Filmų ekonomika: kur išleidžiami pinigai  (6)

Jei Holivudo studija išleidžia daug pinigų filmui, pavyzdžiui, 200 mln. JAV dolerių, tada jūs tikrai apie tai išgirsite, rašo BBC. Kalbos apie didelius biudžetus yra naudingos verslui. Žvelgiant iš auditorijos pusės, gali būti verta sumokėti už bilietą vien tam, kad žiūrovai pamatytų, ar filmas vertas didelio biudžeto. Tačiau pastebėti, kur buvo pinigai išleisti nėra paprasta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kartais nutekinama informacija apie produkcijos biudžetą, tačiau naujausią informaciją sunku gauti. Tai nėra stebėtina, nes ant kortos pastatyta daug. Paviešinus filmo finansines detales, galima supykdyti daug galingų žmonių. Filmo režisieriui, aktoriams ir prodiuseriams teks didžiausios išlaidos, o jie nebus laimingi, jei jų užmokesčio detalės taps prieinamos visuomenei.

Vis dėlto įmanoma suvokti, kur nuplaukia pinigai. BBC pateikia informaciją, kiek kas kainuoja.

Biudžetas

Kas šiais laikais yra didelis biudžetas? Pasak Holivudo naujienų tinklalapio Deadline.com įkūrėjos Nikki Finkei 200 mln. JAV dolerių yra pradinė kaina. Patvirtinti tokio dydžio projektą gali būti net ne studijos pirmininko jėgoms. Gali reikti leidimo kreiptis į pirminės įmonės aukščiausius vadovus.

Istorijos teisės

Filmui reikia istorijos. Labiau tikėtina, kad ji bus paimta iš knygos, pjesės ar, kai kuriais atvejais, iš vaizdo žaidimo. Teisės į bestselerį gali kainuoti nuo 500 tūkst. iki 2 mln. JAV dolerių.

Scenarijus

Gavus leidimą naudoti istoriją, reikia ją paversti į scenarijų. Geriausi scenaristai užsiprašys didelių sumų ir jiems gali tekti sumokėti iki 2 mln. JAV dolerių. Tačiau tiek mokėsite tik už elitą; dauguma Holivudo rašytojų sutiks dirbti už žymiai, žymiai mažiau.

Režisierius

Sumos priklauso nuo režisierių. Pavyzdžiui, tokie kaip Stevenas Spielbergas imsis ir prodiuserio vaidmens, tai reiškia, kad reikės mokėti papildomai. Patys sėkmingiausi režisieriai gali paprašyti net 10 mln. JAV dolerių ir taip pat gauti dalį filmo pelno.

Prodiuseriai

Pareigybė „prodiuseris“ Holivude reiškia daug skirtingų dalykų. Paprastai, tai yra žmogus, kuris prižiūrės filmą nuo scenarijaus puslapio iki premjeros. Prodiuseris gali būti suprantamas, kaip filmo generalinis direktorius.

Jie yra finansų kontrolieriai ir priims atleidimo/priėmimo sprendimus. Jie taip pat suras investuotojų ir derėsis dėl filmo platinimo. Brangiojoje industrijos dalyje jie gauna milijonus. Nors prodiuseriai retai kada gauna daugiau už pagrindinį aktorių, jie gali užsidirbti iki 5 mln. JAV dolerių už filmą.

Aktoriai

Garsų vardą užsitarnavęs aktorius gali tikėtis 10-20 mln. JAV dolerių. Didžiausi vardai taip pat gali reikalauti tam tikros dalies nuo filmo bilietų pardavimų.

Nors studijos dažniausiai nenori siūlyti tokių sandorių, tai gali tapti būdu apsisaugoti nuo finansinės rizikos. Jei filmas yra sėkmingesnis negu tikėtasi, visi yra laimingi. Tačiau jei jis nesėkmingas, bent jau bus apribotas aktorių darbo užmokestis.

Holivudo elitas gali uždirbti milžiniškas sumas. Pranešama, kad Johnny Deppas gavo šimtus milijonų JAV dolerių iš „Karibų piratų“ filmų.

Gamybos išlaidos

Vėlgi, jos gali labai skirtis. Jei norite filmo Manhatane, jums reikės sumokėti už filmavimo leidimus, draudimą, apsaugą – sąrašas begalinis. O jei norite filmuoti naktį, reikės įmantraus apšvietimo.

