Universitetai siūlo 11 trumpesnių bakalauro programų  (3)

Studijų kokybės sargai neskuba laiminti trumpesnių – 3 ir 3,5 metų – trukmės bakalauro programų: iš penkių pateiktų vertintojams, keturias ekspertai jau atmetė. Tačiau universitetai rado kitą išeitį – koreguoja ir trumpina anksčiau aprobuotas studijų programas, nes tokiu atveju jų nebereikia teikti Studijų kokybės vertinimo centrui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmieji universitetai ir kitos aukštosios mokyklos sprendimą trumpinti kai kurias studijų programas iki 3 arba 3,5 metų priėmė jau prieš porą mėnesių, o dabar jau stebimi praktiniai tokios iniciatyvos rezultatai. Kol kas daugiausia trumpesnio bakalauro studijų programų parengė Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija. Ši universitetinė aukštoji mokykla per 3,5 metų siūlo įgyti politikos mokslų bakalaurą, viešojo administravimo bakalaurą, transporto ir logistikos bakalaurą, įsisavinti vadybos ir verslo bakalauro programas. Pusmečiu trumpiau mokytis siūlys ir Vilniaus universitetas, informatikos bakalaurams, mokytojams kreditų skaičių sumažinęs nuo 160 iki 140. Tiek galima surinkti ne per ketverius, o per 3,5 metų.

Studijas trumpins ir privatus universitetas

Švietimo ir mokslo ministerijos informacinėje sistemoje aikos.lt pusmečiu trumpesnes studijas siūlo ir nevalstybinis ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas, iki 3,5 metų sutrumpinęs tarptautinio verslo bakalauro, vadybos ir verslo administravimo bakalauro studijų programas. Atviroje informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistemoje kol kas viešinama 11 trumpesnio bakalauro programų, tačiau, Studijų kokybės vertinimo centro Studijų kokybės vertinimo skyriaus vedėjo Almanto Šerpatausko nuomone, jų gali atsirasti ir daugiau, nes „aukštosios mokyklos naujas studijų programas vertinimui gali teikti bet kada“.

Penkias naujas trumpesnio bakalauro programas Studijų kokybės vertinimo centrui buvo pateikusi Lietuvos veterinarijos akademija, Kauno technologijos universitetas, Vilniaus pedagoginis universitetas, Mykolo Romerio universitetas ir Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla.

Kursto konkurenciją

„Kaip minėjau, 4 iš penkių pateiktų programų nebuvo aprobuotos, todėl negalės būtų vykdomos, nebent studijų skyriai, atsižvelgę į ekspertų pastabas, ištaisys trūkumus“, - sako Studijų kokybės vertinimo skyriaus vadovas. Klausimas, ar bus aprobuota penktoji nauja 3,5 metų trukmės bakalauro programa kol kas atviras, tai lems ekspertai. Paklaustas, kodėl iš penkių pateiktų programų kol kas nė viena nesulaukė palaiminimo, A. Šerpatauskas sakė: „Matyt, buvo trūkumų. Mes stengiamės, kad blogai parengtos, neatitinkančios reikalavimų studijų programos nebūtų pradėtos vykdyti“.

Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas Romualdas Ginevičius pripažįsta, kad metais trumpesnė studijų trukmė – stiprus universitetų koziris. Tačiau, profesoriaus nuomone, trumpesnio bakalauro programa galima tik socialinių mokslų srityje. „Inžineriniams mokslams tai būtų didžiausia nesąmonė, nes neaišku, kokį specialistą išleistume. Jau dabar gamybininkai skundžiasi, kad inžinieriai mokomi tik ketverius, o ne penkerius metus, kaip anksčiau. Po trijų studijų metų išleisti žmogų į statybų aikštelę būtų pavojinga, nes nežinia, kokią atsakomybę jam būtų galima pavesti“, – teigia Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius. Kai kurių specialistų teigimu, studijų laikotarpio trumpinimas gali pritraukti daugiau jaunimo studijuoti Lietuvoje, o ne užsienio aukštojo mokslo įstaigose, tačiau abejojama, ar tai bus pakankamas stimulas išlaikyti šalyje gabiausiuosius.

Pakanka 3 metų

Organizuoti trumpesnės trukmės studijas nebuvo draudžiama ir anksčiau. Bolonijos deklaracijoje dėl aukštojo mokslo erdvės nurodyta, kad bakalauro studijos turėtų trukti ne mažiau kaip 3 metus. Naujas studijų programas peržiūri Studijų kokybės ir vertinimo centras, registruoja Švietimo ir mokslo ministerija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)