„Nepanašu į nieką, kas anksčiau buvo rasta ten“: Eurazijoje aptiko šešiakampę piramidę (Foto)  ()

Archeologai Kazachstane aptiko 3800 metų senumo šešiakampio formos statinį, kurį apibūdina kaip „piramidę“. Labirintą primenanti struktūra nėra tokia aukšta kaip Egipto paminklai, tačiau šiuo metu ji yra apie 3 metrų aukščio ir greičiausiai tarnavo kaip elito laidojimo vieta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis atradimas nepanašus į nieką, „kas anksčiau buvo rasta Eurazijos stepėse“, teigiama Eurazijos nacionalinio universiteto Kazachstane pranešime.

„Ši piramidė Rytų Kazachstano teritorijoje buvo rasta šiais metais, – sako Eurazijos nacionalinio universiteto archeologijos ir etnologijos katedros vedėjas Ulanas Umitkalijevas, kuris vadovauja kasinėjimams šioje vietoje. – Ji yra šešiakampio formos, o kiekviename jos kampe yra iki 0,9tonos sveriantys megalitai“.

Archeologai Kazachstane aptiko 3800 metų senumo šešiakampio formos statinį, kurį apibūdina kaip „piramidę“. Labirintą primenanti struktūra nėra tokia aukšta kaip Egipto piramidės, tačiau šiuo metu ji yra apie 3 metrų aukščio ir greičiausiai tarnavo kaip elito laidojimo vieta.

Nors archeologai jam apibūdinti vartoja terminą „piramidė“ arba „pakopinė piramidė“, bronzos amžiaus paminklas nepanašus į Egipte randamas piramides. Jo išorinės akmeninės sienos sudaro šešiakampį, vidinės statinio sienos atrodo kaip labirintas, vedantis į kapą, esantį centre. Dalis jo kadaise buvo uždengta žemių pylimu, pastebi U.Umitkalijevas. Neaišku, ar virš dalies statinio kada nors buvo stogas, ar jis buvo visiškai po atviru dangumi.

Tuo metu šiame regione gyvenę žmonės pastatė daug kapų ir akmeninių paminklų, užsiėmė metalo apdirbimu ir papuošalų gamyba. Jie greičiausiai bent iš dalies vertėsi ganiava – Eurazijos stepėse ganė gausias gyvulių bandas.

 

Išorines piramidės sienas puošia petroglifai, t. y. įvairių gyvūnų, įskaitant kupranugarius ir daugybę arklių, uolų piešiniai. Visai šalia piramidės rasta arklių kaulų, ir mokslininkai spėja, kad toje vietovėje tuo metu tikriausiai klestėjo arklių kultas.

 

Piramidės organinių liekanų datavimas radioaktyviąja anglimi rodo, kad statinys pastatytas XIX a. pr.m.e., teigia U.Umitkalijevas. „Panašių paminklų randama Kazachstano teritorijoje, ypač Centriniame Kazachstane“, – sako jis.

Kasinėjimai vietovėje ir jos liekanų analizė tebevyksta, tačiau kol kas archeologai rado keramikos, moteriškų auksinių auskarų ir kitų papuošalų. Neaišku, ar čia išlikę yra kokių nors žmonių palaikų.

Archeologai norėtų sužinoti daugiau apie šį radinį, tačiau kad jį būtų galima moksliškai įvertinti, reikia daugiau informacijos, sako Niujorko universiteto Senovės pasaulio tyrimų instituto mokslinė bendradarbė Karen Rubinson, kuri nedalyvavo šios piramidės tyrime, tačiau yra šio regiono archeologijos ekspertė.

 

 

Pavyzdžiui, moksliniai artefaktų ir petroglifų įrašai bei nuotraukos turi būti paskelbti, kad su kasinėjimais nesusiję mokslininkai galėtų tinkamai išanalizuoti paminklą, teigia istorikė.

Naujai aptikta piramidė yra Kyrykungyre – vietovėje, kurioje yra daug senovinių kapų ir paminklų. Ji yra netoli Toktamio kaimo – vietovėje, kurią Eurazijos nacionalinio universiteto mokslininkai kasinėja nuo 2014 m.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: