Rusija pagrasino Japonijai „rimtomis pasekmėmis“  ()

Tai turės „rimtų pasekmių“...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija gąsdina Japoniją „dvišalių santykių pablogėjimu“ dėl raketų tiekimo JAV oro gynybos sistemai „Patriot“.

Tai praneša „Reuters“.

„Japonijos pusė praranda ginklų kontrolę, su kuria Vašingtonas dabar gali daryti, ką nori. Neatmetama galimybė, kad pagal jau išbandytą schemą raketos „Patriot“ atsidurs Ukrainoje“, - sakė skandalingoji RF užsienio reikalų ministerijos spaudos sekretorė Marija Zacharova.

Ji pagrasino, kad „Patriot“ raketų perdavimas turės „rimtų pasekmių“ Rusijos ir Japonijos santykiams.

Leidinys priminė, kad Maskvos ir Tokijo santykiai, kurie anksčiau buvo sunkūs, smarkiai pablogėjo po plataus Rusijos įsiveržimo į Ukrainą. Visų pirma, Japonija prisijungė prie savo Vakarų sąjungininkų įvesdama didelio masto ekonomines sankcijas Rusijos Federacijai.

Praėjusią savaitę Japonija pareiškė, kad siųs oro gynybos raketas „Patriot“ į Jungtines Valstijas, pakeitusi ginklų eksporto taisykles. Tai bus pirmas didelis Tokijo eksporto apribojimų pertvarkymas per devynerius metus. Naujoji Japonijos eksporto kontrolė vis dar neleidžia jai tiekti ginklų kariaujančioms šalims, tačiau gali netiesiogiai padėti Ukrainai kare su Rusija.

 

Prisiminkime, kad Rusija ir Japonija dar nesudarė taikos sutarties dėl oficialaus karo veiksmų nutraukimo po Antrojo pasaulinio karo. Tarp šalių vyksta teritorinis ginčas dėl Kurilų salų. Dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą Tokijas skundėsi dėl padidėjusio Rusijos kariuomenės dislokavimo salose, kurias Sovietų Sąjunga užėmė Japonijoje Antrojo pasaulinio karo pabaigoje.

Dar 2021 metais Japonija paskelbė savo suverenitetą Pietų Kurilų saloms. Tokijas okupuotomis laiko Iturupo, Kunaširo, Šikotano salas ir Habomai salų grupę, kurią Rusija laiko savomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(3)
(32)

Komentarai ()