Ekspertai įvardijo žuvį nr. 1, kurią reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę  ()

Jie pažymėjo, kad ši žuvis naudinga ir suaugusiesiems, ir vaikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žuvis yra vienas iš nedaugelio gyvūninių produktų, susijusių su nauda sveikatai, o lašiša yra sąrašo viršuje.

Taip teigė Tuftso universiteto Maisto instituto profesorius ir direktorius daktaras Dariushas Mozaffarianas (Dariush Mozaffarian), pranešė "The New York Times".

D. Mozaffarianas išskyrė omega-3 riebalų rūgštis kaip vieną iš išskirtinių lašišos maistinių savybių. Jų lašiša turi daugiau nei bet kuris kitas maisto produktas, išskyrus kitas riebiąsias žuvis, pavyzdžiui, silkę ir sardines.

Tyrimais nustatyta, kad jūros gėrybių omega-3 riebalų rūgščių vartojimas yra susijęs su mažesniu sergamumu insultu ir širdies ligomis, nes šios riebalų rūgštys mažina arterijų standumą, susijusį su aukštu kraujospūdžiu, taip pat pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, kuris gali apsaugoti nuo nutukimo ir 2 tipo diabeto.

Dr. Mozaffarianas taip pat pažymėjo, kad omega-3 yra labai svarbios ankstyvajam smegenų vystymuisi, o nauji duomenys rodo, kad reguliarus jų vartojimas gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusio pažinimo funkcijų silpnėjimo ir neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga.

Nors žmogaus organizmas gali pats pasigaminti tam tikrą kiekį omega-3, tačiau, pasak jo, vartojant maisto produktus, kuriuose gausu šių riebalų, bus užtikrinta, kad organizmas ir smegenys gaus tai, ko jiems reikia. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja bent du kartus per savaitę suvalgyti 3 svarus žuvies (ypač riebios žuvies, pvz., lašišos).

 

Nors daugelyje maisto papildų yra omega-3 riebalų, įrodymai rodo, kad šių riebalų geriau gauti iš jūros gėrybių, galbūt todėl, kad žuvų mėsoje yra junginių, kurie padeda išvengti omega-3 riebalų skilimo virškinimo metu.

Be to, ekspertų teigimu, lašišoje yra kitų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, baltymų, seleno ir jodido, kurios gali palaikyti arba sustiprinti teigiamą šių riebalų poveikį.

"Paprastai daugiausia dėmesio skiriama omega-3, tačiau lašiša tokia naudinga dėl viso komplekso", - sako Stirlingo universiteto Akvakultūros instituto dietologijos lektorius Matthew Sprague'as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
(16)
(8)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: