Ką tik prasidėjusiose „PILDYK SMS lenktynėse“ viršytas Lietuvos rekordas  (1)

Vakar startavo „PILDYK SMS lenktynės“, kurios du mėnesius vyks daugiau nei pusšimtyje Lietuvos miestų ir kvies visos šalies moksleivius rungtis dėl greičiausiai SMS žinutes rašančiojo titulo. Jau pirmajame lenktynių etape paaiškėjo, kad ir šiemet galima tikėtis įspūdingų pasiekimų – vilnietė Kristina Smaižytė net 7 sekundėmis viršijo Lietuvos rekordų knygoje užfiksuotą greitojo SMS rašymo rekordą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis lenktynių etapas vyko Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje. Į finalą patekusi šios gimnazijos moksleivė įveikė kelias dešimtis varžovų, K. Smaižytė 175 ženklų (378 telefono klaviatūros mygtukų paspaudimai) žinutės tekstą mobiliajame telefone parašė per 44,56 sekundės. Moksleivės SMS rašymo tempas – daugiau nei 8 telefono mygtukų paspaudimai per sekundę. Pernykščio Lietuvos rekordo autorė, Vilniaus Užupio gimnazijos auklėtinė Marija Dagytė tą pačią žinutę parašė per 51,63 sekundės, telefono mygtukus spustelėdama daugiau nei 7 kartus per sekundę.

„PILDYKS SMS lenktynių“ dalyviai žinutės tekstą mobiliuoju telefonu turi surinkti naudodami lietuviškus rašmenis ir skyrybos ženklus. Lietuvių kalbą vartoti šiuolaikinėse technologijose kviečia telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ kartu su Lietuvių kalbos institutu, visuomeniniu projektu „Drąsinkime ateitį“ bei projektą palaikančia Švietimo ir mokslo ministerija.

„Jaunimas itin pamėgo patogų ir greitą būdą susisiekti su draugais trumposiomis žinutėmis. Tačiau labai svarbu siekti, kad šiuolaikinės technologijos ir jaunimo kultūra derėtų su lietuvių kalba. Trečius metus vykstančių lenktynių patirtis rodo, kad moksleiviai yra ne tik šaunūs, miklūs ir šiuolaikiški, bet ir neabejingi gimtajai kalbai“, – sako Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

Tradicinėmis tapusios varžybos kasmet sulaukia vis didesnio moksleivių susidomėjimo – pernai lenktynių dalyvių skaičius siekė apie 2500 moksleivių. Dažnas lenktynių dalyvis teigė per dieną draugams išsiunčiantis daugiau nei šimtą žinučių, visas – lietuviškais rašmenimis. Kalbinti dalyviai ir savo draugus skatina žinutėse naudoti lietuvių kalbą. Mažesnių miestelių moksleiviai vyksta į SMS lenktynes gretimuose didesniuose miestuose, juos dažnai lydi draugai, šeimos nariai ar mokytojai.

„Ančiasnapis – tai monotipinės ančiasnapių genties žinduolis. Tai unikalus Australijos žemyno gyvūnas, turintis panašų į anties snapą, plėvėtas kojas ir panašią į bebro uodegą“ – tokį tekstą mobiliuoju telefonu dalyviai varžybose rašo lietuviškais rašmenimis, naudodami didžiąsias raides, kablelius ir taškus. Nugalėtoją lemia SMS rašymo greitis, o už įveltą klaidą skiriamos dvi baudos sekundės. Kiekviename iš 53 lenktynių etapų bus atrinkta po vieną greičiausią ir be klaidų SMS parašiusį moksleivį. SMS lenktynių finalas vyks gegužės mėnesį. Nugalėtojui atiteks pagrindinis 10 tūkst. litų prizas. Šią savaitę „PILDYK SMS lenktynės“ vyks Palangoje, Kėdainiuose, Prienuose, Pagėgiuose, Kretingoje, Alytuje ir Šilutėje. SMS lenktynių tvarkaraštį galima rasti interneto svetainėje: https://www.pildyk.lt/pildyk-pasaulis/renginiai/sms-lenktynes-2010/?page=92

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: