Nuo maisto kortelių iki abortų: sovietinio žmogaus kasdienybė (39)
„Sovietų kasdienybė“ – nuodugnus sovietų žmogaus kasdienybės normų ir anomalijų tyrimas, apimantis laiką nuo karinio komunizmo iki Stalino mirties. Pirmą knygos leidimą (1999) dalis recenzentų sutiko, švelniai tariant, priešiškai – Lebina kaltinta sovietinės praeities juodinimu. Tuo tarpu antrasis leidimas pateko į „Švietėjo“ premijos long listą.
Visi šio ciklo įrašai |
|
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tiesioginis kasdienybės normavimas: maisto kultūra
Lozungai „Mėsa kenkia“ ir „Kruopščiai kramtydamas maistą, padedi visuomenei“ – ne literatūrinė Ilfo ir Petrovo išmonė, o istorinė XX amžiaus trečiojo dešimtmečio realybė. Sovietų maitinimosi teoretikai primygtinai patarė riebalų trūkumą racione kompensuoti riebalais iš kedro riešutų, sojos, arbūzų sėklų, moliūgų, o baltymų – žirniais, pupomis, rūgštynėmis ir špinatais. 1920–1930 metais pasirodė daugybė kulinarinių knygų, padėjusių šeimininkėms suktis iš produktų trūkumo ir ruošti patiekalus daugiausiai iš bulvių, sūdytos mėsos ar sojų. Atsirado juokeliai produktų tema; pavyzdžiui, 1928 metais Leningrade aptikti du plakatai . Pirmame – Lenino portretas ir užrašas „Šalin Leniną su arkliena“, antrame – Nikolajaus II portretas ir užrašas „Šen Nikolajų su kiauliena“.