Abiturientai šiemet stojimo prašymus į aukštąsias mokyklas galės siųsti ir internetu  (3)

Šių metų laidos abiturientams, norintiems stoti į aukštąsias mokyklas, nebereikės vykti į priėmimo punktus – prašymus jie galės pateikti internetu, o brandos atestatų duomenys priėmimo sistemą pasieks tiesiai iš duomenų bazės. Tokia supaprastinta prašymų pateikimo tvarka šiais metais dar negalės pasinaudoti mokyklas baigę anksčiau, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priėmimas į universitetus ir kolegijas – vienu metu

Ministerijos pranešime teigiama, kad 2010 m. bendrajame priėmime dalyvaus 44 valstybinės ir nevalstybinės aukštosios mokyklos – 21 universitetas ir 23 kolegijos. Bendrasis priėmimas vyks vienu metu į universitetus ir kolegijas. Jį organizuoja LAMA BPO – Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti.

Stojantysis galės prioriteto tvarka į prašymą įrašyti iki 12 pageidavimų į bet kurių bendrajame priėmime dalyvaujančių aukštųjų mokyklų studijų programas.

Pagrindinis priėmimas vyks dviem žingsniais. Suskaičiavus visus pateiktus stojančiųjų pageidavimus ir palyginus jų galimybes įstoti jiems bus pasiūlyta galimybė laimėti garantuotą valstybės finansuojamą vietą universitete ar kolegijoje. Stojantysis galės nepriimti šio siūlymo, atsisakydamas vieno ar kelių anksčiau deklaruotų pageidavimų. Antras žingsnis jam pateiks kitus galimus pasiūlymus. Bus organizuojamas ir papildomas priėmimas, kuriame galės dalyvauti tik tie, kurie dalyvavo pagrindiniame priėmime.

Planuojama, kad kaip ir pernai valstybė finansuos maždaug pusę studijų vietų universitetuose ir kolegijose. Valstybės finansavimą bus galima gauti stojant ir į valstybines, ir į privačias aukštąsias mokyklas, studijuojant ir nuolatine, ir ištęstine studijų forma. Nevalstybinės aukštosios mokyklos galės priimti ne daugiau kaip 30 proc. valstybės finansuojamų studentų.

Atsižvelgus į darbo rinkos poreikius bus kiek sumažintas valstybės finansuojamų vietų skaičius vadybos, teisės krypčių studijų programose, kurios pernai sulaukė didžiausio stojančiųjų antplūdžio. Siekiant sustiprinti būsimųjų mokytojų rengimą, numatoma dvigubai daugiau lėšų skirti vienam pedagoginių studijų krepšeliui, tačiau sumažės valstybės finansuojamų vietų skaičius.

Konkursinio balo dedamosios dalys

Į aukštąsias mokyklas bus priimama pagal keturių mokomųjų dalykų rezultatus. Jų sąrašai buvo pateikti prieš dvejus metus paskelbtose 2010 m. priėmimo sąlygose.

Konkursinį balą sudaro trys brandos egzaminai ir vienas metinis pažymys. Pasirinkusiems menų studijas – stojamasis kūrybinių gebėjimų egzaminas, sudarysiantis didžiausią konkursinio balo svorį, vienas arba du brandos egzaminai ir vienas metinis pažymys.

Nors brandos atestatui gauti 2010 m. pakaks dviejų brandos egzaminų, stojantiesiems į aukštąsias mokyklas bus keliami aukštesni reikalavimai. Šiemet baigę mokyklas galės pretenduoti į valstybės finansuojamas studijų vietas, jeigu bus išlaikę ne mažiau kaip 3 brandos egzaminus – privalomą lietuvių kalbos ir du pasirenkamus brandos egzaminus. Išimtis padaryta meno studijoms – į jas stojant pakaks 2 brandos egzaminų.

