Kinijos užsienio politikos vingrybės: pabėgėliai sugrąžinti atgal į Šiaurės Korėją  (0)

Devyni Šiaurės Korėjos pabėgėliai buvo priversti grįžti atgal į gimtinę. Jaunuoliai buvo pabėgę, tačiau geresnio gyvenimo viltys sudužo, jie sugrąžinti atgal į pragarą. Tai sukėlė žmogaus teisių grupių protestus ir JAV rūpestį, skelbia „Global Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dezertyrai, kurių vyriausiajam 23-eji, o jauniausiam vos 15, Laose buvo sulaikyti prieš tris savaites. Pirmadienį buvo išsiųsti į Kiniją, o kitą dieną – į Pchenjaną. Juos lydėjo mažiausiai vienas Šiaurės Korėjos pareigūnas.

Žmogaus teisių stebėjimo organizacija „Human Rights Watch“ apkaltino Laoso ir Kinijos vyriausybes pademonstravus „panieką žmogaus teisėms“.

„Dėl sugrąžinimo jiems kyla didelis pavojus – Šiaurės Korėja neteisėtus išvykimus vertina kaip nusikaltimą, žinoma, kad tokie asmenys, kurie pabėga ir yra sugrąžinami, būna kankinami“, – teigė JAV įsikūrusios organizacijos pavaduotojas Azijai Philas Robertsonas.

Kritika išreikšta ir Pietų Korėjai. Jos ambasada Laose žinojo apie dezertyrų buvimą, tačiau tiesiog stebėjo, kaip jie išgabenami atgal. Taip remdamasi Pietų Korėjos žiniasklaida paskelbė naujienų agentūra „Agence France Presse“.

Anot užsienio reikalų ministerijos pareigūno, Seulas dėl grupės grąžinimo atgal į gimtinę Laoso vyriausybei įteikė „griežtą protestą“. Jis pridūrė, jog Pietų Korėja prašė Jungtinių Tautų agentūrų padėti užtikrinti sugrįžusių asmenų saugumą.

Anot Jungtinių Tautų specialaus pranešėjo Marzuki Darusmano, Kinijos valdžios institucijos pagal tarptautinę teisę neprivalo grąžinti pabėgėlių į Šiaurės Korėją, kur jiems grės persekiojimas ir mirtis.

JAV valstybės departamentas išreiškė susirūpinimą ir paragino visas regiono šalis bendradarbiauti, siekiant apsaugoti Šiaurės Korėjos pabėgėlius.

Anksčiau Laosas buvo laikomas gana saugia šalimi pabėgėliams, iš kurios vėliau jie keliaudavo į kitas šalis, dažnai į Pietų Korėją.

Anot žmogaus teisių stebėjimo organizacijos aktyvisto Kim Euno Youngo, aktyvistai baiminasi, kad šis atvejis situaciją gali pakeisti. Būsimieji dezertyrai bus labiau įbauginti, siekdami per Laosą pasiekti Pietų Korėją ar kitas pietryčių Azijos šalis.

Kai kurie stebėtojai teigia, kad Laoso vyriausybės sprendimas grąžinti pabėgėlius neapsiėjo be Pekino įtakos.

Ekspertų manymu, Kinija tikisi paversti Laosą savo „bunkeriu Azijoje“, nes kinams itin trūksta žaliavų ir elektros energijos. Agrarinę šalį, Laosą, kuriame gyvena apie 6 mln. gyventojų, kinai po savo padu spaudžia investuodami į gamtinius išteklius ir elektros gamybą. Laosas mainais linkęs sekti paskui Kinijos užsienio politiką.

Kinijos vyriausybė su Šiaurės Korėjos pabėgėliais elgiasi kaip su ekonominiais migrantais, o ne politiniais pabėgėliais. Tai leidžia kinams atsisakyti suteikti prieglobstį Šiaurės Korėjos gyventojams.

Pietų Korėjos vyriausybės duomenys parodė, kad į pietus bėgančių Šiaurės Korėjos gyventojų lyginant su prieš tai buvusiais metais pernai sumažėjo 44 proc. Tai lėmė Šiaurės Korėjos lyderio iniciatyva pasienyje įdiegta griežtesnė kontrolė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)