Ruošėsi tam iš anksto. Putinui gali grėsti naujas Hagos orderis  ()

Rusija Ukrainos ūkius pradėjo užgrobti praėjus mažiau nei savaitei po invazijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui gali būti pateikti nauji kaltinimai karo nusikaltimais, nes yra įrodymų, kad Rusijos Federacija planavo tyčinį badą Ukrainoje ir tam ruošėsi iš anksto.

Apie tai rašo „The Independent“.

Remiantis žmogaus teisių ekspertų surinktais įrodymais, Rusija aktyviai ruošėsi pavogti Ukrainos grūdų atsargas ir marinti ukrainiečius badu likus keliems mėnesiams iki Vladimiro Putino įsakymo įsiveržti.

2022 m. vasario 24 d., kai Rusijos tankai kirto Ukrainos sieną, jie sąmoningai nusitaikė į grūdų turtingas teritorijas ir maisto gamybos infrastruktūrą, teigiama naujoje pasaulinės žmogaus teisių advokatų kontoros „Global Rights Compliance“ (GRC) ataskaitoje.

GRC išsiaiškino, kad Rusijos gynybos rangovas jau 2021 metų gruodį pradėjo pirkti grūdų sunkvežimius, taip pat įsigijo tris naujus 170 metrų birių krovinių laivus. Tai rodo planą vogti ukrainietišką maistą „beprecedento mastu“.

Rusija Ukrainos ūkius pradėjo užgrobti praėjus mažiau nei savaitei po invazijos ir savo piko metu iš visų okupuotų teritorijų kasdien eksportavo po 12 000 tonų grūdų.

GRC tikslas – pateikti TBT įrodymų, kad rusai badą norėjo panaudoti kaip karo įrankį. Tai leis pradėti pirmąjį tokio pobūdžio baudžiamąjį persekiojimą.

„Labai tikėtina, kad Rusija bus pripažinta kalta“, – sako Catriona Murdoch, „Global Rights Compliance“ partnerė, o tada Hagos Tarptautinis baudžiamasis teismas galės išduoti dar vieną V. Putino arešto orderį – be to, jis jau šių metų kovą paskelbė kaltinimą dėl priverstinės Ukrainos vaikų deportacijos į Rusijos Federaciją.

„Rusija ne tik ėmėsi daugialypio požiūrio, apguldama civilius ir sunaikindama svarbią infrastruktūrą, bet ir iš anksto suplanavo Ukrainos žemės ūkio produktų konfiskavimą ir vagystę“, – „The Independent“ sakė C. Murdoch.

 

„Maskva išprovokavo pasaulinę maisto krizę ir atakavo Ukrainos žemės ūkio sektorių kaip karo įrankį“, – priduria ji.

Ukrainoje pavogtų grūdų rinkos vertė per metus siekia apie 1 mlrd. Pasak GRC, daugelis privačių Ukrainos grūdų įmonių buvo priverstinai įtrauktos į Rusijos valstybinį operatorių.

Kaip rašo „The Independent“, dėl Ukrainoje kilusio karo Rusija sukėlė pasaulinę maisto krizę, kuri paveikė milijonus žmonių, nes iki karo Ukraina buvo didžiausia pasaulyje kviečių gamintoja.

Ūkininkas iš Zaporižios sakė, kad jo grūdų įmonę užėmė Rusijos kariuomenė praėjus penkioms dienoms nuo plataus masto invazijos pradžios.

„Per kitas savaites buvo pastebėtos kelios vilkstinės, gabenančios grūdus Krymo pusiasalio link, o užgrobtų ūkio sunkvežimių GPS sekimo įrenginiai rodo, kaip jie keliauja per Krymą į Rusiją“, – sakė GRC.

 

GRC ekspertų laikraščiui „The Independent“ pateiktose palydovinėse nuotraukose matyti, kad Melitopolyje stovi grūdų sunkvežimiai su valstybiniais numeriais, registruotais okupuotame Kryme. Kituose vaizduose iš Berdjansko stoties išvyksta vagonai su užrašu „Grūdai“.

Tuo pat metu rusams, nors ir turėjo planą, nepavyko greitai rasti sunkvežimių vairuotojų, kurie pervežtų didžiulį kiekį pavogto ukrainietiško maisto.

Tyrimas truko iki šių metų rugpjūčio. GRC nurodė, kad nors Rusija nuo to laiko neužgrobė jokios grūdų turtingos teritorijos, ji vis dar kontroliuoja visą Krymo pusiasalį – vieną pagrindinių regionų, iš kurio grūdai jūra gabenami į Rusiją ir užsienį.

Pasaulinių teisių laikymosi vyresnysis teisininkas Yusufas S. Khanas Rusijos grūdų naudojimą kaip ginklą pavadino „precedento neturinčiu šiuolaikinėje istorijoje“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(2)
(22)

Komentarai ()

Susijusios žymos: