Paslaptingoji U Tanto sala. Kodėl uždrausta lankytis mažiausioje Niujorko saloje (Video)  ()

Niujorko Rytų upėje yra dirbtinė sala, sukurta statant Steinway tunelį. Nors joje nėra nieko pavojingo, žmonėms ją lankyti draudžiama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

U Tant sala, kurios oficialus pavadinimas yra Belmonto sala, esanti tarp Manheteno ir Kvinso, yra unikalus žemės plotelis su įdomia istorija. 1890-aisiais fortepijonų gamintojas Williamas Steinway'us inicijavo tunelio projektą po Rytų upe, o iš šio projekto iškastas dirvožemis palaipsniui suformavo šią mažą salą (60 m x 30 m), kurios plotas yra 0,002023 km², rašo „IFLScience“.

Tik 1900-ųjų pradžioje, kai Augustas Belmontas jaunesnysis užbaigė projektą, žemės plotelis oficialiai tapo žinoma kaip Belmonto sala. Tačiau 1977 m. ji pasikeitė, kai budistų grupė, pavadinta „Taikos meditacija Jungtinėse Tautose“, ją išsinuomojo ir pervadino salą velionio JT generalinio sekretoriaus U Tanto, kilusio iš Mianmaro, vardu (buvo JT generaliniu sekretoriumi 1961-1971 m.).

Tarp U Tanto salos žalumos yra metalinių konstrukcijų, tarp kurių yra neįprasta „vienybės arka“ – plieninių vamzdžių konstrukcija, kylanti į daugiau nei 9 metrų aukštį virš žemės. Po bokštu palaidotas indas, kuriame yra U Tanto posakiai apie taiką ir dvasingumą, taip pat jo mėgstamiausias kaklaraiščio segtukas.

 

Ši „gyva šventovė“ tapo „Taikos meditacija Jungtinėse Tautose“ grupės ceremonijų vieta iki 1990-ųjų, kai dėl sustiprinto saugumo aplink netoliese esantį Jungtinių Tautų pastatą buvo apribota prieiga.

Nors U Tanto sala domisi daug žmonių, ribotas patekimas į ją nulemtas ne tik saugumo sumetimais. Ši maža sala atlieka svarbų vaidmenį saugant kai kurias Niujorko saugomas paukščių rūšis. Dėl atokios vietos ir vešlios augmenijos ji yra ideali lizdų vieta ir saugus prieglobstis paukščiams ilgose kelionėse.

 

Saloje dažnai lankosi migruojantys paukščiai, pavyzdžiui, kormoranai. Niujorko valstijos vyriausybės pastangų dėka kormoranų populiacija 2000–2011 m. padvigubėjo. Dėl to, kad sala pripažinta ekologiniu kompleksu, ji žmonėms uždara.

Tiesą sakant, U Tanto sala yra daug daugiau nei tik žemės lopinėlis; tai dinamiška ekosistema, turinti turtingą istoriją ir nuostabią ekologinę reikšmę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()