Golfo srovė silpniausia per pastaruosius 1600 metų. Kuo tai gresia  (10)

Golfo srovė silpnėja. Mokslininkai skelbia pavojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Golfo srovė yra šilta vandenyno srovė, kuri palaiko Šiaurės Europos tinkamumą gyventi. Mokslininkai jau seniai pastebėjo, kad ji pradeda silpti, tačiau dabar mokslininkai mano, kad jos jėgos tiesiogine prasme baigiasi – Golfo srovė silpniausia per pastaruosius 1600 metų, rašo IFLScience.

Tokią išvadą padarė Potsdamo klimato poveikio tyrimų instituto profesorius Stefanas Rahmstorfas kartu su tyrimo komanda.

Tyrimo metu mokslininkai naudojo jūrines nuosėdas ir ledo šerdis, kad surinktų daugybę įrodymų apie Atlanto meridianinės cirkuliacijos (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) stiprumą nuo 400-ųjų mūsų eros metų.

Duomenys galiausiai padėjo išsiaiškinti, kaip pastaruoju metu susilpnėjusi Golfo srovė yra susijusi su praeities pokyčiais ir ar susilpnėjimas yra atsitiktinis, ar tai bauginančios tendencijos pradžia.

Tūkstančius metų AMOC, geriau žinoma kaip Golfo srovės sistema, palaikė Šiaurės Europos klimatą. Tyrėjai mano, kad beveik visiškas AMOC uždarymas prieš 12 000 metų yra pagrindinis „Jaunesniosios Driados“* įtariamasis, kai mūsų planeta trumpam paniro į ledynmetį, kuris baigėsi palyginti neseniai.

Golfo srovės sistema iš esmės veikia kaip didžiulis konvejeris, pernešantis paviršinį vandenį iš pusiaujo į šiaurę ir siunčiantis šaltą, mažai druskingą vandenį atgal į pietus, sakė Rahmstorfas. Ši milžiniška sistema per sekundę perkelia apie 20 milijonų kubinių metrų vandens.

Tiesioginiai sistemos stiprumo matavimai buvo atlikti tik neseniai, tačiau mokslininkai žino, kad nuo XX amžiaus vidurio ji susilpnėjo 15 proc.

 

Mokslininkai ištyrė vandenynų nuosėdas, ledo šerdis, koralus ir net medžių žiedus, kurie atskleidė Golfo srovės stiprumą ankstesniais laikais. Dėl to Rahmstorfas ir jo kolegos padarė išvadą, kad Golfo srovė tiesiogine prasme praranda savo jėgą – šiandien jos stiprumas yra mažesnis nei bet kada per pastaruosius 1600 metų.

Atkreipkite dėmesį, kad AMOC varomoji jėga yra tankus sūrus vanduo, nugrimzdęs į Šiaurės Atlantą. Šviesesnis gėlas vanduo sutrikdo šį procesą.

Tyrėjai mano, kad pernelyg didelio lietaus ar tirpstančio ledo aplinkinėse teritorijose pakaktų sutrikdyti normalią sistemos veiklą ir tiesiog visiškai sustabdyti Golfo srovę.

Jei AMOS sustos, mokslininkai perspėja, kad tai sukels Europos užšalimą ir šis procesas paspartės 1000 kartų. Tuo pačiu metu vandens sankaupa, kuri šiandien nešama į šiaurę, greičiausiai paspartins jūros lygio kilimą prie Šiaurės Amerikos rytinės pakrantės, o tai savo ruožtu paspartins Floridos potvynius.

 

Beje, Rahmstorfo išvados buvo paskelbtos tuo pačiu metu kaip ir kitas tyrimas, kuriame teigiama, kad į Šiaurės Atlantą patenkančio gėlo vandens kiekio kitimo greitis gali prisidėti prie AMOC sustojimo tiek pat, kiek ir to vandens tūris.

Jei šios išvados pasitvirtins, tai padidins pavojų, su kuriuo žmonijai teks susidurti dėl Grenlandijos ledo tirpimo. Tiesą sakant, mokslininkai mano, kad to gali pakakti, kad suveiktų kaip labai nepageidaujamas veiksnys.


* „Jaunesnioji Driada“ („Younger Dryas“) – laikotarpis, pavadintas gėlės driados vardu, kuri klestėjo šaltesnėmis sąlygomis. Tik po tūkstantmečio klimatas vėl tapo normalus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(6)
(10)

Komentarai (10)