Vilnius – tarp sėkmingiausių chemijos ir psichologijos mokslų miestų  (0)

Chemijos ir psichologijos mokslų raida Lietuvoje atitinka pasaulinius standartus, tačiau to negalima pasakyti apie fiziką, atskleidė dviejų Europos mokslininkų atliktas lyginamasis mokslo darbų citavimo ir jų publikacijų skaičiaus tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maxo Plancko draugijos Miunchene (Vokietija) mokslo darbuotojas dr. Lutzas Bornmannas ir Amsterdamo universiteto (Nyderlandai) mokslininkas Loetas Leydesdorffas sudarė pasaulio miestų, kuriuose sėkmingiausiai plėtojamas fizikos, chemijos ir psichologijos mokslas, žemėlapį. Lietuvos mokslininkus jis turėtų nustebinti: paaiškėjo, kad Vilnius jame buvo pažymėtas dėl pasaulinio lygio pasiekimų chemijos ir psichologijos moksluose, tačiau dabartinė fizikos mokslo padėtis čia yra prasta. Kuo remiasi tokio tyrimo išvados? L. Bornmannas ir L. Leydesdorffas rėmėsi bendru mokslinių publikacijų, paskelbtų konkrečiuose miestuose, skaičiumi. Taip pat jie nagrinėjo, kiek mokslo darbų yra patekę į 10 proc. labiausiai moksliniuose straipsniuose visame pasaulyje cituojamų šios srities publikacijų. Jei į šiuos 10 proc. patekdavo daugiau nei 10 proc. konkrečiame mieste paskelbtų mokslo darbų, autorių sudarytame pasaulio žemėlapyje toks miestas buvo pažymimas žaliu rutuliuku. Priešingu atveju miestas buvo žymimas raudonai. Rutuliuko dydis yra proporcingas statistiniams rezultatams. Ruošdami sėkmingiausių mokslo plėtojimo prasme pasaulio miestų žemėlapį tyrimo autoriai rėmėsi prielaida, kad mieste, kuriame mokslas plėtojamas pagal šiuolaikinius standartus, kas dešimtas mokslinis straipsnis turėtų patekti į pasaulinį dažniausiai cituojamų mokslo darbų indeksą. Tai reiškia, kad mokslinių darbų kokybė atitinka pasaulinį lygį.

Tyrimo autoriai, lygindami paskelbtų mokslo darbų skaičių ir santykį su dažniausiai cituojamų straipsnių indeksu, šį kartą apsiribojo fizika, chemija ir psichologija. Kaip ir buvo galima tikėtis, pažangiausi šių mokslų plėtros požiūriu buvo Šiaurės Amerikos ir Europos miestai. Tačiau šis žemėlapis pateikė ir didelių netikėtumų: pavyzdžiui, paaiškėjo, kad sovietiniais laikais teorinės fizikos bei kitų fizikos mokslo šakų pasiekimais garsėjusi Maskva šiuo metu yra blogiausioje padėtyje lyginant su kitais pripažintais pasauliniais mokslo centrais. Labai prastai „fizikos miestų" žemėlapyje atrodo ir Kijevas.

Vilnius fizikos pasiekimų žemėlapyje pažymėtas raudona spalva – skirtingai nuo Gdansko, Torunės, Varšuvos, Krokuvos, Helsinkio, Stokholmo, Malmės ir kitų kaimyninių šalių miestų. Beje, fizikos pasiekimų žemėlapyje nėra nei Rygos, nei Talino, nei Minsko.

Tačiau pasauliniame psichologijos mokslo žemėlapyje Vilnius išsiskiria žalia spalva. Taip pat pažymėtas Talinas, Tartu,  Poznanė, Linkopingas, Malmė ir net toks didmiestis kaip Hamburgas.

Tyrimo rezultatai liudija, kad Vilnius yra ir pasauliniame chemijos mokslo pasiekimų žemėlapyje.  Čia jis vienintelis žalia spalva pažymėtas Baltijos valstybių miestas. Talinas šiame žemėlapyje pavaizduotas raudonai.

Išsamiau apie žemėlapius sudariusių mokslininkų naudotą metodiką, šaltinius ir statistiką galima sužinoti šiame tinklalapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)