Praėjusių metų statistika: per metus Lietuva neteko tiek gyventojų, kiek jų gyvena Utenoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-02-02 15:15
Siuveja šiuo metu dirbanti miestuose ir DIRBANTI, o ne rūkanti per 8h visą pakelį cigarečių, gali užsidirbti vidutinę Lietuvos algą. Vėlgi, jei siuvėja siuva operacijomis, iš esmės gali išmokyti per 1-2 dienas tiek, tai ne kvalifikacija ir tokios retai gauna vidutinę. Siuvimas, atrodo taip paprasta... Na bet gali gaminti pvz iš dirbtinės odos ir taikytis į prastesnį segmentą, o gali gaminti iš natūralios ir taikytis į aukštesnę kokybę, kur reikia mokėti tiksliau ir gražiau atlikti savo darbą nesikrapštant pusdienio. Gaminant aukštesnės kokybės produkciją, verslininkui lieka daugiau lėšų iš kurių gali mokėti didesnę algą. Dėl būsto nuomos, yra toks dalykas, kai atsiras paklausa, bus ir pasiūla normali. Dėl darbuotojų aš neverkiu, aš bandau paneigti mitą, kad darbo nėra. Darbo yra. Dirbti norinčių nėra. O jei sėdi 200 žmonių ant kitų dirbančiųjų sprando ir neina dirbti, tai čia nenormali situacija. Verslas darbuotojams algas galėtų kelti, jei jie nesedėtų ant dirbančiųjų sprando - didesnės pajamos ir sukuriamas BVP, daugiau perka, pakyla kažkiek kainos ir apyvarta, atitinkamai daugiau gali mokėti algos.
Anonymous 2014-02-02 18:51
Jo jo, darbo yra Tikrai yra - šimtai vietų. Be ironijos - už minimumą ar beveik minimumą (toli gražu ne visur tą minimumą galima gauti). Tik va neaišku, kaip pragyventi už tuos pinigus Provincijoj siuvėjos gauna mizerį - ir ką, galite ten kelti siuvyklas? Nu nu, pabandykit ten sukelti algas ir pervilioti vietinių samdines - kiek laiko ištrauksit? Jūs vienas geradaris prieš viso rajono verslininkus, mokesčių inspektorius, šiaip tikrintojus... Provincijoj yra griežta algų politika: kad joks asilas nesugalvotų paikinti darbuotojų per gera alga Netikit? Manot ironizuoju? Gerieji verslininkai kuria darbo vietas, o gerieji mokesčių mokėtojai priversti šelpti dirbančius, kad tie pragyventų Baikit svaigt apie kažkokias smulkias problemas - tipo mokesčiai ne tokie, ar ten dar verslą per mažai remia. Tokio dydžio emigracija jau ne bėda, tai katastrofa; ir veltui ieškom kodėl neveikia valytuvai, kai pats automobilis sudegė Bent prisimenat emigracijos pradžią? Dar prieš tai, kaip trumpai kirpti ėmė išvažinėt? Kas viską pradėjo? Teisingai, patys stipriausi darbininkai, kurie gerai dirbo, o vietoj algos gaudavo tris „už vartų šimtai stovi“ ir keturis „nepakeičiamų nėra“ Paskui paskaičiavom, kaip verslinykų žodžiai atrodo iš tikro, kaip tie vargšai ėmėsi pirktis parodinius bėmsus ir kiekvieną kartą kapoti įkainius. Štai tada spjovė ir išvažiavo, o iš paskos ir kiti, paskui greiti vyrukai, paskui ėmė važiuoti šiaip besitikintys kažko, net netikėliai, kurie ir čia nedirbo ir ten nepavyko. Paskutiniai grįš... Kad ir ką šneka verslinykai - jau nesvarbu. Pakankamai gerai žinom, kaip yra iš tikro. Žinom ir kainas, ir savikainas, ir antkainius, ir buhalterijas juodas baltas ir pilkas. Ar vis dar manot, kad nuo savo darbuotojų paslėpsit tiesą?
immortallt 2014-02-02 20:02
TasKitas, daug šūdo mali ir tiek.
Arthuras 2014-02-02 20:08
Čia šitaip verkia verslininkai. Jie nėra teisūs, nes mokėtų daugiau - atsirastų ir darbuotojų. Kitaip verkia darbuotojai - darbo nėra. Ir jie nėra teisūs, nes darbo, iš esmės, yra...
technologas 2014-02-02 20:10
Vakaruose vaistas seniai sukurtas - stiprios profsąjungos, pas mus kažkaip bando dviratį išradinėti, tik nesigauna
afor 2014-02-02 20:22
LT dirbau 2 darbus, pirmam pusmeti, alga apie 1k, antram 1m. alga apie 1-1.5k.kaip studentui buvo tikrai neblogai.pirma karta isvaziavau 2006 i UK, pabuvau ten pusmeti, isbandziau 6-7 darbus. uzdirbdavau neblogai, sviete gera ateitis. 2 sav.LT ir is ten Islandija. alga puiki... Krizes laikotarpis. spjoviau i viska ir grizau i LT verslo kurt. Tiesa biurokratija mane sustabde, ir gerai padare... vestuves... 2010 grizau tusciom atgal, jau po 2m. nusipirkau/om(paskola inesus 20%) 125m2 buta. dabar esam 4, ir nieko netruksta. Visur dirbau nekvalifikuotus darbus, ta prasme ne pagal profesija. ir visur uzdirbau gerai. kartais pamastau, ka tureciau jei buciau pasilikes? tikiu, kad buciau kazka pasiekes. na sito jau nesuzinosiu. tiesa pasiziurejus i savo vaikystes draugus, kurie nebuvo niekur isvaziave, tai liudna darosi. iki siol gyvena pas tevus iki siol vartoja alkoholi. neturi seimos bei kitu isipareigojimu. siurpas nueina pagalvojus, juk toj 30 sukaks jiem...
Anonymous 2014-02-02 21:24
Profsajungų dar ilgai nebus. Mažai kas supranta kam jos reikalingos. Juolab kad jos apipintos įvairiais mitais ir visokio plauko veikėjais.
valdze 2014-02-02 22:39
+1
Simplicity 2014-02-02 23:01
, turbūt tu esi gimęs jau nepriklausomos Lietuvos laikais ir nelabai gaudaisi kokia situacija buvo Lietuvoje 1998 metais, nes kitaip runkelizmu manęs nekaltintum. Tais laikais MMA buvo 430 litų, Lietuva dar nebuvo ES narė, o penktadalis eksporto ėjo į Rusiją. Būtent tais metais rublio kursas dolerio atžvilgiu krito keliais kartais, nedarbas Lietuvoje per ateinančius kelis metus šovė iki 17%. Ir būtent tuo metu atsirado garsieji „Nenori— nedirbk, už durų eilė stovi.“, „Eik lauk, į tavo vietą dešimt norinčių yra.“. Tuo metu specialistai (inžinieriai, technologai, meistrai, vadovai) dirbo už 430 litų kaip ir devynias klases baigę darbininkai. Jei netiki, googlėje yra visa informacija apie to meto aktualijas. Visų mano pasisakymų apie darbo užmokestį Lietuvoje yra tokia, kad 40 valandų per savaitę (t.y., pilnu etatu) dirbantis žmogus turėtų gauti tiek, kad valstybei (mokesčių mokėtojams) nereikėtų to dirbančio žmogaus papildomai remti visokiomis kompensacijomis už karštą vandenį ar šilumą. Žiūrėk kaip nori, bet 1-2k. buto nuoma didmiestyje (nežiūrėk Vilniaus) atsieis 200-300 litų mėnesiui. Šildymas lapkričio-balandžio mėnesiais ~200-400 litų (grubiai), plius dujos, elektra ir vanduo. Kiek iš tų 845 litų į rankas (MMA) liks viešajam transportui, maistui ir tokiai prabangai kaip avalynė, rūbai ar vaistai ligos atveju? MMA gaudamas net gėlių draugei nenupirksi, o jei būstas ne tavo, tai ir jokių kompensacijų negausi. Ir vėl grįšiu prie MMA ir smulkiųjų. Pas immortallt tėvus už MMA niekas ir nedirba, ten blogiausiu atveju yra įdarbinama pusei etato, likusią dalį išmokant per priedus (kaip dalyje panašia veikla užsiimančių įmonių) Aš akcentuoju smulkius, kurių įmonėse dirba 2-4 MMA gaunantys samdomi darbuotojai. Tokie verslininkai, jei nesugeba mokėti daugiau, turėtų dirbti patys, kaip tai sėkmingai daro visos civilizuotos Europos smulkieji verslininkai. Jei ir toliau manysim, kad profesinių sąjungų ir didesnių atlyginimų nereikia, tai ir toliau murkdysimės šūde. Galima juoktis ir džiaugtis, kad buduliai išvažiuoja, bet nereikia pamiršti, kad budulis irgi yra vartotojas. Nesant vartotojų nereikalingas ir verslas.
