Paskelbtas šalių, kuriose nužudoma daugiausia žurnalistų, sąrašas  (3)

Niujorke įsikūręs žurnalistų gynimo komitetas (CPJ) paskelbė praėjusių metų „nebaudžiamumo reitingą“. Jis iliustruoja procentinę išraišką, kokiose šalyse daugiausia neišaiškintų žurnalistų žmogžudysčių, atsižvelgiant į gyventojų skaičių. Iš šalių, esančių arčiausiai Lietuvos, į dešimtuką pateko Rusija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavojingiausios Rusijos vietos, kuriose, lyginant su gyventojų skaičiumi, daugiausia neišaiškintų žurnalistų žmogžudysčių, yra šiaurės Kaukazas. Tarkime, Kabardos Balkariją sukrėtė 28-erių metų TV laidos vedėjo Kazbeko Gekkijevo žmogžudystė. Jis nušautas pakeliui iš darbo į namus 2012 m. gruodį.

Daugelis prisimena ir rezonansinę, neišaiškintą žurnalistės Anos Politkovskajos žmogžudystę. Tyrimas stringa, tačiau prokuratūra gali džiaugtis, kad pavyko nuteisti pareigūną, bendradarbiavusį rengiant sąmokslą prieš garsią žurnalistę.

Pavojingiausių šalių sąrašas

Šiame sąraše tarp pavojingiausių pirmauja Irakas (93 žmogžudystės per 10 metų ir nė vieno teismo nuosprendžio), Somalis (12 nužudytų žurnalistų 2012 metais), Filipinai (55 neišaiškintos žmogžudystės per 10 metų), Šri Lanka (9 neišaiškintos žmogžudystės), Kolumbija (8 atvejai, bet padėtis stabilizavosi), Afganistanas (nuo 2008-ųjų nežuvo nė vienas žiniasklaidos atstovas, bet 5 ankstesnės žmogžudystės nebuvo išaiškintos) ir t.t.

CPJ duomenimis, 2013 m. visame pasaulyje jau nužudyta 17 žurnalistų, turint aiškų motyvą. Daugiausia reporterių žuvo Sirijoje (7). Jie dirbo pilietinio karo fronte. Bet Sirija nėra įtraukta į CPJ sąrašą, nes šioje šalyje reporteriai žūva karo lauke nuo kovotojų kulkų, o ne suplanuotų nusikaltimų metu.

Dar keturi žurnalistai šiemet žuvo Pakistane, trys – Brazilijoje, du – Somalyje, vienas – Turkijoje.

Nuo 1992 m. iš viso pasaulyje nenubausti 594 žurnalistų žudikai.

Visą CPJ sudarytą pavojingiausių žurnalistams šalių sąrašą rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (3)