GPS.LT. Naudojantis navigacija taupomas kuras ir laikas  (2)

Pasaulinis žemėlapių tiekėjas „Navteq“ pranešė, kad nepriklausomais tyrimais buvo įvertinta GPS navigacijų kasdieninė nauda vairuotojams. Rezultatai parodė, kad vairuotojai, naudodami navigacijos priemonės, iki tikslo važiuoja daug trumpesniais atstumais praleisdami už vairo kur kas mažiau laiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trijų pakopų studijų metu buvo įvertinti vairuotojai nesinaudojantys navigacinėmis sistemomis, vairuotojai besinaudojantys GPS sistemos paslaugomis bei vairuotojai turintys GPS įranga su papildoma TMC kamščių bei kitų kliūčių informavimo sistema.

Atlikti tyrimai Vokietijos didmiesčiuose – Miunchene ir Duseldorfe parodė, kad vairuotojai su navigaciniais prietaisais ne tik sugaišo mažiau laiko, bet ir sumažino kuro sąnaudas 12 procentų (matuojant litrais į 100 km). Kuro sąnaudos vairuotojams naudojantiems navigaciją nukrito nuo 8,3 iki 7,3 l/km. Todėl nenuostabu, kad suvedus metinius tyrimo rezultatus, santaupos kurui prilygsta 416 Eurų (daugiau kaip 1436 Lt).

Dalyviams, kurie anksčiau nenaudojo navigacijos prietaisų, buvo įdiegta transporto sekimo sistema, kuri leido fiksuoti nuvažiuotą kelią bei važiavimo greitį. Tyrimo rezultatai paremti daugiau kaip 2100 individualiomis kelionėmis, daugiau kaip 20000 nuvažiuotų km ir beveik 500 valandų kelyje.

Rezultatai taip pat atskleidė:

  • Naudojant navigacijas, ilgainiui atstumai tapo mažesni, o kelionės laikas trumpesnis.
  • Papildoma informacija apie eismo sąlygas (TMC imtuvas) sumažino kelionės laiką ir atstumą. Didžiausias poveikis buvo pastebimas piko valandomis, t.y. tarp 7-9 val. ryto ir 16-19 val.
  • Dažnai mūsų rutininės kelionės į namus ar darbą nebūna pačios optimaliausios. Naudojantis navigacija ir važiuojant kitu nurodytu keliu laiko ir kuro sąnaudos būna mažesnės, o kelionė trumpesnė.

„Remiantis šio tyrimo patikimomis metodologijomis, tyrimai įrodo tendenciją, kas pasauliniu mastu buvo jaučiama, tačiau neįrodyta kasdienėje veikloje – naudojantis navigacija taupomas kuras, laikas ir automobilis“ – teigia Judson Green, „Navteq“ vadovas. Tad vartotojai gali džiaugtis navigacijos pranašumais ne tik dėl teigiamos vairavimo patirties, bet ir dėl finansinių paskatų.

Tyrimas buvo atliktas „NuStats“, socialinės mokslų tyrimo kompanijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: