Kalifornijoje pražūtinga prognozė nepasitvirtino, bet žemė virpa  (0)

Prognozės apie Kalifornijai neva grėsusį 9,8 balo pagal Richsterio skalę stiprumo žemės drebėjimą nepasitvirtino, tiesa, naktį į penktadienį šioje JAV valstijoje žemė virpėjo. Tik gerokai silpniau – užfiksuoti keli švelnūs drebėjimai. Tokie virpesiai šioje vietovėje – įprastas dalykas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-06-01 Kalifornijoje pražūtinga prognozė nepasitvirtino, bet žemė virpa  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Geologijos tarnybos duomenimis, 2,6 balo stiprumo drebėjimas Kalifornijoje įvyko penktadienį 6.32 val. Grinvičo (9.32 val. Lietuvos) laiku. Dar vienas panašaus stiprumo (2,8 balo) drebėjimas įvyko 8.47 val. Grinvičo (12.47 val. Lietuvos) laiku pietinėje valstijos dalyje, netoli sienos su Meksika.

Tiesa, kur kas galingesnis, maždaug 7 balų, drebėjimas penktadienį įvyko Aliaskoje. Vėliau šį regioną purtė silpnesni pakartotiniai smūgiai.

Beprecedentį žemės drebėjimą Kalifornijai prognozavo olandas Frankas Hoogerbeetsas. Tokius pareiškimus jis grindė tuo, kad šiomis dienomis Saulės sistemoje ypatinga tvarka išsirikiavo net penkios planetos. Į vieną tiesę išsirikiavo Venera, Saulė ir Uranas. Kitu kampu „susibėgo“ Venera, Merkurijus ir Neptūnas. Trečia įdomybė – Venera, Merkurijus ir Žemė išsidėstė 90 laipsnių kampo konfigūracija.

Kritiškiausias išsidėstymas – Saulės, Merkurijaus, Žemės ir Saturno išsirikiavimas į vieną tiesę. Įdomu ir tai, kad visos šios planetos yra beveik artimiausiuose Žemei savųjų orbitų taškuose.

F.Hoogerbeetsas tikino, kad netoli pavojingų seisminių zonų (litosferos plokščių sandūrose) gyvenantys žmonės turėtų būti pasiruošę gelbėtis. Anot olando, kritinį planetų išsirikiavimą ir gresiančias nelaimes savo pranašystėse mini garsusis Nostradamas.

Prognozei nepasitvirtinus, F.Hoogerbeetso paskyroje „Facebook“ prasidėjo aršios diskusijos: vieni „pranašą“ keikia ir iš jo šaiposi, kiti dėkoja už priminimą likti atsargiais ir pasiruošusiais. Treti vis dar tiki, kad žemės drebėjimas gali įvykti artimiausiomis dienomis bei mini Aliaską. Paties olando komentarų ar atsakymų kol kas nematyti.

Grėsmingų prognozių internete netrūksta, tačiau šis olandas teigė iš anksto numatęs balandžio pabaigoje Nepalą sukrėtusį daugiau nei 7 balų stiprumo žemės drebėjimą. Jį, pasak F.Hoogerbeetso, sukėlė trijų planetų (Merkurijaus, Marso ir Žemės) išsirikiavimas.

Kai kurie internautai spėliojo, kad ši prognozė – kino teatruose pradedamo rodyti filmo „San Andreas“ reklama. Šis filmas ir yra apie galingą žemės drebėjimą Kalifornijoje. Visgi panašu, kad filmo premjera ir olando pranašystė – tik sutapimas.

Seismologai pabrėžia, kad Saulės sistemos planetos praktiškai neturi įtakos žemės drebėjimams Žemėje. Net Mėnulio traukos įtaka žemės drebėjimams yra juokingai menka, o šio palydovo trauka mūsų planetą veikia 50 kartų stipriau nei visų kitų Saulės sistemos planetų trauka kartu sudėjus. Be to, iki šiol nėra sukurta priemonių, kurios leistų iš anksto numatyti žemės drebėjimus.

Tiesa, Kalifornijai ateityje išties gresia galingas žemės drebėjimas – anot JAV Geologinės tarnybos, egzistuoja 4,7 proc. tikimybė, kad per artimiausius 30 metų šią vietovę supurtys maždaug 8 balų stiprumo drebėjimas. Kitų mokslininkų tyrimai rodo, kad ši tikimybė yra dar didesnė ir gali siekti net 7 procentus.

Galingiausias seismografais užfiksuotas žemės drebėjimas įvyko 1960 m. gegužės 22 d. Valdivijoje (Čilė) – tuomet Andų kalnus purtė net 9,5 balo pagal Richterio skalę seisminiai smūgiai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai (0)