„Kaspersky Lab“: 90 proc. kompiuterinių kenkėjų – komercinės paskirties  (0)

90 proc. visų kompiuterius puolančių kenkėjų yra sukurti dėl komercinių ar pasipelnymo tikslų. Ir tik dešimtadalis plintančių virusų siekia sugadinti kompiuteryje esančius duomenis ar programinę įrangą, skelbia kompiuterių saugumo sprendimų „Kaspersky Lab.“ bei „G-Data“ atstovai Lietuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Virusų kūrimas jau seniai nebėra tik galios demonstravimas – tai stambus ir pelningas verslas, turintis komercinę potekstę. Vieni kenkėjai siekia panaudoti vartotojų kompiuterius reklaminių brukalų platinimui, kiti vagia konfidencialią informaciją, kad ištuštintų vartotojo banko sąskaitą, treti panaudoja užkrėstus kompiuterius masinėms atakoms prieš bankines sistemas ar stambias korporacijas“, – pasakojo programinės įrangos platintojo „Atviros informacinės sistemos“ projektų vadovas Andrius Šaveiko.

Anot jo, vienas paskutiniųjų plačiai žinomų destrukcinės paskirties kenkėjų buvo 1988 metais sukurtas žymusis „Černobilio” virusas. Taivaniečio Chen Ing Hau sukurtas virusas aktyvuodavosi kiekvienų metų balandžio 26 dieną – tą metų dieną, kada įvyko Černobilio tragedija. Visame pasaulyje jis sunaikino daugybę kompiuteriuose saugomos informacijos ir padarė milžiniškos žalos korporacijoms bei paprastiems vartotojams.

„Šiandien tokio tipo virusų pasitaiko labai retai. Jeigu kas mėnesį „Kaspersky Lab.“ užfiksuoja apie 50 tūkst. kenkėjų, tai iš jų tik apie 5 tūkst. bus skirti pakenkti kompiuteriui“, - sakė A. Šaveiko. „Naujus užkratus paprastai užsako brukalų (angl. spam) platintojai ar tikslinių tinklo atakų rengėjai. Jie dažniausiai siekia pavogti ar išvilioti iš vartotojų pinigų, kurie išplaunami per bankus šalyse, kurios neteikia informacijos apie bankų sąskaitų savininkus. Jie būna gerai užsimaskavę ir juos sudėtinga susekti, o dėl netobulos įstatyminės bazės – nubausti“.

Ekspertai pastebi, kad kenkėjų apimtys per pastaruosius metus sparčiai išaugo. 2008 metais, palyginus su 2007-aisiais, kenkėjų padaugėjo maždaug 10 kartų – nuo 2,2 mln. iki 20 milijonų. Prieš porą savaičių „Kaspersky Lab.“ užfiksavo jubiliejinę, 25 milijoninę kenkėjišką programą. Tai „Koobface“ vardu pavadintas kirminas, kuris atakuoja tarptautinių socialinių tinklų „Facebook“ bei „MySpace“ vartotojus.

„Šis jubiliejinis kenkėjas taip pat siekia gauti konfidencialią vartotojo informaciją ir nuotoliniu būdu sekti ar valdyti kompiuterį. Be to, jis platina pats save ir taip augina kompiuterių-zombių tinklą, dar yra naudojamas užkrėsti kompiuterį netikra antivirusine programa, kuri rodo sistemoje daug virusų ir prašo susimokėti už kompiuterio išvalymą. Rezultatas – dvigubas smūgis: vartotojui ne tik užkrečiamas kompiuteris ir paverčiamas zombių tinklo dalimi, bet ir papildomai dar įdiegiama šnipinėjanti programa“, - sakė A. Šaveiko.


Apie bendrovę „Atviros informacinės sistemos“

2004-aisiais įkurta UAB „Atviros informacinės sistemos“ (AIS) yra oficialus ir vienintelis „Kaspersky Lab.“ atstovas Lietuvoje. Be „Kaspersky Lab.“, AIS taip pat yra oficialūs „GDATA“ ir „ABBYY Lingvo“ atstovai Lietuvoje. Bendrovė platina produkciją per partnerius, nemokamai teikia konsultacijas vartotojams telefonu ir el. paštu.

AIS produktus platina visi pagrindiniai IT prekių pardavėjai ir verslo partneriai – ICG, „BMS Megapolis“, „Topo Centras“, „Baltnetos komunikacijos“, „Komparsa“, ATEA, „Blue Bridge“ ir kitos kompanijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: