Lietuvos akademinių institucijų ir mokslinių tyrimų organizacijų pasirašyta ES rekomendacija paskatintų mokslininkų mobilumą  (0)

Lietuvos mokslininkų mobilumo centras (LMC), atstovaujantis mūsų šalyje Europos mokslininkų mobilumo centrų tinklui EURAXESS, ragina Lietuvos mokslinių tyrimų įstaigas ir organizacijas pasirašyti Europos Komisijos (EK) rekomendaciją ES valstybėms narėms – „Europos mokslininkų chartiją ir mokslininkų priėmimo į darbą elgesio kodeksą“, ir taip prisidėti skatinant mokslininkų mobilumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį politinį dokumentą (trumpiau – Chartiją ir Kodeksą), apibrėžiantį mokslininkų ir jų darbdavių bei finansuotojų atsakomybę ir teises, gali pasirašyti bet kuri institucija ar organizacija, įdarbinanti ar finansuojanti mokslininkus ir tyrėjus.

Chartija ir Kodeksas yra rekomendacinio pobūdžio dokumentas, jį pasirašiusios mokslinių tyrimų organizacijos nebus suvaržytos teisiškai ar įsipareigojusios, tačiau taip išreikš savo pritarimą pačiai rekomendacijos idėjai ir joje įtvirtintų principų laikymuisi“, – sako LMC vyr. specialistas Andrius Kaveckas, atkreipdamas dėmesį, kad pasirašančiai institucijai net suteikiama galimybė tam tikrų punktų neįtraukti, arba patikslinti nuostatas, kad jos būtų artimesnės institucijos veiklai.

A.Kavecko teigimu, įstaiga ar organizacija, siunčianti mokslininką dirbti į užsienį, arba priimanti atvykusį iš kitos šalies, pasirašydama Chartiją ir Kodeksą gauna įvairiapusės vertės. „Organizacija įsipareigoja vykdyti dokumente nurodytus tikslus, t. y. užtikrinti darbuotojų samdymo procedūrų skaidrumą, suteikti jiems tinkamą darbo laiko ir poilsio balansą, garantuoti išlaikytą darbo stažą mobilumo laiku, ir šiuo savo geranorišku gestu tampa žinoma tarptautiniu mastu, gali tikėtis partnerių ar rėmėjų savo veiklai“, – pabrėžia LMC specialistas.

Jo įsitikinimu, suteikdamos mokslininkams teisines garantijas, organizacijos prisideda prie mokslininkų mobilumo ir gauna akivaizdžiai daugiau naudos nei siųsdamos ar priimdamos mokslininkus trumpalaikėms stažuotėms. „Mokslininkai drąsiau vyksta į kitas šalis dirbti ilgalaikiuose tarptautiniuose projektuose, grįžta įgavę naudingos patirties, kuria dalinasi su kolegomis savo organizacijoje, atlieka mokslinius tyrimus, taip pat grįstus pažangiausiomis technologijomis ir metodikomis“, – pastebi A. Kaveckas.

Chartiją ir Kodeksą yra pasirašiusios apie 900institucijų iš EURAXESS tinklui priklausančių valstybių. Daugiausia pasirašiusiųjų yra Prancūzijoje (36), Kroatijoje (32), Austrijoje (27), Šveicarijoje (26) bei Ispanijoje (22).Lietuvoje Chartiją ir Kodeksą pasirašė Vyriausybė, Lietuvos mokslo taryba ir Lietuvos universitetų rektorių konferencija.EK skatina, kad Chartiją ir Kodeksą pasirašytų ne tik skėtines, bet ir pavienės šalies mokslinių tyrimų įstaigos ir organizacijos, kad kiekviena atskirai gautų tiesioginės naudos – būtų matoma visoje ES mokslinių tyrimų erdvėje.

Lietuvos mokslininkų mobilumo centras (LMC) savo veiklą pradėjo 2005 m. LMC teikia nemokamą praktinę informaciją mobiliems (atvykstantiems dirbti į Lietuvą ir išvažiuojantiems dirbti į užsienio šalis) mokslininkams ir tyrėjams. LMC priklauso Europos mokslininkų mobilumo centrų tinklui EURAXESS, vienijančiam daugiau nei 200 centrų 37-iose šalyse. EURAXESS interneto tinklapyje (Lietuvos – www.euraxess.lt) visada galima rasti nuolat atnaujinamą, aktualią informaciją apie viso EURAXESS tinklo narių – mokslinių tyrimų organizacijų siūlomas akademinių mainų galimybes. Taip pat mokslinių tyrimų organizacijoms yra galimybė čia talpinti informaciją apie laisvas darbo vietas, o mokslininkams ir tyrėjams – susirasti darbą bet kurioje Europos valstybės mokslo ar studijų institucijoje ir mokslinius tyrimus atliekančioje organizacijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: