Geriau pasiskiepyti ar persirgti? Ištyrė, kokia antikūnų kombinacija geriausiai apsaugo nuo COVID-19  (24)

Naujais UCLA tyrimais nustatyta, kad būtent vakcinacijos ir natūralios infekcijos derinys skatina maksimaliai stiprių antikūnų prieš SARS-CoV-2 gamybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2021 m. gruodžio 7 d. recenzuojamame žurnale „mBio“ paskelbtos išvados leidžia manyti, kad trečioji – stiprinamoji – dozė gali būti vienodai veiksminga gerinant antikūnų gebėjimą kovoti su keliais viruso variantais, įskaitant delta variantą, kuris šiuo metu yra vyraujanti atmaina, ir neseniai aptiktą omikron variantą. (Tyrimas buvo atliktas prieš atsirandant delta ir omikron variantams, tačiau vyriausiasis tyrimo autorius daktaras Otto Yangas teigia, kad rezultatai gali būti taikomi šiems ir kitiems naujiems variantams).

„Pagrindinė mūsų tyrimo mintis yra ta, kad žmogui, kuris yra persirgęs COVID-19 ir po to paskiepytas, ne tik padidėja antikūnų kiekis, bet ir pagerėja antikūnų kokybė, t. y. padidėja antikūnų gebėjimas veikti prieš ligos variantus, – sakė Kalifornijos universiteto Davido Gefeno medicinos mokyklos Infekcinių ligų ir mikrobiologijos, imunologijos ir molekulinės genetikos skyriaus medicinos profesorius O.Yangas. – Tai leidžia manyti, kad pakartotinai susidūrus su smaigalio baltymo poveikiu, imuninė sistema gali ir toliau tobulinti antikūnus, jei asmuo persirgo COVID-19, o paskui pasiskiepijo“.

O.Yangas sakė, kad kol kas nežinoma, ar tokią pačią naudą pajus ir žmonės, kurie skiepijosi sustiprinamąja doze, bet nepersirgo COVID-19.

Tyrėjai palygino 15 pasiskiepijusių žmonių, kurie anksčiau nebuvo užsikrėtę SARS-CoV-2, kraujo antikūnus su 10 žmonių, kurie neseniai buvo užsikrėtę SARS-CoV-2 (bet dar nebuvo pasiskiepiję), infekcijos sukeltais antikūnais. Po kelių mėnesių 10 pastarosios grupės dalyvių buvo paskiepyti – ir tada mokslininkai iš naujo ištyrė jų antikūnus. Dauguma abiejų grupių žmonių buvo paskiepyti „BioNTech“/“Pfizer“ arba „Moderna“ dviejų dozių vakcinomis.

 

Mokslininkai įvertino antikūnų poveikį prieš grupę smaigalio baltymų su įvairiomis bendromis mutacijomis receptorius jungiančiame domene, kuris yra antikūnų, padedančių neutralizuoti virusą ir blokuojančių jo prisijungimą prie ląstelių, taikinys.

Jie nustatė, kad receptorių rišančiojo domeno mutacijos sumažino antikūnų, įgytų tiek natūralios infekcijos, tiek vien tik vakcinacijos būdu, stiprumą abiejose žmonių grupėse maždaug vienodai.

 

Tačiau kai anksčiau užsikrėtę ir persirgę žmonės buvo paskiepyti praėjus maždaug metams po natūralaus užsikrėtimo, jų antikūnų stiprumas padidėjo tiek, kad imunitetas atpažino visus mokslininkų tirtus SARS-CoV-2 variantus.

„Apibendrinant, mūsų rezultatai rodo, kad SARS-CoV-2 variantų atsparumas antikūnams gali būti įveiktas skatinant tolesnį brendimą dėl nuolatinio antigenų poveikio skiepijant, net jei vakcina nepateikia naujų variantų sekų“, – rašo tyrėjai. Jie daro prielaidą, kad pakartotinis skiepijimas gali padėti pasiekti tą patį, ką ir skiepijimasis po COVID-19 – nors šiai galimybei išnagrinėti reikės tolesnių tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(17)
(-8)

Komentarai (24)