Rusijos oligarchų apsipirkinėjimo ypatumai: 116 Lt - už kilogramą pomidorų, 56 Lt - už duonos kepaliuką  (0)

Maskva vienu brangiausių pasaulio miestų tituluojama ne veltui. Užtenka žvilgtelėti į kelis prekybos centrus, kad suprastum, jog čia gali sau leisti apsipirkinėti tik pinigų neskaičiuojantys oligarchai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Delfi.lt" apsilankė trijose Maskvos maisto prekių parduotuvėse ir susidūrė su „kosminėmis“ kainomis, kurios kažkam vis dėlto įkandamos. Juk paklausa gimdo pasiūlą.

Gastronomas „Globus Gourmet“ - kainų lyderis


Kiekvieną įėjusįjį į parduotuvę „Globus Gourmet“ persmelkia apsauginio žvilgsnis – jis tarsi savotiškai įvertina, ar lankytojas atitinka parduotuvės aprangos kodą. Į akis iš karto krinta prabangus interjeras, ideali tvarka, vos keli gana turtingai atrodantys lankytojai bei stilingas maisto prekių išdėliojimas vitrinose. Čia nėra eilių, nerasi akcijų bei nepatenkintų pardavėjų.

Tiesa, vaikštant po parduotuvę, apima jausmas, kad tave kažkas nuolat stebi. Ir ši nuojauta pasitvirtina: paėmus mineralinio vandens buteliuką, kelias minutes su juo pavaikščiojus iš vieno skyriaus į kitą, apsigalvojus pirkti ir grįžus padėti jį atgal į vietą, joje jau stovi kitas tokio paties mineralinio vandens buteliukas.

Maistas vitrinose itin patraukliai atrodo tol, kol įsižiūri į kainas. Daugelis jų priverčia suabejoti tuo, ką matai. Vyšniniai pomidoriukai ant šakelės - 1470 rublių (116 litų) už kilogramą. Lietuvoje už tokių gėrybių kilogramą paklotume apie 10 litų. O štai atėjus į mėsos skyrių iš pradžių atrodo, kad kainos neįtikėtinai žemos – prie jautienos išpjovos puikuojasi itin viliojanti kaina - 335 rubliai (26 litai). Tiesa, įsižiūrėjus geriau, išaiškėja, kad kaina nurodyta už 100 gramų mėsos. Kiaušiniai čia taip pat nepigūs – 10 vienetų – 220 rublių (17,3 litų).

Ši Maskvos centre įsikūrusi parduotuvė taip pat paneigia stereotipus apie tai, kad duona yra pigiausias maistas. Duonos su saulėgrąžų sėklomis kepaliuko kaina prilygsta šventinio torto kainai - 590 rublių – (46,6 litų).

Į galvą šovus minčiai, kad galbūt aukštas kainas lemia išskirtinis produktų šviežumas, ekskursija po parduotuvę persikelia į negendančių maisto prekių skyrių. Sausi pusryčiai „Kellogg's“ - visiems gerai žinomas produktas. Jei norėsite jų įsigyti Maskvos „Globus Gourmet“ parduotuvėje – už 450 gramų teks sumokėti 582 rublius (46 litus).

Tačiau klaidinga galvoti, kad šioje parduotuvėje apsilanko vien pinigų neskaičiuojantys turtuoliai. Pasirodo, vidutinės klasės atstovai arba iš Jamie Oliverio receptų knygos gaminantys gurmanai čia užsuka padažų, aliejų, rankų darbo spagečių ir kitų skanumynų, kurių įprastose parduotuvėse nebūna. Juk „Globus Gourmet“ parduotuvių tinklas patenka į geriausių pasaulio gastronomų reitingą, kurį sudarė anglų žurnalo „The Grocer“ ekspertų taryba. Parduotuvės asortimentą sudaro daugiau nei 20 tūkst. produktų, iš kurių trečdalis – ekskliuzyvinė pasaulinių prekinių ženklų produkcija.

Parduotuvėje – kaip muziejuje


Viena įžymiausių Maskvos gatvių – Tverskaja – gali didžiuotis didelę istorinę praeitį turinčia parduotuve - „Jelisejevskij“, kurioje kiekvienas pasijunta tarsi muziejuje.

Šis 1901 metais atidarytas gastronomas yra laikomas pirmuoju Maskvoje. Pavadintas buvusio savininko milijonieriaus Grigorijaus Elisejevo garbei, prekybos centras nuo pat pradžių išgarsėjo savo plačiu asortimentu, nepriekaištinga kokybe bei prašmatniu neobaroko stiliaus prekybos salių interjeru.
Pirmą kartą užsukusių į šią parduotuvę žmonių veido minas papuošia nuostaba – aukštai viršuje kabantys milžiniški krištoliniai sietynai, primenantys vynuogių kekes, kardinaliai pakeičia jų įsivaizdavimą apie maisto prekių parduotuves.

