Diagnozuotas ankstyviausias Alzheimerio ligos atvejis pasaulyje  ()

Kinijos atminties klinikos neurologai 19-mečiui diagnozavo Alzheimerio ligą. Vaikinas tapo jauniausiu pasaulyje žmogumi, kuris gavo šią diagnozę, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paauglio atmintis pradėjo blogėti maždaug 17 metų, o bėgant metams pažinimo funkcijų sutrikimai tik stiprėjo.

Atlikus paciento smegenų vizualizaciją jo smegenų skystyje rasta bendrų šios labiausiai paplitusios demencijos formos požymių.

Dažnai manoma, kad Alzheimerio liga yra senyvo amžiaus žmonių liga, tačiau ankstyvosios ligos atvejai, kai serga jaunesni nei 65 metų pacientai, sudaro iki 10 proc. visų diagnozių.

Beveik visų jaunesnių nei 30 metų pacientų Alzheimerio liga gali būti paaiškinama patologinėmis genų mutacijomis, todėl jie priskiriami šeimyninei Alzheimerio ligai. Kuo jaunesnis asmuo yra, kai jam nustatoma diagnozė, tuo didesnė tikimybė, kad ji yra paveldėto ydingo geno rezultatas.

Tačiau Sostinės medicinos universiteto Pekine mokslininkai, atlikę paiešką visame genome, nerado nei įprastų mutacijų, atsakingų už ankstyvą atminties praradimą, nei įtartinų genų.

Iki šios diagnozės nustatymo Kinijoje jauniausiam Alzheimerio liga sergančiam pacientui buvo 21 metai.

Tokie atvejai, kaip šis, yra tam tikra paslaptis. Nė vienas iš 19-mečio šeimos narių nesirgo Alzhaimerio liga ar demencija, paauglys nesirgo jokiomis kitomis ligomis, infekcijomis ar galvos traumomis, kuriomis būtų galima paaiškinti staigų kognityvinių funkcijų pablogėjimą.

 

Prieš dvejus metus iki kreipimosi į atminties kliniką paauglys pajuto, kad sunku susikaupti klasėje. Jam taip pat tapo sunku skaityti, pablogėjo trumpalaikė atmintis. Dažnai jis negalėdavo prisiminti praėjusios dienos įvykių ir nuolat pamesdavo savo daiktus.

Galiausiai pažinimo funkcijų pablogėjimas tapo toks stiprus, kad jaunuolis negalėjo baigti vidurinės mokyklos.

Vasario mėn. paskelbta atvejo analizė tik parodo, kad Alzheimerio liga yra daug sudėtingesnė, nei manyta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: