Gali būti didžiulis pieno pramonės proveržis: Kinija teigia sėkmingai klonavusi tris „superkarves“  ()

Kinijos mokslininkai sėkmingai klonavo tris „superkarves“, galinčias duoti neįprastai daug pieno, pranešė valstybinė žiniasklaida. Tai gali tapti Kinijos pieno pramonės proveržiu siekiant sumažinti priklausomybę nuo importuojamų veislių, rašo CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys veršeliai, kuriuos išvedė Šiaurės vakarų žemės ūkio ir miškininkystės mokslo ir technologijų universiteto mokslininkai, gimė Ningsia regione likus kelioms savaitėms iki Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių, sausio 23 d., pranešė valstybinis laikraštis „Ningxia Daily“.

Jie buvo klonuoti iš labai produktyvių Holšteinų veislės karvių, kilusių iš Nyderlandų. Atrinktieji gyvuliai gali duoti 18 tonų pieno per metus arba 100 tonų pieno per visą savo gyvenimą.

Tai beveik 1,7 karto daugiau nei vidutinė karvė Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Pirmasis iš klonuotų veršelių gimė gruodžio 30 d. cezario pjūvio būdu dėl palyginti didelio 56,7 kg dydžio, valstybiniam laikraščiui „Technology Daily“ sakė Ningsio miesto pareigūnas.

Pasak „Technology Daily“, mokslininkai iš labai produktyvių karvių ausų ląstelių sukūrė 120 klonuotų embrionų ir patalpino juos į surogatines karves.

Projekto vyriausiasis mokslininkas Jin Yaping pavadino „superkarvių“ gimimą „proveržiu“, kuris leidžia Kinijai išsaugoti pačias geriausias karves „ekonomiškai pagrįstu būdu“, pranešė valstybinis laikraštis „Global Times“.

Tik penkios iš 10 000 karvių Kinijoje per savo gyvenimą gali duoti 100 tonų pieno, todėl jos yra vertingas veislininkystės išteklius. Tačiau kai kurios labai produktyvios karvės iki gyvenimo pabaigos nėra identifikuojamos, todėl jas sunku veisti.

Pasak „Global Times“, net 70 proc. Kinijos melžiamų karvių yra importuojamos iš užsienio.

 

„Planuojame per dvejus trejus metus sukurti daugiau kaip 1000 superkarvių bandą, kuri taptų tvirtu pagrindu sprendžiant Kinijos priklausomybės nuo užsienyje auginamų pieninių karvių ir rizikos būti „uždusintai“ [dėl tiekimo grandinės sutrikimų] problemą“, – laikraščiui sakė jis.

Daugelyje šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, ūkininkai veisia klonus kartu su įprastiniais gyvuliais, kad į genofondą įtrauktų pageidaujamas savybes, pavyzdžiui, didelį pieno kiekį ar atsparumą ligoms.

Pastaraisiais metais Kinija padarė didelę pažangą gyvūnų klonavimo srityje.

Praėjusiais metais Kinijos gyvūnų klonavimo bendrovė sukūrė pirmąjį pasaulyje klonuotą arktinį vilką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()