Per artimiausią dešimtmetį statybų rinkoje numatomi svarbūs pokyčiai  (0)

Statybų ir remonto parodos „Resta 2011“ metu įvyko Putų polistirolo gamintojų ir vartotojų asociacijos organizuotas seminaras „Termoizoliacija efektyviam pastatų modernizavimui“, kurio metu pranešimus skaitė ir dalyvius diskusijai kvietė UAB „Poliprojektas“ direktorius Edvardas Charžauskas, nepriklausomas statinių ir jų projektų ekspertas bei VGTU vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Česlovas Ignatavičius ir Aidas Vaičiulis, Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak A. Vaičiulio, tikimasi, kad Lietuvoje 2020 m. pasyvūs namai sudarys 5 proc. statybų rinkos. „Per norminį šildymo sezoną 18,6 TWh sunaudojama šildymui, 4,8 TWh karštam vandeniui ruošti. Tai reiškia, kad šiandien šalyje energija yra panaudojama ne pačiu efektyviausiu būdu. Jei 2020 m. pasyvūs namai sudarytų 5 proc. rinkos, į aplinką būtų išmetama 4.180 tonų mažiau anglies dvideginio, sutaupytus 0,22 mlrd. litų per metus vartotojai galėtų skirti kitoms reikmėms, būtų sunaudojama kur kas mažiau statybinių medžiagų“, - rezultatus vardijo A. Vaičiulis. E. Charžauskas paneigė mitą, esą gaisrų kiekį nulemia statybų produktai, o fasadų gaisriniam pavojingumui įtaką turi tik termoizoliacinė medžiaga. „Gaisro išplitimui pastatų fasado konstrukcijomis termoizoliacija nesudaro jokios esminės įtakos, o degumas yra vertinamas visos šiltinimo sistemos, į kurią įeina dar ir daugelis kitų medžiagų, pagrindu. Praktika rodo, kad daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose gaisrai išplinta, nes jie apskritai nėra apšiltinti jokia termoizoliacine medžiaga“, - aiškino E. Charžauskas.

Dr. Č. Ignatavičius pateikė naujausius šiltinimo polistireniniu putplasčiu sprendimus, kurie jau yra įtvirtinti naujai leidžiamame tipinių detalių kataloge. Tai leis daugiabučių namų renovacijos ir modernizacijos procese išvengti gana dažnai daromų klaidų, ir Lietuvos sąlygomis pritaikyti Vakarų Europoje sukauptą bei pasiteisinusią pastatų modernizavimo ir energijos taupymo praktiką, panaudoti gausią defektologinę medžiagą.

Šiandien Vokietijoje virš 80 proc. išorinių sudėtinių šiltinimo sistemų pagrindą sudaro polistireninis putplastis. Ši termoizoliacinė medžiaga plačiai naudojama ir Šveicarijoje, Austrijoje, Italijoje bei kt. Europos šalyse, kur be tinkuojamųjų fasadų sėkmingai prigijo ir ventiliuojamieji fasadai polistireninio putplasčio pagrindu. Lietuvos šiltinimo rinkoje putplasčio panaudojimas taip pat auga, o šiuo metu užima daugiau nei trečdalį rinkos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)