Sveikiausias maistas smegenims. Išbandykite  ()

Įtraukę į savo racioną tam tikrus maisto produktus, galite išlaikyti savo smegenis sveikas ir aktyvias bei pagerinti pažinimo gebėjimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad smegenys dirbtų visu pajėgumu ir išlaikytų savo gebėjimus ilgus metus, joms reikia tinkamo maisto. Yra daugybė maisto produktų, kuriuose yra vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų. Tarp tokių produktų yra:

Riešutai

Riešutai yra nepakeičiamas riebalų rūgščių, reikalingų smegenų ląstelių membranoms kurti ir normaliai smegenų funkcijai palaikyti, šaltinis.

Riešutuose taip pat yra B grupės vitaminų, kurie gerina smegenų medžiagų apykaitą ir skatina neurotransmiterių – cheminių medžiagų, perduodančių signalus tarp nervinių ląstelių, sintezę. Be to, riešutuose gausu antioksidantų, tokių kaip vitaminas E, selenas ir polifenoliai, kurie saugo smegenis nuo oksidacinio streso ir senėjimo.

Riešutai taip pat gerina kraujotaką smegenyse ir mažina riziką susirgti Alzheimerio liga bei kitomis neurodegeneracinėmis ligomis. Iš riešutų ypač naudingi graikiniai riešutai, migdolai, kedrinės pinijos ir pistacijos.

Kiaušiniai

Kiaušiniuose yra cholino – medžiagos, reikalingos acetilcholino, vieno iš pagrindinių neuromediatorių, atsakingų už atmintį ir mokymąsi, sintezei. Cholinas taip pat dalyvauja kuriant smegenų ląstelių membranas ir apsaugant jas nuo toksinio poveikio. Be cholino, kiaušiniuose yra baltymų, sudarančių nervų ląsteles, taip pat geležies, cinko, folio rūgšties ir kitų vitaminų bei mineralų, palaikančių smegenų veiklą.

 

Kiaušiniuose taip pat yra lecitino – fosfolipido, gerinančio smegenų plastiškumą ir skatinančio naujų jungčių tarp neuronų susidarymą.

Žuvis

Žuvyje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra smegenų ląstelių membranų sudedamosios dalys ir dalyvauja reguliuojant uždegiminius nervų sistemos procesus. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat skatina neuronų ir sinapsių – jų tarpusavio kontaktų – augimą ir vystymąsi.

 

Žuvyje taip pat yra jodo, reikalingo skydliaukės hormonų, reguliuojančių medžiagų apykaitą ir smegenų energiją, sintezei. Be to, žuvyje yra fosforo, kuris dalyvauja perduodant nervinius impulsus, taip pat vitamino D, kuris gerina nuotaiką ir saugo smegenis nuo depresijos. Iš žuvų ypač naudingos lašišos, sardinės, skumbrės ir menkės.

Be to, gydytojai rekomenduoja valgyti šalavijus, brokolius, moliūgų sėklas ir įvairių rūšių žalumynus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()