Universitetai leido egzaminus laikyti miegamajame  (12)

Keli JAV ir Europos universitetai jau leidžia savo studentams laikyti egzaminus neiškėlus kojos iš savo namų – kad ir miegamajame ar svetainėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią galimybę teikia nauja egzaminų saugumą užtikrinanti techninė ir programinė kompiuterių įranga, praneša britų dienraštis „The Guardian“. Pasak jo, jau seniai buvo manoma, kad egzaminus reikia laikyti komfortiškai, apsirengus patogiais, laisvais drabužiais, pasidėjus šalia stiklinę vandens, psichologiškai atpalaiduojančioje aplinkoje.

Dabar mokslininkai šiuo požiūriu žengė dar vieną žingsnį į priekį ir rado būdą, kaip studentai galėtų laikyti sesijos egzaminus savo namuose bet kuriuo dienos ar nakties metu.

Pasak leidinio, mažiausiai vienas D. Britanijos universitetas – Kardife įsikūręs Velso universiteto institutas – eksperimentuoja su sukčiavimą egzaminų metu draudžiančią programinę įrangą naudojančia technologija. Dar keliolika ar kelios dešimtys šios šalies universitetų pradės ją diegti jau šią vasarą.

Namuose laikomų egzaminų technologijos pagrindas – JAV bendrovės „Software Secure“ sukurta techninė ir programinė įranga, egzamino metu „užrakinanti“ studento kompiuterį taip, kad juo būtų galima atlikinėti tik egzamino užduotis.

Pasak ledinio, kai namuose esantis studentas nusprendžia, kad jau yra pasiruošęs laikyti egzaminą, jo kompiuteryje įdiegta „Securexam Remote Proctor“ programinė įranga patikrina jo pirštų atspaudus ir identifikuoja egzaminuojamo asmens tapatybę. Prie kompiuterio prijungta speciali vaizdo kamera stebi aplinką 360 laipsnių kampu ir įrašinėja vaizdą, kad įrašo peržiūros metu būtų galima įsitikinti, jog egzamino metu patalpoje nebuvo pašalinių asmenų, nebuvo girdėti galimą sukčiavimą patvirtinančių pašalinių garsų, o studentas nesinaudojo jokiais pašaliniais daiktais ir priemonėmis. Egzamino metu naudojamas kompiuteris „užrakinamas“, kad juo nebūtų galima prisijungti prie interneto ir pasiekti kietajame diske ar kituose kaupikliuose bei laikmenose esančių failų.

Pasibaigus egzaminui „Securexam Remote Proctor“ pateikia atsakingiems universitetų darbuotojams visus su jo laikymu susijusius duomenis. Jie gali ištisai peržiūrėti visą panoraminės kameros padarytą egzamino vaizdo įrašą ar jį prasukti, stebėdami, ar nepamatys įtarimą sukčiaujant keliančių dalykų.

Bendrovės „Software Secure“ teigimu, toks kompiuterinis egzaminų „prievaizdas“ teikia naudą ir patiems universitetams, kurie kartais susiduria su laisvų patalpų problemomis, kai egzaminus tuo pat metu laiko daugybė studentų, ir patiems studentams, kurie gali pasirinkti sau patogiausią egzamino laikymo vietą ir laiką.

Pasak šią programinę įrangą bandžiusių universitetų atstovų, ji mažina egzaminų laikymo kaštus, leidžia patogiau laikyti sesiją neįgaliems ir toliau nuo universitetų gyvenantiems studentams, be to, žada į naują lygį kilstelėti nuotolines studijas internetu. Esą darbdaviai, žinodami, kad „internetiniai studentai“ kvalifikaciją įgijo laikydami „tikrus“ egzaminus, nebe taip skeptiškai žiūrės į nuotolinių studijų galimybes.

"Software Secure" programinė įranga jau naudojama Niujorko universiteto Teisės fakultete, Vakarų Alabamos universitete ir kitose akademinėse šalies institucijose. Pasak už studijų proceso raidą atsakingo Velso universiteto instituto atsakingo darbuotojo Marko Pellingo, jam padarė įspūdį „Securexam Remote Proctor“ galimybės. Jo teigimu, ši kompiuterinė įranga veikė lygiai taip pat, kaip ir egzaminus prižiūrintys universitetų darbuotojai. „Tai gali pakeisti visą studentų žinių vertinimo procesą“, - pareiškė jis.

Tuo tarpu šią naujovę skeptiškai vertinantys dėstytojai ir profesoriai mano, kad, turint galvoje sparčią IT galimybių plėtrą, nusirašinėti ir sukčiauti nusiteikę studentai anksčiau ar vėliau ras būdų, kaip „išdurti“ savo kompiuterinius prievaizdus.

Pamatyti, kaip veikia „Securexam Remote Proctor“, galima šiame tinklalapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)