Kinų kalba taps populiariausia kalba internete?  (26)

Kokia kalba yra populiariausia internete? Galbūt daugelis spėtų, jog tai galėtų būti anglų kalba. Kas be ko, internetą pasauliui „padovanojo“ angliškai šnekantys amerikiečių kariškiai. Tačiau dėl spartaus kasmetinio interneto vartotojų iš Kinijos skaičiaus augimo, kinų kalba, kuri toli gražu nėra tokia patogi ir suprantama visame pasaulyje, tampa populiariausia interneto kalba, praneša discovery.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusiais metais interneto vartotojų gretas papildė 36 milijonai kinų, o iš viso Kinijoje yra 440 milijonų internetu besinaudojančių žmonių. JAV internetą naudoja „tik“ 220 milijonų gyventojų, tačiau anglų kalba suprantama daugiau šalių nei kinų.

Kinijos interneto vartotojų skaičiaus augimas neturėtų labai stebinti – Kinija tampa vis reikšmingesne šalimi daugelyje sričių.

Internetinis puslapis thenextweb.com sudarė informacinį populiariausių internete kalbų sąrašą  pagal interneto rinkodaros įmonės „Internet World Stats“ pateiktą informaciją.

Minėtas tinklalapis skelbia, kad iš 2 milijardų žmonių, kas mėnesį besinaudojančių internetu, 537 milijonai moka anglų kalbą, o 444 milijonai supranta kiniškai. Tačiau galimybę naudotis internetu turi 42 procentai anglakalbių ir tik 32,6 procentai, kalbantys kiniškai. Tad kinų kalba turi didesnį potencialą plėstis, nei anglų.

Įdomumo dėlei reikėtų pridurti, kad Kinijoje šnekama ne vien literatūrine kinų kalba (angl. k. – “Mandarin Chinese”), bet ir Kantono („Cantonese“), Wu, Min ir galybe kitų tarmių, tačiau rašytinė kalba yra viena – kinų.

Beje, nors interneto fenomenas vienaip ar kitaip paveikė daugelį pasaulio kalbų ir kultūrų, Kinijos vyriausybė yra užsimojusi kinų kalbą išsaugoti tokią, kokia ji yra. Neseniai Kinijos Žiniasklaidos ir spaudos generalinės administracijos tinklalapyje buvo paskelbta, jog užsienietiškų žodžių vartojimas be jų vertimo į kinų kalbą kiniškose publikacijose yra draudžiamas. Draudimas aprėpia įvairių žodelių, trumpinių ir vardų bei pavardžių rašybą.

Kada kinų kalba internete sulauks didžiausio vartotojų skaičiaus, tiksliai nuspėti yra sunku. Tinklalapis „The Next Web“ prognozuoja, kad taip gali nutikti per artimiausius penkerius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (26)