Neįtikėtinas jūros gelmių padaras permatoma galva: itin retai sutinkama žuvis turi išskirtinių gebėjimų (Video)  ()

Gyvybė vandenynų gelmėse gali būti gana keista. Tačiau tarp visų iš pažiūros nepažįstamų gyvybės formų, kurias atradome ten, galbūt yra viena, kuri yra keisčiausių padarų sąrašo viršuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši keista žuvis aptinkama gylyje, kurio didžioji dalis šviesos nepasiekia. Ji turi permatomą galvą, leidžiančią jos akims efektyviai žiūrėti pro „stoglangį“.

Netikite? Tiesiog peržiūrėkite žemiau esantį Monterėjaus įlankos akvariumo tyrimų instituto (MBARI) vaizdo įrašą. Jame išvysite stintūtinės šeimos žuvį, kurios galva... permatoma.

Ši neįprasta žuvis nufilmuota nuotoliniu būdu valdoma transporto priemone (angl. remote-operated vehicle, ROV). Tai prie Kalifornijos krantų plaukiojanti žuvis, lotynišku pavadinimu Macropinna microstoma.

MBARI tyrėjai rašo, kad nuotoliniu būdu valdomos transporto priemonės „Ventana“ ir „Doc Ricketts“ užregistravo daugiau nei 5 600 sėkmingų panirimų ir įrašė daugiau nei 27 600 valandų vaizdo, tačiau su šia žuvimi susidūrė vos 9 kartus.

 

Žuvis gyvena 600–800 metrų gylyje. Galvos priekyje esantys apskritimai yra uoslės organai, o akys – tie šviečiantys žali burbulai viršugalvyje.

MBARI teigimu, keistos akių padėties funkcija yra šnipinėti grobį, kuris plaukia virš šios žuvies. Itin jautrios akys yra neįtikėtinai gerai pritaikytos pastebėti grobio siluetą gelmėse, kur labai mažai šviesos.

Anksčiau buvo manoma, kad šios žuvies akys visada nukreiptos į viršų, tačiau paaiškėjo, kad besimaitindama žuvis gali žiūrėti į priekį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(0)
(38)

Komentarai ()