Saulėtekyje – aktyvesnio lazerinių tyrimų taikymo ir technologijų panaudojimo versle iniciatyvos  (0)

Vis glaudesnis mokslo ir verslo ryšys, atsirandantis geresnis tarpusavio supratimas bei palankesnis Vyriausybės vertinimas pamažu keičia įsisenėjusį požiūrį į šviesios, lazerių ir nano-technologijų rinką. Siekiant tęsti gilias, daugiau negu 3 dešimtmečius siekiančias lazerių technologijų Lietuvoje tradicijas, kuriamas pirmasis šalyje daugiafunkcinis itin trumpų impulsų lazerių kompleksas NAGLIS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Džiugu, kad Lietuvoje pamažu formuojasi savita mokslo ir verslo bendradarbiavimo kultūra. Prie to aktyviai prisideda ir Valstybės politika: šių metų pradžioje Vyriausybė priėmė įsakymą dėl aukštųjų technologijų plėtros 2011–2013 m. programos patvirtinimo. Programoje numatyta ne tik stiprinti mokslo potencialą, bet žymiai didesnį dėmesį skirti industrinių lazerių rinkos plėtrai, efektyvesniam jos išnaudojimui“, – teigia VšĮ „Saulėtekio slėnio“ inovacijų konsultantas Laurynas Braškus. Kaip viena prioritetinių sričių minima ir tolimesnė mokslinių laboratorijų infrastruktūros plėtra.

Įgyvendinant ES regioninės plėtros fondo ir Lietuvos biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Tarptautinės prieigos lazerinio komplekso „NAGLIS“ sukūrimas“, 2013 m. pradžioje Saulėtekio slėnyje turėtų pradėti veikti Didelio intensyvumo lazerių laboratorija. Nacionalinės ir tarptautinės prieigos daugiafunkcinio itin trumpų impulsų lazerinis kompleksas kuriamas Vilniaus universiteto (VU) Lazerinių tyrimų centro pagrindu. „Laboratorija bus naudojama ne tik naujų perspektyvių lazerių ir šviesos technologijų mokslinių sričių plėtojimui bendradarbiaujant su užsienio mokslo centrais, bet taip pat naujų lazerinių technologijų kūrimui kartu su Lietuvos lazerinių technologijų įmonėmis“, – teigia VU Lazerinių tyrimų centro doc. dr. Mikas Vengris.

„Iki šiol Lietuvoje pagrindinis dėmesys buvo skiriamas tik moksliniams tyrimams atlikti. Todėl dar reikia įdėti nemažai pastangų, kad mokslininkų sukurti lazeriai galėtų būti naudojami verslo sektoriuje, kuriant naujus inovatyvius produktus, teikiant naujas paslaugas. Pasaulyje lazeriai jau seniai plačiai taikomi pramonėje ir yra vienas iš ekonomikos augimą skatinančiu veiksnių, todėl norime paskatinti mokslininkus ir studentus aktyviau naudotis verslo sektoriaus galimybėmis lazerinių technologijų vystymui“, – tikina UAB „Altechna“ valdybos pirmininkas dr. Gintautas Šlekys.

Lietuvoje slypintis lazerinių technologijų mokslo potencialas yra gerai žinomas tiek ES, tiek kitose pasaulio šalyse. „Nuo senųjų ES šalių mes vis dar gerokai atsiliekame pagal pramoninį lazerinių technologijų taikymą. Tačiau pasaulinėje mokslinių tyrimų rinkoje aukštos kvalifikacijos Lietuvos mokslininkų ir inžinierių kuriamos inovatyvios lazerių technologijos jau kuris laikas užima tvirtas pozicijas“, – teigia UAB „Optolita“ atstovas Dainius Tumosa, tačiau apgailestauja, kad lazerinių technologijų taikymas ne visada duoda laukiamų rezultatų. „Tai natūralu, juk tam, kad susiformuotų tvirta lazerinių tyrimų ir technologijų kūrimo bei jų taikymo versle kultūra, reikia laiko, kryptingo ir nuoseklaus mokslo ir verslo atstovų bendradarbiavimo bei Vyriausybės palaikymo“, – tikina prof. dr. Gintaras Valušis, Fizinių ir technologijos mokslų centro direktoriaus pavaduotojas.

Lietuvoje šiuo metu veikia daugiau kaip 10 aukštųjų technologijų gamybos įmonių, „Eksma“, „Ekspla“, „Šviesos konversija“, „Altechna“, „Optolita“ ir kt. Jos kuria ir gamina inovatyvius lazerių technologijų produktus, sulaukiančius nemažai teigiamų pasaulinio lygio lazerių kūrėjų įvertinimų. Šių metų pradžioje „Ekspla“ sukurtas lazeris „NT200“ pripažintas pažangiausiu pasaulyje 2010 m. gaminiu moksliniams tyrimams skirtų lazerių kategorijoje. Tai pirmas toks įvertinimas Lietuvos įmonei, liudijantis sėkmingą verslo ir mokslo sąveiką. Taikomieji moksliniai ir lazerių technologijų plėtrai svarbūs tyrimai atliekami daugumoje lazerių technologijų gamybos įmonių, taip pat Kauno technologijos (KTU) bei Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) universitetuose.

Tačiau intensyvesniam mokslo ir verslo bendradarbiavimui svarbi ne tik infrastruktūros plėtra, bet ir betarpiškas bendravimas, kurio metu dalinamasi žiniomis, patirtimi. VšĮ „Saulėtekio slėnis“ rengia tematinius seminarus, kurių metu siekiama bendromis mokslo ir verslo atstovų pastangomis surasti daugiau kūrybiškesnių lazerių pritaikymo versle galimybių, kuriant rinkos poreikius atitinkančius lazerinius produktus. „Lazeriai yra labai universalūs, jie gali būti naudojami metalams, medienai pjaustyti, žmogui, gyvuliams gydyti, medicinos įrangos gamyboje, įvairiuose tyrimuose ir pan. Todėl reikia nuolat palaikyti aktyvų mokslo ir verslo bendravimą, kad tarp šių dviejų sričių atsirastų daugiau tarpusavio supratimo, užsimegztų glaudesnis ryšys, būtų surasta daugiau kūrybiškesnių sprendimų, kur ir kaip būtų galima pritaikyti lazerinius tyrimus ir technologijas. Patirtis rodo, kad tokių seminarų metu dažnai gimsta naujų inovatyvių idėjų. Aktyvių diskusijų metu atrandama tai, kas paprastai taip ir lieka nepastebėta“, – teigia Laurynas Braškus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)