Farerų salų tradicijos tęsiamos: nužudyta beveik 1000 banginių  (24)

Šiaurės Europoje esančiose Farerų salose jūros vanduo, dėl šimtų sumedžiotų banginių, nusidažė raudonai. Lapkričio 22-ąją surengtos žudynės yra dalis vietinės banginių medžioklės tradicijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienais metais, tradicinės šventės „Grindadrap“ metu, salų gyventojai gaudo ir žudo šimtus ilgapelekių grindų (Globicephala melaena). Šios masinės žudynės yra nekomercinis renginys – mėsa neparduodama, bet lygiomis dalimis padalinama vietos bendruomenės nariams.

Medžiotojai suvaro banginius į įlankas, kur jiems perpjaunamos keteros ir pilvai, o gyvūnai paliekami vandenyje lėtai nukraujuoti. Dėl to vanduo ir nusidažo krauju. Per vieną dieną šiemet buvo sugauta ir nužudyta 950 ilgapelekių.

Farerų salos yra autonominė Danijos teritorija. Danijoje banginių medžioklė uždrausta, bet šiose salose įstatymai leidžia medžioti ilgapelekes grindas, snapuotuosius banginius (Ziphiidae) ir kelias delfinų rūšis.

Banginių medžioklė Fareruose gyvuoja nuo pat pirmųjų gyventojų atsikraustymo prieš daugiau nei 1000 metų. Šių gyvūnų mėsa buvo ir yra tradicinė gyventojų mitybos dalis.

Neskaitant didelės kritikos iš tarptautinių gyvūnų apsaugos ir Tarptautinės banginių medžioklės organizacijų, Farerų salose tradicija laikomos banginių žudynės niekada nebuvo nutrauktos.

Gamtosaugos organizacijos teigia, kad masiškai žudomų banginių populiacijai išnykimas negresia, bet jau pastebėjo jų skaičių mažėjimą Farerų salų regione.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (24)