Pasaulinį atšilimą netrukus pakeis staigus klimato atšalimas?  (26)

Vienas žymiausių Žemės klimato modelių ekspertų tvirtina, kad planetos šiltėjimą jau artimiausiais metais turėtų pakeisti vieną ar kelis dešimtmečius truksiantis staigus atšalimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ženevoje (Šveicarija) vykusioje trečiojoje Jungtinių Tautų Pasaulio klimato konferencijoje vienas žymiausių klimato modeliavimo specialistų, Kylio universiteto (Vokietija) Leibnico jūrų tyrimų instituto profesorius Mojibas Latifas pareiškė, kad dėl šios priežasties netrukus žmonės pamanys, kad pasaulinis atšilimas pasibaigė, skelbia „New Scientist“.

„Aš nesu skeptikas, tačiau mes pirmiausia privalome patys sau užduoti sunkius klausimus, nes kitaip mums juos užduos kiti“, - sakė mokslininkas, kreipdamasis į daugiau nei 1500 šioje konferencijoje dalyvavusių klimatologų.

Nors profesoriaus M. Latifo požiūriui pritaria nedaug klimato ekspertų, vis daugiau mokslininkų sutinka, kad artimiausių metų klimato kaitos prognozės anaiptol nėra tokios patikimos, kaip buvo manoma anksčiau. Antai Jungtinės Karalystės Meteorologijos tarnybos Klimato pokyčių skyriaus vadovė daktarė Vicky Pope pastebėjo, kad daugeliu atvejų mokslininkai geriau žino, koks klimatas bus 2050 metais, nei kitąmet.

Pasak leidinio, M. Latifas prognozuoja, kad jau artimiausiais metais natūralus planetos klimato atšalimo ciklas „įveiks“ dėl žmonių veiklos vykstantį klimato šiltėjimo procesą. Atšalimo ciklą esą sukels Šiaurės Atlante vykstantys cikliniai vandenyno srovių pokyčiai. Šį klimato fenomeną specialistai vadina Šiaurės Atlanto svyravimu.

Priešingai nei dauguma tradicinės klimato šiltėjimo teorijos šalininkų, mokslininkas mano, kad paskutiniuosius 30 metų fiksuojamas klimato šiltėjimas gali būti susijęs su Šiaurės Atlanto svyravimu. Kokia tikroji šio reiškinio įtaka atšilimui, esą dar reikia išsiaiškinti. Pasak klimatologų, šiuo metu prasideda šaltoji Šiaurės Atlanto svyravimo fazė.

M. Latifo teigimu, Šiaurės Atlanto svyravimas paaiškina, kodėl Sahelio regionas Afrikoje jau atsigavo nuo praėjusio amžiaus 8-ąjį ir 9-ąjį dešimtmetį jį niokojusių smarkių sausrų. Su tuo, pasak „New Scientist“, sutinka ir Jungtinės Karalystės Meteorologijos tarnybos klimato prognozių skyriaus vadovas Jamesas Murphy, pažymėjęs, kad Šiaurės Atlanto svyravimas yra susijęs su Indijos vandenyno musonais, Atlanto uraganais ir jūros ledo Arktyje pokyčiais.

Profesoriaus M. Latifo manymu, jau artimiausiais metais gali prasidėti vieną ar du dešimtmečius truksiantis naujas klimato pokyčių etapas, kai vidutinė temperatūra pasaulyje nukris.

Priminsime, jog tai ne pirmutinė viešai paskelbta klimato ašalimo hipotezė - prieš metus mes rašėme apie panašius Rusijos Mokslų akademijos Pagrindinės astronominės observatorijos Pulkove kosminių tyrimų laboratorijos vadovo Habibulo Abdusamatovo teiginius.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)

Susijusios žymos: