Ypatinga vieta, kur aidas trunka neįtikėtinai ilgai - tiek ilgai, kad Žemėje nėra kitos tokios žmogaus sukurtos vietos (Video)  ()

Būna kambarių, kuriuose aido nėra visai. Juose išbandoma technika, atliekami bandymai. Tačiau ir kita žmogaus sukurta vieta, kur aidas toks absurdiškai ilgas, kad tai tampa savotiška akustine pramoga..


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Giliai po žeme Škotijos aukštumose galima atrasti nebenaudojamų naftos talpyklų, pastatytų dar antrojo pasaulinio karo metais. Inčindauno naftos talpyklos, esančios netoli Invergordono, buvo naudojamos laikyti britų naftą bomboms atsparioje aplinkoje – tačiau tuo pačiu jos slėpė ir akustinę paslaptį.

2014 metais – praėjus 12 metai po to, kai šios talpyklos buvo ištuštintos ir uždarytos – akustinės inžinerijos profesorius Trevoras Coxas išsiaiškino, kad šios talpyklos gali sukurti ilgiausią pasaulyje aidą žmogaus sukurtoje struktūroje.

Profesorius T.Coxas gavo žinių iš vietinių, kad viena iš talpyklų yra pakankamai didelė, kad sukurtų didžiulį aidą. Ši talpykla yra dvigubai ilgesnė už futbolo aikštę bei yra 13,5 metro aukščio. T.Coxas buvo nuleistas į šią talpyklą per vamzdį, kur jis pistoletu iššovė kelis tuščius šovinius ir įrašė jų skleidžiamą garsą talpykloje. Šis garsas skleidė aidą įspūdingas 112 sekundžių, nesunkiai pagerindamas iki tol buvusį ilgiausio pasaulyje aido rekordą. Net ir paprasto kalbėjimo metu skleidžiamas aidas truko iki 30 sekundžių.


Ilgiausiai skambančio aido bandymas

Inčidauno naftos talpyklų aidui nėra lygių. Tiesa, kol kas ši vieta nėra prieinami viešai. Kol kas jose retkarčiais vyksta ekskursijos, kurias organizuoja Škotijos miškininkystės komisija, kuri leidžia į uolose slypinčias kameras įžengti akustikos mokslininkams bei kitiems žmonėms.

 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: