BBC operatoriams po vandeniu pavyko nufilmuoti slenkantį “mirties varveklį” (Video)  (8)

Giliai Antarktidą supančių jūrų gelmėse susiformuojantis, smarkiai sulėtintą ledo tornadą primenantis vadinamasis „mirties varveklis“ nugrimzta į dugną, o jį palietęs, mirtinai sušaldo viską, kas tik pasitaiko jo kelyje. Tokį jau nuo XX a. vidurio žinomą povandeninio pasaulio reiškinį BBC operatoriams pavyko užfiksuoti pirmąsyk televizijos ir kino istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mirties varveklį“ (angl. – „brinicle“, „brine icicle“, „ice stalactite“) suformuoja dugnan grimztančios sūraus jūros vandens masės – jos yra tokios šaltos, jog palei dugną esantis šiltesnis vanduo aplink jas sustingsta į ledą. Kadangi tokio vandens masės yra tankesnės už jas supantį jūros vandenį, jos grimzta žemyn. Pasiekęs dugną, „povandeninis varveklis“ mirtinai sušaldo visą aplink esančią jūros dugno fauną. Unikalūs kadrai nufilmuoti „BBC One“ kanalo dokumentiniam serialui „Frozen Planet“.

„Šąlantis jūros vanduo sustingsta visai ne į tokį ledą, kokį galima rasti kiekvienos virtuvės šaldytuve, - apie povandeninius jūros ledo stalaktitus pasakoja Oupeno universiteto (Open University) poliarinės okeanografijos ekspertas Markas Brendonas (Mark Brandon). – Stingdamas į ledą, sūrus jūros vanduo virsta ne kietu luitu, o savotiška jūros vandens persisunkusia kempine, kurią sudaro smulkutis sustingusių sūrių latakų tinklas.“

„Žiemos metu oro temperatūra palei jūros paviršių būna žemiau -20ºС, kai jūros vandens temperatūra siekia maždaug -1,9ºС, - aiškina M. Brendonas. – Tad iš kiek šiltesnės jūros į labai šaltą orą kyla šiluma – naujas ledo sluoksnis jūros paviršiuje formuojasi iš dugno pusės. Tokiame šviežiame, porėtame kempinės struktūros lede itin dideliais kiekiais koncentruojasi druska. Toks ledas būna ne tik labai šaltas, bet ir labai tankus (tankesnis už vandenį), todėl pamažu pradeda grimzti į dugną.

Kai šis nepaprastai šaltas darinys atitrūksta nuo paviršiuje liekančio ledo plutos, grimzdamas žemyn jis šaldo sąlyginai šiltą dugno vandenį – šaldo taip, jog šis pradeda stingti. Taip pradeda formuotis „mirties varveklis“. Mokslininko teigimu, tokių ledo stalaktikų aptinkama tiek Antarktidos apylinkėse, tiek Arktyje. Nors nufilmuotuose kadruose viskas vyksta gana sparčiai (užfiksuotus kadrus filmo montuotojai pagreitino), iš tiesų „mirties varveklis“ formuojasi gana lėtai. Tiesa, filmavimo komandos narių teigimu, procesas, kurio metu formuojasi ledo darinys, pastebimas ir be techninių triukų. „Mirties varveklio“ formavimąsi prie Mažojo Banginio salos (angl. – „Little Razorback Island“), šalia Antarktidai priskiriamo Roso salyno nufilmavo BBC operatoriai Hju Mileris (Hugh Miller) ir Dagas Andersonas (Doug Anderson). Jų teigimu, grimztantis darinys formavosi tiesiog jų akyse.

„Iš esmės tai šiek tiek priminė lenktynes su laiku, nes iki šiol nebuvo žinoma, kaip greitai jie „auga“, - „BBC Nature“ pasakojo H. Mileris. – Vienas iš pastebėtųjų darinių, kurį mes užtikome prieš savaitę, augo tiesiog mūsų akyse. Visą procesą nufilmavome per maždaug 5-6 val.“

„Nufilmuoti visa tai buvo techniškai labai sudėtinga, - tęsia unikalių kadrų autorius. – Visa įranga labai sunki, nes ji privalo būti ant jūros dugno ir ilgą laikotarpį nejudėti.“

Nors povandeniniai ledokšniai yra žinomi nuo praėjusio amžiaus vidurio, nufilmuoti juos pavyko tik dabar.

Kaip sulėtintą ledo tornadą primenantis ir visa ką gyva žudantis „mirties varveklis“ atrodo filmuotuose kadruose, galite pasižiūrėti šiame vaizdo siužete:

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

(3)
(0)
(3)

Komentarai (8)