2020–ieji: kaip persimainys pasaulio lyderių žemėlapis  (1)

Iki 2020-ųjų penkios didžiausios pasaulio ekonomikos bus iš dabar kylančių šalių ir sudarys 30,4 proc. pasaulinio BVP pagal perkamosios galio paritetą (PGP). Pažengusios ekonomikos šalys bus išstumtos dabar kylančių rinkų, ypač BRIC šalių, kurių plėtrą tik paskatino ekonominis nuosmukis 2008-2009 metais. Tyrimų agentūra „Euromonitor International“ spėja, kad pagal PGP Kinija 2017 metais taps didžiausia pasaulio ekonomika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, Rusija aplenks Vokietiją ir taps penktąja pagal dydį ekonomika 2016-aisiais. Šie pokyčiai paveiks pasaulio politiką, verslo aplinką ir investicijų srautus. Tuo tarpu vartotojų rinkos besivystančiose šalyse įgaus svarbos dėl kylančios viduriniosios klasės.

Kinija – didžiausia pasaulio ekonomika 2017-aisiais

Plati gamybinė bazė, pigi darbo jėga, didžiausias gyventojų skaičius pasaulyje ir masto ekonomija lėmė beprecedentį Kinijos ekonominį augimą. Nepaisant to, kad ekonominė plėtra lėtėja, vėluojantis pažengusių ekonomikų atsigavimas nuo krizės reiškia, jog Kinija aplenks JAV ir taps didžiausia pasaulio ekonomika 2017-aisias. Šalies BVP 2020 metais sudarys 19 proc. pasaulinio pagal PGP.

Vis dėlto, iššūkius gali lemti kylanti darbo jėgos kaina, tarša, galimas nekilnojamojo turto burbulas ir dėl valdžios taikomos vieno vaiko politikos sparčiai senstanti visuomenė. „Euromonitor International“ spėja, kad Kinijoje darbingo amžiaus žmonių dalis (15-64 metų) pradės mažėti nuo 2014-ųjų.

JAV: amerikietiškiosios svajonės pabaiga?

JAV 2017-aisiais praras didžiausios pasaulyje ekonomikos pozicijas. 1990 metais JAV buvo pagaminama ketvirtadalis pasaulinio BVP pagal PGP, tačiau spėjama, kad šis rodiklis nukris iki 16 proc. 2020-aisiais. Būtent JAV prasidėjo finansinė krizė ir šaliai dar nepavyko pilnai atsitiesti iki savo potencialių pajėgumų.

JAV taip pat sunku konkuruoti pasaulinėje rinkoje. Nors vyriausybei pavyko išvengti fiskalinio nuosmukio 2012-aisiais, didžiausias iššūkis lieka biudžeto deficito mažinimo strategija, neatsidurianti politinėje aklavietėje. Visgi JAV dar turi pranašumų dėl savo didžiausio vartotojų rinkos ir pirmaujančių pozicijų technologinių inovacijų srityje.

Indija: demografinė padėtis atsipirks 2020 metais

Šalis aplenks Japoniją (trečią pagal dydį ekonomiką pasaulyje 2011-ųjų metų duomenimis), o Indijos demografinė padėtis reiškia, kad ji gali tapti didžiausia pasaulio ekonomika per ateinančius dešimtmečius. Gyventojai Indijoje yra jauni, taigi tai atsipirks ateityje (bus daugiau darbingo amžiaus žmonių, o vaikų dalis mažės).

„Euromonitor International“ numato, kad Indija pasaulyje turės daugiausiai gyventojų jau 2025 metais. Darbingo amžiaus žmonių dalis visuomenėje pakils 11,6 proc. (Kinijoje šis rodiklis kris 3,1 proc). Vis dėlto, Indija atsilieka gyventojų išsilavinimo ir infrastruktūros plėtros srityse.

Japonija mokės dešimtmečius trukusios stagnacijos kainą

Struktūrinės problemos apribojo Japoniją, taigi jos kelis dešimtmečius trukęs lėtas augimas ir defliacija lėmė, kad 2012 metais šalis pasiekė didžiausią skolą, siekiančią 235 proc. nuo BVP.

Nors Japonija nepatyrė euro zonos stiliaus krizės, nes didžioji skolos dalis yra pasiskolinta viduje, tačiau užsienio skolos galėtų sukelti krizę Japonijoje. Šalis pasižymi seniausiais gyventojais pasaulyje (2012 metais vidutinis amžius šalyje buvo 44,7 metais). Mažėjantis darbo jėgos skaičius, tikriausiai apsunkinsiąs valstybės finansus. Stipri valiuta šalies eksportą daro nekonkurencingu. Tačiau Japonija yra Azijoje, o tai reiškia, kad ji gali gauti naudosi iš pigesnės produkcijos regione ir augančios modernių produktų paklausos augančioje Azijos vidurinėje klasėje. Kaip ir JAV įgauna konkurencinį pranašumą prieš kylančius kaimynus.

Rusija perims Vokietijos pozicijas 2016 metais

Pagal PGP Rusija taps penktąja didžiausia ekonomika pasaulyje 2016 metais. Tai lems jos energetikos sektorius, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje naftos ir dujų tiekėjų pasaulyje. Sparčiai auganti šalies vartotojų rinka „Euromonitor International“ skaičiavimais pasaulyje bus devintojoje vietoje 2020 metais.

Prisijungimas prie Pasaulio prekybos organizacijos 2012 metais, įtvirtina Rusijos pozicijas pasaulinėje ekonomikoje. Pagrindiniais šalies ilgalaikiais iššūkiais išlieka ekonominis pasiskirstymas ir modernizacija. Valdžia imasi taisyti šios situacijos ir investuoja į Sokolovo inovacijų centro projektą, kurį galima prilyginti Silicio slėniui. Korupcija, valstybės kontrolė ir biurokratija taip pat varžo verslo aplinką Rusijoje. Kaip ir likusioje Rytų Europoje Rusijos darbingo amžiaus žmonių skaičius iki 2020 metų sumažės 4,5 proc., nepaisant trumpalaikio kūdikių bumo. Demografinis pokytis turės įtakos palaikant ekonominį augimą, nepriklausantį nuo naftos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(12)
(3)
(2)

Komentarai (1)