Kaip muziejuje pasijutę ir pamiršę, ko atėjo, lankytojai tuoj pat ima fotografuoti viską iš eilės – paveikslus, skulptūras, senovinius sieninius laikrodžius, kolonas, originalų maisto prekių išdėliojimą, sovietmetį menančias pardavėjų prijuostes ir t.t. Pačių pardavėjų tokia žmonių reakcija nė kiek nestebina, o viena prasitaria, kad prieš penkias minutes ji pozavo specialiai parduotuvėje apsilankiusiai turistų grupei.

Labiausiai stebina tai, kad nepaisant išskirtinio parduotuvės interjero, kainos čia daug žemesnės nei prieš tai aplankytame prekybos centre. Štai, pavyzdžiui, vyšniniai pomidorai ant šakelės kainuoja 480 rublių (38 litus) už kilogramą. Žinoma, tai yra keturis kartus brangiau nei Lietuvoje, tačiau tris kartus pigiau nei „Globus Gourmet“ gastronome. Ta pati lietuviška varškė „Svalia“ čia kainuoja 125, 5 rublius (9,9 lito) už 450 gramų. Deja, šioje parduotuvėje nepavyksta rasti sausų pusryčių „Kellogg's“, tačiau kainų palyginimui tiko ir sveikuolių pusryčiai „Fitness“, kurie čia kainuoja 153 rublius (12 litų). Lietuvoje už juos mokėtume apie 7 litus.

Vaikštant po gastronomą „Jelisejevskij“ akį patraukia pyragėliai su obuoliais, kurių forma primena kibinus, nusišypsoti priverčia ikrų vitrina, papuošta liaudiškais mediniais chochloma būdu tapytais indais bei degtinės buteliu, taip pat gana įdomiai atrodo kontrastai, kuriuos sukuria „matrioškos“, išdėliotos prie „Coca-Cola” buteliukų, traškučiai neobarakoniais raštais išmargintoje vitrinoje bei šprotų konservai, kilmingų ponų portretų fone. Viena aišku – šioje parduotuvėje tikrai yra į ką paganyti akis.

Maskvos širdyje įsikūręs Gastronomas Nr. 1


Maskvoje būtina aplankyti ne tik Kremlių ir Raudonąją aikštę, bet ir šalia esantį prekybos centrą GUM (Pagrindinė universalinė parduotuvė), kurios užuomazgos siekia dar Rusijos monarchės Jekaterinos II laikus. Tai milžiniškas prabangių parduotuvių kompleksas, kuriame taip pat įsikūręs ir legendinis Gastronomas Nr. 1.

Marmurinės kolonos, vitrinos, dideli šviestuvai, prekių iškabos ir pardavėjų uniformos – visos šios detalės tarsi laiko mašina nukelia į penkiasdešimtuosius metus.

Gastronomo Nr. 1 vadovybė didžiuojasi, kad parduotuvės asortimentas atitinka kiekvieno poreikius – čia galima rasti tiek gyvų omarų, gurmaniškų prancūziškų sūrių, kalifornietiškų braškių ir iš Tailando atvežtų mango vaisių, tiek sovietiniais laikais išpopuliarėjusios indiškos arbatas geltonose dėžutėse su drambliais, konservuotų sulčių trijų litrų stiklainiuose bei kadaise delikatesais laikytų mėsos konservų. Tiesa, viena pagyvenusių užsieniečių porelė tokioje prekių gausoje visgi nerado sojų pieno ir atrodė labai nusivylusi.

Kainos čia pakankamai aukštos. Štai, pavyzdžiui, šilauogių kilogramas kainuoja 1170 rublių (92,4 litai), vyšninių pomidorų kilogramas - 420 rublių (33 litai), o keturi „Activia” jogurto indeliai – 301 rublį (23,7 litai).

Vidutinį atlyginimą uždirbantys maskviečiai tikina, kad apsipirkinėjimui renkasi pigesnius prekybos centrus. Vidutinė alga Maskvoje siekia apie 1500 JAV dolerių (3900 litų).

Tačiau kiaurą parą dirbantis Gastronomas Nr. 1 lankytojų skaičiumi nesiskundžia. Į legendinį gastronomą užsuka ne tik turtuoliai, kuriems pirkti čia produktus yra tarsi prestižo reikalas, bet ir užsieniečiai, kuriems ši vieta – tai savotiška Rusijos kultūros ir tradicijų pažinimo dalis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Julija Kiško
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)