Tyrimas: Lietuvoje magistrai nevertinami, o išsilavinusioms moterims mokama mažiau už vyrus  (6)

Po studijų Lietuvos universitetuose magistrai dirba žemesnės kvalifikacijos darbus, tą patį išsilavinimą turinčios moterys uždirba mažiau už vyrus, turtingų tėvų vaikams įsidarbinti sekasi geriau ir sėkmę darbo rinkoje lemia ne pažintys. Tai naujausi pirmą kartą Lietuvoje atlikto mokslinio tyrimo „Universitetų absolventų integracija darbo rinkoje“ duomenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po studijų Lietuvos universitetuose magistrai dirba žemesnės kvalifikacijos darbus, tą patį išsilavinimą turinčios moterys uždirba mažiau už vyrus, turtingų tėvų vaikams įsidarbinti sekasi geriau ir sėkmę darbo rinkoje lemia ne pažintys. Tai naujausi pirmą kartą Lietuvoje atlikto mokslinio tyrimo „Universitetų absolventų integracija darbo rinkoje“ duomenys. Tyrimo komanda neslepia - rezultatai pribloškiantys, sakoma pranešime žiniasklaidai.

Paskutiniaisiais studijų metais imkitės darbo paieškos - tai leis išvengti bedarbystės pabaigus studijas. Pamirškite, kad sėkmę darbo rinkoje lemia pažintys - tai mitas, nes svarbiausia yra asmeninės savybės, įgyto išsilavinimo lygis ir darbo patirtis. Stenkitės baigti magistrantūros studijas - jas baigusių absolventų šansai gauti didesnį, negu vidutinis atlyginimą yra beveik du kartus didesni, nei asmenų, nebaigusių magistrantūros studijų.

Tokias rekomendacijas būsimiems ar jau įstojusiems studentams pateikia „Viešosios politikos ir vadybos instituto“ (VPVI) analitikai. Tiriant, kaip šalies aukštųjų mokyklų absolventams sekasi įsitvirtinti darbo rinkoje, buvo apklausta daugiau kaip 4000 asmenų. Visi jie Lietuvos universitetus baigė per pastaruosius 10 metų. Labiausiai tyrimo komandą nustėbino šie rezultatai:

  • Net ir krizės metu didelė dalis universitetų absolventų dalis sugebėjo išsaugoti darbą: tik 3,9 proc. visų apklaustųjų absolventų niekada nedirbo, nes, nepaisant pastangų, nesusirado darbo. Tačiau baigusiesiems studijas 2009 m. įsidarbinti sekėsi gerokai sunkiau: net 16 proc. jų ieškojo ir nerado darbo.
  • Lietuvoje klesti nelygybė: šansai, kad daugiau nei vidutiniškai uždirbantis asmuo bus vyras yra beveik tris kartus didesni, nei kad tas asmuo bus moteris. Be to, aukštesnes pajamas ir didesnį išsilavinimą turinčių tėvų vaikai turi didesnius šansus studijuoti universitete ir pabaigę studijas gauti didesnį darbo užmokestį.

Tyrimas parodė, kad daugiausiai apklaustų absolventų, uždirbančių didesnį, negu vidutinį mėnesinį darbo užmokestį, yra tarp KTU statybos inžinerijos, saugos inžinerijos bei energetikos, ISM ir TVM vadybos ir verslo administravimo bei VGTU transporto inžinerijos ir informatikos apklaustųjų buvusių studentų. Labiausiai studijomis yra patenkinti (didžiausia absolventų dalis vėl rinktųsi tą patį universitetą) VU fizikos, informatikos ir teisės bei MRU politikos mokslų ir viešojo administravimo, KTU ekonomikos apklaustieji absolventai.

Pasak tyrimo vadovo VPVI analitiko Žilvino Martinaičio, šie universitetų absolventų integracijos tyrimo duomenys turi būti naudingi ne tik politikos formuotojams, mokslininkams, bet ir abiturientams, ketinantiems stoti į Lietuvos aukštąsias mokyklas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)