Kinijos muziejaus senovinės relikvijos pasirodė esančios modernios klastotės  (9)

Muziejus Kinijoje buvo priverstas užsidaryti, kai paaiškėjo, jog pastarojo 40 000 senovės relikvijų kolekcija buvo sudaryta beveik vien iš klastočių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Muziejus „The Jibaozhai“, esantis Jizhou mieste, buvo atidarytas 2010 metais. 12 parodų salių buvo kimšte prikimštos unikalių kultūrinių palikimų. Tačiau šį pirmadienį jis buvo uždarytas, kadangi paaiškėjo, jog didžioji dalis eksponatų yra klastotės, nupirktos už 100–2000 juanių. (42–860 litų).

Muziejaus problemos prasidėjo kiek anksčiau šį mėnesį, kai jame apsilankė rašytojas Ma Boyongas. Jis pastebėjo keletą nepaaiškinamų nesutapimų ir savo atradimus paskelbė internete.

Vienas iš labiausiai į akis kritusių neatitikimų buvo ant artefaktų išraižyti užrašai, jog jų amžius siekia daugiau, nei 4000 metų. Tačiau šie užrašai buvo parašyti supaprastinta kinų kalba, kuri stipriau išplito tik 20 amžiuje. 

Kolekcijoje taip pat puikavosi Tangų dinastijos vaza, išpuošta penkiomis spalvomis. Muziejaus įkūrėjams neatėjo į galvą, jog ši puošybos technika buvo išrasta tik praėjus šimtams metų, Mingų dinastijos laikais.

Muziejaus darbuotojai bandė sušvelninti skandalą. Vyriausiasis konsultantas Wei Yingjunas prisipažino, jog nėra pakankamai kompetentingas, tačiau yra „visai užtikrintas“, jog bent 80 eksponatų iš 40 000 kolekcijos yra autentiški.

Pasak W. Yingjuno, abejotinos kilmės eksponatai buvo labai aiškiai pažymėti, todėl lankytojų neklaidino. Taip pat pagrasino, jog kreipsis į teismą dėl M. Boyongo šmeižto.

Muziejaus savininkas Wangas Zonquanas teigė, jog „net dievai negalėtų atskirti, kuris eksponatas yra tikras, o kuris klastotė“.

Kai kurie Kinijos interneto vartotojai netgi juokavo, jog muziejų reiktų palikti atvirą – kaip didžiausią klastočių kolekciją.

Kinijoje įsisenėjusi suklastotų archeologinių radinių problema. Netgi internetinis aukcionas eBay perspėja lankytojus dėl pavojaus perkant artefaktus iš Kinijos. Perspėjime teigiama, jog absoliuti dauguma kiniškų iškasenų yra klastotės, ir vartotojų prašoma būti budriais. Rašoma, jog iš Kinijos prekeivių geriau pirkti tik tuomet, jei užtikrintai atpažįstamos prekės. Atkreipti dėmesį į prekės aprašymą, jei tekste yra paminėtos Mingų, Songų, Yuanų, Tangų dinastijos – tai, greičiausiai, klastotė. Net daugybę gerų atsiliepimų turintys Kinijos artefaktų pardavėjai dažniausiai pasirodo esą apgavikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(9)
(0)
(0)

Komentarai (9)