Melanie Philips. Klaidinga Amerikos žvalgybos taktika  (2)

Amerikos žmones visada šokiravo Didžiosios Britanijos valdžios ir islamistų iš Musulmonų Brolijos (Muslim Brotherhood) bendradarbiavimo mastai, kada Britanijos vyriausybė ir policija pastaruosius pasitelkia kaip patarėjus kovoje su islamišku ekstremizmu. Tačiau amerikiečius dar labiau šokiruotų faktas, kad tas pats vyksta jų pašonėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pajamas TV parodė du interviu su buvusiais JAV saugumo darbuotojais, kurių vienas buvo pristatytas kaip tam tikras informacijos rinkėjas, o antras – kaip „buvęs FTB specialusis agentas“. Pirmas papasakojo, kaip JAV žvalgybos ir teisėsaugos bendruomenė, kuri jį instruktavo, tiesiog nenorėjo girdėti apie tai, kad islamo teisėje nėra ne tik jokių užuominų, kad radikalūs islamistai klysta, dar daugiau – nėra net jokių kontrargumentų jiems. Antro pasakojimas buvo dar labiau neraminantis. Jis pareiškė, kad Amerikos kovos su terorizmu struktūra leido, kad į ją infiltruotųsi radikalūs islamistai, į kuriuos JAV kovotojai su terorizmu dabar kreipiasi pagalbos, vykdydami savo užduotis. Pasak jo, kiekviena musulmoniška organizacija Jungtinėse Valstijose yra Musulmonų Brolijos fasadas. JAV valdžia naudoja tokias organizacijas kaip CAIR, kuri yra Hamas filialas, kaip bendravimo su Amerikos musulmonų bendruomene priemonę. Jų atstovams leidžiama dalyvauti operatyviniuose posėdžiuose žvalgybinės technikos temomis, ir jie faktiškai apmoko FTB agentus. „Musulmonų Brolija sako mums, kaip kovoti su jais“, – pažymėjo antras pašnekovas.

Pajamas TV korespondentą tokia neįtikėtina situacija tiesiog pribloškė. Tačiau tai vyksta ir Didžiojoje Britanijoje: Brolijos nariai – kaip fantastiškai tai beskambėtų – yra naudojami kaip kovos su radikalais instrumentas ir kaip geranoriško bendravimo su musulmonų bendruomene tarpininkai. Amerikoje toks gilus ir sąmoningai institucionalizuotas religinio karo prieš laisvą pasaulį ignoravimas baigėsi katastrofiškai, kai trigubas Jordanijos agentas susprogdino septynis patyrusius ir vertingus CŽV pareigūnus. Jie ne tik buvo apgauti – jų strategija pasikviesti tokį žmogų pas save profesiniams apmokymams nepasiteisino.

Washington Post rašė: „Kaip teigia neseniai atsistatydinęs aukštas žvalgybos pareigūnas, ‚derybų meno, kuris buvo aktualus daugybę metų, laikas baigėsi. Šiandieninio karinio tempo laikotarpiu nėra laiko tikrinti šaltinių... Visa tai liko praeityje. Tai reiškia, kad šioje srityje dirba nedaug patyrusių žmonių. CŽV darbuotojai dabar padeda kariškiams ir teikia informaciją apie taikinius, o šnipinėjimas tapo beveik pamirštu dalyku‘“.

Pastovus neatidumas, nerūpestingumas ir nekompetencija – net dabar, net po 9/11 įvykių, net po įvykusios restruktūrizacijos, kuria buvo siekiama išspręsti karų tarp žvalgybos institucijų problemą, tačiau kuri, kaip ir buvo prognozuota, tik sukūrė dar vieną biurokratijos lygmenį valdžios piramidės viršūnėje. O jeigu dar prisiminti dešimtmečius užsitęsusį sistemišką negebėjimą identifikuoti ir tiksliai išanalizuoti islamizmo grėsmės bei numatyti neišvengiamo Sovietų Sąjungos žlugimo, reikėtų sau užduoti gluminantį klausimą – ar apskritai JAV žvalgybinė bendruomenė sugeba tinkamai atlikti savo darbą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: politika.lt
Autoriai: Melanie Philips
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)