Pasikeitus įstatymams, farmacininkai prognozuoja tolimesnį vaistų kainų mažėjimą  (0)

Šalies vaistinėse parduodamų preparatų kaina artimiausiu metu gali dar labiau sumažėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaistininkai atkreipia dėmesį, kad didelė dalis vaistinių per gana trumpą laiką prisitaikė prie pasikeitusių įstatymų – sausio mėnesį įsigaliojus naujiems Farmacijos įstatymo reikalavimams ir valstybei ėmus reguliuoti tiek nekompensuojamų receptinių, tiek be recepto parduodamų nekompensuojamų vaistų antkainius, preparatai jau dabar parduodami taikant mažesnį antkainį. Tolesnio kainos mažėjimo reikėtų laukti farmacininkams realizavus vaistus, įsigytus iki teisės aktų pakeitimų.

„Būtina atkreipti dėmesį, kad sprendimą leisti Vyriausybei reguliuoti nekompensuojamų vaistų antkainius Seimas priėmė šių metų sausį, o Vyriausybės nutarimas, patvirtinantis antkainių dydžius, įsigaliojo tik balandžio mėnesį, tad daugelis vaistinių dar nespėjo nustatyti naujų antkainių. Taigi labiau apčiuopiamas vaistų sumažėjimas prognozuojamas gegužę, kai vaistinės bus realizavusios preparatus, įsigytus iki pasikeičiant teisės aktams“, − sako Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos direktorė Jūratė Kulberkienė.

Praėjusią savaitę paskelbti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atlikto tikrinimo rezultatai atskleidė, kad ne visos vaistinės spėjo sumažinti antkainius pagal pasikeitusius reikalavimus. Vaistininkai aiškina, kad antkainius sumažino daugiau kaip 1500 vaistų pavadinimų, tačiau pereinamuoju laikotarpiu (balandžio mėnesį) kainų mažėjimas nėra itin ženklus, nes antkainis pridedamas prie anksčiau pirktų prekių, kurios iš didmenininkų buvo įsigytos didesne kaina dar iki Vyriausybės nutarimo įsigaliojimo.

Vis dėlto, J.Kulberkienės teigimu, siekdama išties sumažinti vaistinių preparatų kainą vartotojams, Vyriausybė turėtų atkreipti dėmesį ne į prekybininkų, bet į gamintojų antkainius. „Vaistų gamintojai preparatus Lietuvai ėmė tiekti kone dešimtadaliu didesnėmis kainomis. Išliekant tokiai tendencijai, netgi taikant mažesnius antkainius didmenininkams ir vaistinėms, vartotojai vaistų kainų sumažėjimo gali ir nepajusti, tuo tarpu vaistininkai uždirbs mažiau, o gamintojų pelno dalis didės, − pažymi J.Kulberkienė. – Mūsų įsitikinimu, būtent gamintojų pelną ir antkainius Vyriausybė turėtų riboti siekdama pastebimai sumažinti vaistų kainą vartotojams“, - sakė Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos direktorė.

Lietuvos vaistų didmeninės prekybos asociacijos atliktos analizės duomenimis, vaistų prekybos didmenininkų dalis iki įstatymų pasikeitimų sudarė vos 7 proc. galutinės vaisto kainos, vaistinių – apie 16 proc. Du trečdaliai, apie 60 proc. vaisto kainos vartotojui sudarė gamintojo ir jo atstovybės dalis. Analizė atlikta remiantis bendrovių, veikiančių vaistų prekybos versle (vaistų gamintojų, didmenininkų ir vaistinių), 2008 metų finansinių atskaitomybių ir Statistikos departamento duomenimis.

Prekybininkai pritaria valstybės siekiams užtikrinti didesnį konkurencingumą vaistų rinkoje ir mažinti kainą vartotojams, tačiau tam būtina iš esmės reformuoti vaistų kainodarą šalyje. Vaistų antkainius siūloma nustatinėti ne Vyriausybei SAM teikimu, o kompetentingai nepolitinei institucijai – Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: