Pirmoji valstybė pasaulyje gamtos teises ruošiasi prilyginti žmogaus  (17)

Teisė aktų kūrėjai Bolivijoje mano, jog gamta nusipelnė tokios pačios apsaugos kaip ir žmonės, rašo „The Huffington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietų Amerikos valstybės lyderiai ketina tvirtinti taisykles, kurios priimtos taptų revoliucinėmis – pirmosiomis tokiomis taisyklėmis pasaulyje. Įstatymas, žinomas kaip „Motinos žemės įstatymas“, aplinkai ir gamtai suteiktų vienuolika aiškių teisių, tarp kurių: teisė į gyvybę ir egzistavimą, teisė tęsti gyvybinius ciklus be žmogaus įsikišimo, teisė į švarų vandenį ir šviežią orą, teisė nebūti teršiamai, teisė išlaikyti genetiškai nemodifikuotą struktūrą.

Boliviečiai ilgą laiką garbina Andų deivę Pachamamą – motinos gamtos atitikmenį ir teigiama, kad nauji teisės aktai yra smarkiai paskatinti atgijusiu vietinių tikėjimu, jog dievybė yra visos gyvybės esmė. Alvaras Garcia Linera, šalies viceprezidentas, priemones, kurių žadama imtis apibūdino taip: „Gamta yra visų motina […] žmogaus ir gamtos harmonija turi būti išlaikyta kaip atsistatymo garantas“.

Be dvasinių įsitikinimų, pastaraisiais metais Bolivijos gamtos ištekliams kilo grėsmė dėl besikeičiančio klimato – „Motinos žemės įstatymu“ šią tendenciją siekiama sustabdyti. Ledynai, ilgai Bolivijos gyventojams teikę vandenį ir elektrą, nyksta daug sparčiau, nei prognozavo mokslininkai, rašo „The New York Times“. Oro temperatūra valstybėje nuosekliai auga ne vieną dešimtmetį.

Tačiau, kaip pastebi „Wired“, gamtos ir aplinkos netausojančios pramonės šakos sukurią didelę dalį Bolivijos bendrojo vidaus produkto ir kol kas gana abstraktus teisės aktas dar turi apibrėžti, kaip tokia veikla bus reguliuojama. Tačiau projekte nurodoma, jog gamta turi teisę „nebūti paveikta didžiulių infrastruktūros ir plėtros projektų, kurie pažeidžia ekosistemų balansą ir vietos žmonių aplinką“. Bolivija taip pat užima vieną kritiškiausių pozicijų pasaulio klimato derybose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)