Galite sutaupyti pinigų filmuodami pigesnėse vietose. Daugelis šalių pasiūlys mokesčių lengvatas. „Žiedu valdovo“ trilogija gavo solidžių lengvatų Naujojoje Zelandijoje.

Prodiuseriai suskirstys, kiek kainuos filmavimo dienos. Netgi tokio, palyginti paprasto žanro, kaip teismo salės drama, filmavimo diena gali kainuoti 500 tūkst. JAV dolerių. 40 dienų trukmės filmavimas kainuos 20 mln. JAV dolerių. Tačiau jei norite automobilių gaudynių ar pirotechnikos, teks sumokėti daug daugiau.

Vaizdo efektai

Šiam dalykui reikia didelio rezervo. Kompiuteriais kurti vaizdai (angl. computer generated imagery (CGI)) yra brangūs, o garsūs režisieriai mėgsta ilgus filmus. Kai kuriems filmams, kurie remiasi vaizdo efektais, tenka planuoti dvigubai didesnį biudžetą. Gali baigtis tuo, kad efektams bus išleista 100 mln. JAV dolerių.

Muzika

Priklauso nuo atlikėjo. Už originalią dainą, gerai žinoma popmuzikos žvaigždė gali paprašyti iki 1 mln. JAV dolerių.

Rinkodara

„Pats filmavimas, nebent direktorius nuklydo iš vėžių, dažniausiai yra lengviausia dalis. Šiomis dienomis labai retai gamyba vėluoja mėnesį ar du. Šiame versle, viena ar dvi dienos yra labai rimtas reikalas,“- sako N. Finkke.

Po šio etapo įžengiama į rinkodaros pasaulį, kuriame viskas yra labai brangu. Didžiausiems filmams reikės pasaulinės reklamos. Tai gali sudaryti 50 proc. pradinio biudžeto ir daugiau. Pasak pranešimų, nenusisekęs „Disney“ studijos filmas „Džonas Karteris“ kainavo 250 mln. JAV dolerių, o rinkodarai buvo išleista dar 100 mln. JAV dolerių.

Pajamos

Filmas pagamintas, reklamos kampanija jau tęsiasi mėnesius, atėjo metas užsidirbti pinigų.

Pardavimai kino teatruose

Pagal pasenusį principą, kino studija gali tikėtis gauti pusę filmo bilietų pardavimų. Tačiau realybėje sandoriai dėl sumos yra sudėtingesni. Studijos dažnai prašo didesnės dalies atidarymo savaitę, o filmui senstant, didesnę dalį gauną kino teatrai.

DVD pardavimai

JAV išlaidos namų pramogoms, į kurias įeina filmų DVD nuoma, smunka nuo 2004 metų, kai buvo pasiekusios viršūnę. Nepaisant to, jos išlieka svarbia filmų pajamų dalimi.

Filmų industrijos tyrimų centro vadovas Bruce'as Nashas sako: „Rinkos mirtis per daug išpūsta. DVD rinka pasiekė savo viršūnę šiek tiek anksčiau nei būtų norėjusios studijos, tačiau filmų žiūrėjimas namuose vyksta tokiu pačiu mastu kaip ir anksčiau. Tai yra mišri rinka, kurioje egzistuoja DVD, „Blu-ray“, filmų siuntimasis ir nuoma internetu.“

Studija dažniausiai pasiima 40 proc. nuo DVD ir nuomos pardavimų, o tai sudaro nemenką sumą. Vien Jungtinėse Valstijose filmo „Įsikūnijimas“ DVD pardavimai siekė 600 mln. JAV dolerių, o dar 57 mln. JAV dolerių uždirbo filmo nuoma.

Prekės

Kino versle tai vadinama šalutinėmis pajamomis. Į jas įeina licencijos žaislams, žaidimams, plakatams ir kitiems daiktams. Ši industrija ypač svarbi animaciniams filmams, tokiems kaip „Žaislų istorija“. Į šią sferą taip pat įeina pramogos skrydžių metu. Šalutinės pajamos gali sudaryti apie 10 proc. bilietų pardavimų.

Televizija

Paprastai filmas bus pasiūlytas skaitmeninės televizijos nuomai, tada aukščiausios kokybės kabelinei televizijai ir galų gale įprastiems kanalams. Filmo kaina priklausys nuo jo kino teatrų pardavimų. Studija iš televizijų gali užsidirbti apie 11 proc. nuo visų bilietų pardavimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)