Nauja ES aplinkos ministerijų pozicija į genetiškai modifikuotus organizmus  (8)

Šią savaitę Briuselyje vykusiame Europos Sąjungos Aplinkos Tarybos posėdyje valstybės narės susitarė dėl išvadų apie genetiškai modifikuotus organizmus (GMO), praneša Lietuvos Vyriausybės spaudos tarnyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsižvelgiant į neigiamą visuomenės nuomonę GMO klausimu, didelis dėmesys šiame ministrų susitikime buvo skirtas leidimų prekiauti genetiškai modifikuotais produktais išdavimo sistemai. Lietuvoje atlikta visuomenės apklausa taip pat patvirtino nepalankią nuomonę GMO atžvilgiu, kita vertus, parodė, jog gyventojams trūksta informacijos apie tokius produktus.

Europos Sąjungoje (ES) jau yra sukurta išsami naujų GMO patekimo į rinką leidimų išdavimo sistema, tačiau visuomenėje nemažėja diskusijų dėl galimo GMO poveikio žmonių sveikatai ir aplinkai. Todėl ES aplinkos ministrų Taryba svarbiausiu uždaviniu iškėlė šios sistemos veikimo tobulinimą.

ES piliečių abejones dėl genetiškai modifikuotų produktų atspindi ir šių metų lapkričio mėnesio 7-15 dienomis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa. Jos duomenimis, 55,1 proc. apklaustųjų turi neigiamą nuomonę apie GMO, 16,2 proc. nuomonė nėra nei teigiama, nei neigiama, 13,5 proc. apklaustųjų nėra girdėję apie GMO, ir tik 4,4 proc. gyventojų teigiamai mano apie šiuos organizmus.

ES iki šiol yra įteisinta daugiau kaip trisdešimt skirtingų genetiškai modifikuotų augalų rūšių maistui, tačiau auginti ES teritorijoje galima tik vieną – genetiškai modifikuotų kukurūzų veislę. Ministrai sutarė dėl rekomendacijų, kurių pagalba valstybių narių institucijos kartu su Europos Komisija imsis konkrečių veiksmų gerinant teisinę leidimų GMO išdavimo sistemą. Ypatingai reikšminga yra tai, kad ES aplinkos ministrai pritarė nuostatai, jog kiekvienas genetiškai modifikuotų augalų atvejis būtų analizuojamas atskirai. Tokiu atveju būtų užtikrinamas visų prekyboje esančių produktų ištyrimas ir jų saugumo patvirtinimas.

Toks patvirtinimas yra itin svarbus, atsižvelgiant į visuomenės nuomonę. Jau minėta visuomenės nuomonės apklausa Lietuvoje parodė, kad daugiau nei 63 proc. apklaustųjų vartotų genetiškai modifikuotą maistą tik tada, jei būtų įrodymų, kad jis yra nekenksmingas. Šiuo metu Lietuvos rinkoje galima įsigyti apie 40 produktų su GMO, didžiąją jų dalį sudaro augaliniai aliejai.

Lietuva diskusijose su europiniais partneriais dėl GMO taip pat nuolat pasisako už tai, kad reikia skirti didelį dėmesį visuomenės informavimui šiuo klausimu. Informacijos sklaidos poreikį patvirtina ir lapkričio mėnesį Vyriausybės kanceliarijos užsakymu atliktos apklausos rezultatai, nes daugiau nei 57 proc. apklausoje dalyvavusiųjų mano, jog nepakankamai žino apie genetiškai modifikuotus organizmus ir produktus, šiek tiek žino, tačiau norėtų gauti daugiau informacijos – 29,5 proc., ir tik 4,4 proc. apie šiuos organizmus ir produktus turi pakankamai informacijos.

Aktualiausia informacija, apklaustųjų nuomone, yra informacija apie GMO poveikį žmogaus sveikatai (taip mano 78,8 proc.), 38,6 proc. apklaustųjų domina GMO esantys Lietuvos rinkoje ir jų ženklinimas, 25,3 proc. apklaustųjų domina šių organizmų naudojimas medicinoje, vaistų pramonėje. Anksčiau atliktos apklausos parodė, kad visuomenė labiausiai pasitiki mokslininkų nuomone apie GMO.

Lietuva, kartu su kitomis ES šalimis narėmis, yra pateikusi pasiūlymą, kad Europos Komisija parengtų ir įgyvendintų visuomenės informavimo kampaniją visoje Europos Sąjungoje, kurios metu galėtų būti išsklaidytas piliečių netikrumas dėl ES naudojamų produktų su genetiškai modifikuotais organizmais saugumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: