Verslas neskuba migruoti į laisvąją elektros rinką, nors sutaupyti galimybių yra  (0)

Tik pusė įmonių ir organizacijų, kurios iki šios dienos privalėjo pasirinkti nepriklausomus elektros tiekėjus, suskubo tą padaryti. Aktyvesni yra stambieji elektros vartotojai, tačiau galimybių sutaupyti perkant elektrą laisvoje rinkoje turi ir mažesnieji, tvirtina nepriklausomo elektros tiekėjo „Enefit“ atstovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nors daliai vartotojų laisvoji rinka atsivėrė jau prieš pusantrų metų, o nuo šių metų pradžios vartotojų, turinčių prievolę pirkti elektros energiją laisvoje rinkoje, skaičius ženkliai išaugo, tik apytiksliai pusė jų sudarė sutartis su nepriklausomais elektros tiekėjais. Didelė dalis organizacijų ir toliau perka elektrą iš garantinio elektros tiekėjo „Lesto“, nors elektrą įsigyti laisvoje rinkoje dabar galima pigiau“, – sakė „Enefit“ generalinis direktorius Liudas Liutkevičius.

Labiau į laisvą rinką linkę migruoti stambieji elektros vartotojai, kurie kas mėnesį sunaudoja didelį kiekį elektros – net 66 proc. tokių įmonių ir organizacijų turi sudariusios sutartis su nepriklausomais tiekėjais. Tuo tarpu 400-100 kW dydžio vartotojų segmente tik apie 40  proc. perką elektrą iš nepriklausomų tiekėjų. Nuo 2012 m. į laisvą elektros rinką turės įsilieti vartotojai, kurie prisijungimo prie tinklo galia bus 30 kW ir daugiau, o dar po metų fiksuotos reguliuojamos elektros kainos bus taikomas tik buitiniams vartotojams.

„Enefit“ vadovo teigimu, galimybės sumažinti išlaidas elektrai yra pagrindinė varomoji jėga, skatinanti vartotojus rinktis nepriklausomus elektros tiekėjus. Tačiau kuo smulkesni vartotojai, tuo sudėtingiau juos paskatinti pirkti elektrą iš nepriklausomų tiekėjų, nes jų išlaidos elektrai yra nedidelės, tad vartotojai linkę „gyventi pagal seną įprastą tvarką“.

„Laisvos rinkos plėtrą galėtų paspartinti laisvosios rinkos dalyvių (vartotojų) sąrašų paskelbimas. Tuomet ir patys nepriklausomi elektros tiekėjai galėtų būti aktyvesni, žinotų, kurioms įmonėms aktualios jų paslaugos, suteikti joms daugiau informacijos ir galimybių priimti racionalų sprendimą“, – įsitikinęs L. Liutkevičius.

Kalbėdamas apie elektros kainų tendencijas laisvojoje rinkoje, „Enefit“ vadovas pabrėžė, kad balandį elektros kainos Lietuvos biržoje smuktelėjo apie 10 procentų, panašių vidutinių kainų tikimasi ir gegužę. O vasarą prognozuojami sausi orai, todėl kainos gali didėti.

L. Liutkevičiaus teigimu, prognozuoti elektros kainas ateičiai sudėtinga, tačiau kaip indikaciją galima būtų naudoti Suomijos finansinėje elektros rinkoje sudaromų ateities sandorių kainų lygį. „Nors Suomijos finansinė rinka yra mažai susijusi su Lietuva, tačiau žvelgdami į sandorių sudarymo kainas galime pamatyti, kokie kainų lygiai vyrauja trumpuoju ir ilguoju laikotarpiu likvidžioje rinkoje ir ko, galbūt, galima būtų tikėtis Lietuvoje. Artimiausius tris ketvirčius Suomijos finansinėje elektros rinkoje matome aukštą kainų lygį, kuris pradeda mažėti 2012 antrąjį ketvirtį ir vėlesniais laikotarpiais. Žinoma, lūkesčiai ir prognozės keičiasi kone kiekvieną dieną, tam įtakos turi ir orai, ir pasaulinės žaliavų, aplinkos taršos leidimų kainos ir kiti faktoriai, todėl kainų lygis yra labai nepastovus”, – sakė L. Liutkevičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)