„Tai matosi rinkimų žemėlapyje...“ Kaip Rusijos imperija paveikė rinkimus Lenkijoje (Žemėlapiai)  ()

GIS analitikas pasidalino įdomiais Lenkijos žemėlapiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai yra 2023 m., 109 metai nuo Pirmojo pasaulinio karo pradžios, tačiau iki Pirmojo pasaulinio karo buvusios imperinės sienos vis dar matomos Lenkijos rinkimų žemėlapyje – ir daugelyje kitų“, – rašo GIS analitikas Szymon Pifczyk.

Štai kaimiškų vietovių žemėlapis. Buvusios rusiškos dalies gyventojų populiacija yra senesnė nei buvusios prūsiškos ir ypač senesnė nei buvusios austriškos dalies.

 

Kalbant apie austrišką dalį, pažiūrėkite į natūrinio ūkininkavimo žemėlapį. Austrijos-Vengrijos ūkiai galėjo būti padalyti visiems vaikams, todėl susidarė tūkstančiai tikrai mažų ūkių. Pavyzdžiui, Prūsijoje ūkį paveldėdavo tik vyriausias sūnus.

Grįžtant prie Rusijos. Infrastruktūra kuriama labai ilgai. Praėjus daugiau nei 100 metų po Rusijos viešpatavimo šioje Lenkijos dalyje, jai, palyginti su kitomis dalimis, vis dar trūksta vonios kambarių (nėra vandentiekio, kanalizacijos – Red.)

Bet tai ne tik žmogaus sukurta infrastruktūra. Buvusi rusiška dalis yra mažiau miškinga, todėl čia atitinkamai mažiau šernų ir elnių.

Taip pat šioje dalyje mažiau įmonių investuoja į nekilnojamąjį turtą ar prekiauja juo.

Norite centrinio šildymo savo naujame name Lenkijoje? Vėlgi, geriau vengti buvusios Rusijos dalies.

Vardai, prasidedantys raide „A“, lenkų kalboje nėra labai populiarūs. Tačiau ilgą laiką Rusija turėjo carą Aleksandrą. Taigi, kaimų, kurių pavadinimai prasideda raide „A“, buvusioje rusiškoje dalyje apstu.

Skurdi Rytų Lenkija taip pat sulaukia daugiau žaibų (turbūt todėl, kad joje trūksta medžių ir miškų, kaip minėta anksčiau).

Hipotekos Šveicarijos frankais tam tikru metu Lenkijoje buvo labai populiarios. Tačiau, kadangi juos gaudavo tik geresnį kreditą turintys žmonės, žemėlapyje vėl galite pamatyti fantominę sieną, rodančią šių hipotekų paplitimą.

 

Tačiau iki 1914 m. buvusios sienos nėra vienintelės fantominės sienos, kurios matomos Lenkijoje. Pažiūrėkime į bažnyčios lankomumo žemėlapį Lenkijoje. Žinoma, Austrijos dalis yra religingesnė, bet kita religinė sritis yra tik į vakarus nuo 1914 m. Prūsijos ir Rusijos sienos. Kodėl?

Na, tai yra senoji Prūsijos teritorija, kurią Lenkija įgijo 1918 m. (raudona šiame žemėlapyje). Etniškai ji yra lenkiška, bet skiriasi nuo rusų ir austrų dalių (kurios taip pat buvo etniškai lenkiškos) ir nuo mėlynųjų dalių, kurių didžioji dalis buvo vokiškos.

 

Tą fantominę teritoriją galite pamatyti daugelyje žemėlapių. Čia yra ūkininkai, turintys tik pradinį arba žemesnį išsilavinimą 1996 m. Prūsijos mokyklos iki 1914 m. ir lenkiškos mokyklos po to padarė net skurdžiausias žmonių klases labiau išsilavinusias nei kitur.

Tai Europos nesantuokinių gimimų žemėlapis. Pastebite, kad balta sritis Lenkijoje, Vakarų Baltarusijoje ir Ukrainoje, ir net dalyje Lietuvos?

Tai Antrosios Lenkijos Respublikos (1918-1939) sritis.

 

Šiame žemėlapių rinkinyje galite matyti ir 1914 m., ir 1939 m. sienas, kuriose parodytas Lenkijos apgyvendintų pastatų amžius 2011 m.

Jie taip pat rodomi populiariausiame kada nors mano sukurtame žemėlapyje – žemėlapyje, kas atneš jums dovanas per Kalėdas.

Iš tikrųjų čia yra daug daugiau fantominių sienų. Pavyzdžiui, Aukštutinė Silezija, iš kurios aš esu kilęs, kurį laiką buvo Austrijos dalis, todėl čia dovanas neša Christkind (Christkind – kūdikėlį Jėzų simbolizuojanti angeliuko figūra, per Kūčias slapta atnešanti dovanas, – Red.)

 

Vokietijoje dovanas per Kalėdas neša taip pat Christkind. Palyginimui, Didžioji Lenkija, kuri taip pat buvo Vokietijos valdžioje, bet niekada nebuvo Austrijos valdžioje, dovanas gauna iš Weihnachtzeitmann.

Tai šios temos pabaiga. Papildomai žemėlapis, kuriame parodyta, kiek laiko žemė buvo valdoma Lenkijos“, – rašo GIS analitikas Szymon Pifczyk.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(6)
(6)

Komentarai ()