Švietimo ir mokslo ministerija paskirstys preliminarius valstybės finansuojamų studijų vietų skaičius pagal 11 studijų krypčių grupių. Tai:

1. Humanitarinių mokslų studijų sritis
2. Meno studijų srities muzikos, teatro ir kino, šokio krypčių grupė
3. Meno studijų srities dailės, dizaino, architektūros, fotografijos, medijų krypčių grupė
4. Socialinių mokslų studijų sritis (išskyrus teisės, verslo ir vadybos, švietimo ir ugdymo krypčių grupes)
5. Verslo ir vadybos krypčių grupė
6. Teisės krypčių grupė
7. Švietimo ir ugdymo krypčių grupė
8. Fizinių mokslų studijų sritis
9. Biomedicinos mokslų studijų srities gyvybės mokslų, žemės ūkio ir veterinarijos krypčių grupės
10. Biomedicinos mokslų studijų srities medicinos ir sveikatos krypčių grupė
11. Technologijos mokslų studijų sritis.

Pakoreguota priėmimo tvarka į menų studijas

Atsižvelgiant į meno studijų specifiką ir 2009 m. priėmimo metu išryškėjusius trūkumus, bus patobulinta 2010 m. priėmimo tvarka.

Valstybės finansavimas menų studijoms 2010 m. atskiriamas į dvi krypčių grupes. Vienoje dėl valstybės finansavimo konkuruos stojantieji į muzikos, teatro ir kino, šokio studijų programas, o kitoje – į dailės, dizaino, architektūros, fotografijos, medijų studijas.

Kad į meno studijas įstotų geriausieji ir kad būtų patenkintas valstybei svarbių krypčių specialistų poreikis, 20 proc. menų studijoms skirtų lėšų bus skiriama grantams, dėl kurių konkuruos aukštosios mokyklos. Gavusios grantus aukštosios mokyklos pačios rengs priėmimą į laimėtas studijų vietas.

Grantų sistema siekiama užtikrinti, kad ilgainiui nekiltų grėsmė retoms, neskaitlingoms, bet valstybei reikalingoms studijoms. Gavę grantus, garsūs menininkai ir profesoriai turėtų galimybę patys atsirinkti geriausius stojančiuosius pagal specifinius kriterijus. Į grantus galėtų pretenduoti studijų išskirtinumą deklaruojančios mokyklos ir regioninės aukštosios mokyklos, taip būtų sprendžiamas menų studijų išlaikymo regionuose klausimas.

Darbo grupė dar tobulina bendrą studentų atrankos tvarką, kad būtų aiškiai apibrėžti stojamojo egzamino vertinimo kriterijai ir užtikrintas kuo objektyvesnis stojančiųjų į skirtingas menų kryptis gebėjimų vertinimas, teigiama ministerijos pranešime.

Kur rasti reikiamą informaciją

Su brandos egzaminų tvarka ir pavyzdžiais galima susipažinti Nacionalinio egzaminų centro svetainėje: www.egzaminai.lt.

Informacija apie profesijas, kvalifikacijas, profesines ir aukštąsias mokyklas, mokymo ir studijų programas – Atviros informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistemos (AIKOS) interneto svetainėje: www.aikos.smm.lt.

Įvertinti norus, gebėjimus ir galimybes renkantis studijas gali padėti profesinio informavimo taškai (PIT) – http://kps.puslapiai.lt.

Lietuvos darbo rinkos mokymo tarnybos internetinėje svetainėje galima rasti profesinio kryptingumo, interesų profilio ir polinkių testus – www.ldrmt.lt.

Su 2010 m. stojimu į aukštąsias mokyklas ir mokslo ir studijų reforma susijusią informaciją galima rasti mokslo ir studijų reformai skirtoje svetainėje: www.mokslas.lt.

Lietuvos aukštųjų mokyklų bendrojo priėmimo tvarka ir informacija apie galimybę įstoti skelbiama: www.lamabpo.lt.

Studijų kokybės vertinimo centras – www.skvc.lt – skelbia išsamius duomenis apie visų Lietuvos aukštųjų mokyklų vertintas studijų programas, jų akreditacijos lygį.

Informacija apie paskolas – Valstybinis studijų fondas: www.vsf.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)