Freecycle - kitas žingsnis po „blusturgių“  (1)

Kas dar nėra girdėjęs šio pavadinimo - Freecycle - nepelno siekianti organizacija, kurią šiuo metu sudaro daugiau nei devyni milijonai narių visame pasaulyje. Šios organizacijos idėja paprasta, tačiau išties vertinga - skatinti žmones atsakingai ir taupiai vartoti, toliau naudojant vis dar veikiančius daiktus, užuot juos išmetus lauk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei turite jums nebereikalingų daiktų (televizorių, stalą, sofą, dviratį, televizorių, gitarą ir pan.) - neišmeskite jų į sąvartyną, o paskelbkite apie tai virtualioje erdvėje ir padovanokite žmonėms, kuriems šių daiktų kaip tik reikia. „Dovanodami mes keičiame pasaulį!“ - toks yra šios organizacijos devizas.

Trumpa istorija

Freecycle tinklas buvo pradėtas kurti 2003 m. pavasarį Arizonoje (JAV). Tinklo įkūrėjas Deronas Bealas tuo metu dirbęs nepelno siekiančioje organizacijoje, užsiimančioje šiukšlių rūšiavimu, pastebėjo, jog žmonės išmeta labai daug gerų ir vis dar naudojimui tinkamų daiktų. Jam kilo idėja išsiųsti elektroninį laišką visiems savo draugams ir pažįstamiems su sąrašu jam nebereikalingų daiktų, kuriuos mielai padovanotų. Taip pat jis paprašė pridėti savo daiktų sąrašą. Truputis reklamos (apie besikuriantį tinklą parašė vietinis laikraštis) - ir Freecycle narių skaičius staigiai išaugo dešimt kartų (nuo 80 iki 800 žmonių), o per du metus tapo galingu tinklu, vienijančiu beveik milijoną registruotų vartotojų. Dabar Freecycle apima daugiau nei 85 pasaulio šalis, kuriose yra tūkstančiai vietinių grupių, sudarytų iš milijonų žmonių.

Kaip tai veikia?

Norint tapti Freecycle nariu, pirmiausia reikia apsilankyti oficialiame organizacijos internetiniame puslapyje freecycle.org. Tinklas yra atviras visiems, registracija - nemokama. Įvedus savo gyvenamąją vietą, pamatysite grupių, esančių jūsų mieste ar šalia jo, sąrašą. Teliks prisijungti prie savo miesto grupės ir laikytis keleto tinklalapio nustatytų taisyklių: būti mandagiam, dosniam; jei įmanoma - paaiškinti, kam tau reikia tam tikro daikto ir, esant reikalui, būti pasiruošusiam apsilankyti kito žmogaus namuose, tam, kad pasiimtum savo dovaną (kiekviena grupė taip pat gali susikurti savo papildomų taisyklių).

Pagrindinis principas - jokio pardavimo ir pelno, viskas turi būti dovanojama už ačiū. Jei turi ką nereikalingo ir nori padovanoti - rašai laišką grupei. Visi mato žinutę ir atsiliepia, jei kam nors to daikto reikia. Taip pat galima prašyt padovanoti. Štai ir viskas! Šio tinklo dėka kasdien daugybė potencialių šiukšlių kažkam tampa lobiais.

Freecycle Lietuvoje

Nors Lietuvoje jau seniai žinomi sendaikčių (blusų) turgūs bei įvairūs internetiniai mainų portalai (ypatingai išpopuliarėję ir pakeitę žmonių vartojimo įpročius sunkmečiu), tačiau Freecycle organizacija, į Lietuvą atėjusi tik 2010 m., - pirmoji ir vienintelė tokio pobūdžio sėkmingai veikianti organizacija. Grupes galima rasti trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje (448 nariai), Kaune (112 narių), Klaipėdoje (33 nariai). Gyventojai gali laisvai kurti grupes bet kokioje gyvenamoje vietovėje.

Daiktų mainų tinklas padeda ne tik taupyti pinigus, teigti dvasios kilnumo jausmą ir stiprinti bendruomeninius ryšius, tačiau ir gelbėja gamtai - kasdien šio tinklo dėka yra išsaugoma apie 500 t daiktų, kurie būtų iškeliavę į šiukšlynus. Antrinis panaudojimas yra vienas geriausių būdų kovoti su pilnėjančiais sąvartynais ir aplinkos tarša, nes skirtingai nei rūšiuojant - daikto nebereikia perdirbti ir gaminti naujo - jis kažkam tinka toks, koks yra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)