Lietuvoje turėsime savanorius reindžerius?  (6)

Užsienyje saugomos teritorijos turi savanorišką tarnybą. JAV jie vadinami Nacionalinių parkų reindžeriais. Panašūs savanoriai dirba ir Azijoje, Afrikoje, Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie turi įgaliojimus, leidžiančius sulaikyti pažeidėjus ir palaukti, kol atvažiuos policija. Turi ir kitų įgaliojimų ir pareigų. Panaši mintis kilo ir mūsų Saugomų teritorijų tarnyboje. Apie tai pasakoja tarnybos vadovė Rūta Baškytė.

Saugomose teritorijose padaroma nemažai įvairių pažeidimų. Ką reikėtų keisti valstybės institucijų ir vietinių žmonių santykiuose? Vien bausti turbūt nepakanka.

Mes ir galvojame, pereiti nuo kontrolės prie prevencijos, nuo baudimo, prie pagalbos, nuo autokratizmo, prie autoriteto. Dalis pažeidimų yra padaromi ne dėl piktybinių nuostatų, o iš nežinojimo. Išties, saugomose teritorijose gyvenantys žmonės ne viską gali žinoti, be to mes ir patys matome, kokie sudėtingi teisės aktai. Todėl sakome, jog ne pas mus turi ateiti žmogus, bet mes pas žmogų.

Kadangi saugomos teritorijos yra pakankamai didelės, jos turi būti nuolat prižiūrimos. Taigi ten nuolat turi būti žmonių. Tie žmonės, kurie dirba direkcijoje, didesnę laiko dalį turėtų praleisti lauke: sutikti svečius, lankytojus, suteikti jiems informaciją – kas saugoma teritorijoje, kodėl saugoma, paaiškinti kaip elgtis ir pan. Visur nuorodų neprirašysi ir paaiškinimų neprirašysi. Mes manome, kad visi turėtume tapti draugiškesni vieni kitiems. Ir aplinkai.

Ar greitai tokius talkininkus sutiksime saugomose teritorijose?

Funkcijas, kurias išvardinau, mes vykdome ir dabar. Tačiau mes nevadiname savo žmonių reindžeriais, nors faktiškai jie tas funkcijas atlieka. Tiesa pasakius, ieškome ir tinkamiausio šiai tarnybai pavadinimo. Galbūt skaitytojai galėtų pasiūlyti jų nuomone tinkamiausią?

Tai ne tie reindžeriai, kuriuos mes matome kai kuriuose vakarietiškuose filmuose, jie neturės šautuvų. Jie – tai bičiuliai, draugai, konsultantai, tarpininkai, žygeiviai ir t.t. Visi turime mokytis tinkamai bendrauti. Mūsų, saugomų teritorijų tarnybos tikslas: surasti tinkamas priemones. Visada buvome ir esame draugiškai nusiteikę, tik kai nelieka kitų priemonių, kai pažeidimai – akivaizdūs, nori nenori, turime bausti. To iš mūsų reikalauja įstatymai.

Parengta pagal LRT laidą „Gamta – visų namai“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)