immortallt 2014-02-02 23:16
Simplicity, ne penktadalis eksporto į Rusiją, o kažkur >50%. Taigi, uždarom visas darbo vietas kur nemoka 2,000 į rankas arba padarom minimumą. Turėsime 30% nedarbą ir visą armija oficialiai dirbančių ant pusės etato. Ekonomika neaugs, nes kapitalas nebus kaupiamas. O gal geriau panašiai kaip Kinija daryti? Auginti ekonomiką ir spausti dirbti visus? Simplicity, nereikia apie mano tėvų verslą kalbėti, ko nežinai Dirba gerokai daugiau nei 4 darbuotojai ir ne tas variantas, kur direktorius negali grindų pasišluoti.
Simplicity 2014-02-03 10:44
. Ką ten smulkūs... Net tas pats ICG Nilkai buvo Q7 paėmęs Jau anksčiau rašiau, kad tavo tėvai vargu ar moka lietuvišką MMA, o ir pats sakai, kad siuvėjos uždirba daugiau. Kalba eina besisukančius paslaugų sektoriuje, mažų parduotuvėlių savininkus, kurie pastoviai ieško būdų kaip išdurti savo darbuotojus ir valstybę. Neišgalėtų samdyti už grašius, pradėtų dirbti patys. p.s. Tokie atlyginimai, kokius turime dabar yra naudingi tik šilumininkams ir maximoms, visiems kitiems pinigų paprasčiausiai nelieka.
- 2014-02-03 11:47
Regis, immortalt atsisako suprasti tokį dalyką - verslo visuomenė NETURI remti savo pinigais! Štai pavyzdys šlavėjos kvalifikacijai - šluot gali bet kas. Vadinasi, rinkoje tokie žmonės siūlo paslaugas už mažai. Jei tam žmogui trūks pinigų iki normalaus pragyvenimo, jis kreipsis pašalpos. Dirbantis žmogus prašo pašalpų! Čia vieninteliam ekonomistui forumo tai atrodo logiška? Vat ir tai reikia likviduoti. Arba keli MMA iki skurdo ribos, ir MMA priklausyt imtų nuo gyvenamosios vietos - kokiam rajone ir 500 Lt galėtų būti, arba nustoji dalinti pašalpas dirbančiam žmogui, net jei jo atlygis - 100 Lt. Tada forumo ekonomistas pamatytų, kiek iš tiesų kainuoja šlavėjos darbas rinkoje, nes staiga pasimatytų visi paslėptieji kaštai, kuriuos dabar perkelia verslininkai ant mokesčių mokėtojų kupros.
perihellis 2014-02-03 16:33
tada paaiškinkit, kaip žmogui mokėti daugiau, nei jis sukuria? jei žmogaus darbas vertas 1000lt, tai kaip jam galima mokėti 2000? Pradžiai dirbti reikia išmokt, o poto reikalaut kažko daugiau. Ateini į kabaką (kitaip neina pavadint visokių čili holdings ar pan.) užsisakai alaus bokalą, kavos, kokį nors kepsniuką. Lyg ir gauni ko paprašai, bet tai alaus būna mažiau įpilta, tai gauni gėrimus vos prieš pat maistą, tai dar kokia smulkmė. Tai čia vadinasi gerai atliktas darbas? Susimoki krūvą pinigų, o išeini vidutiniškai patenkintas. Nueini į kokią kitą vietą (sąmoningai neminėsiu pavadinimų) - susimoki dar truputį didesnę pinigų krūvą, bet išeini apsipatenkinęs iki ausų. Atmeskim tuos apsipatenkinimo atvejus, kai žmogui norisi kibiro alaus ir tualeto šalia kabako, kad nereiktų toli vaikščiot. Viskas turi tobulėti ir po truputį tobulėja. Tiek darbuotojai po truputį mokosi dirbti, tiek darbdaviai po truputį geba mokėti daugiau, geba sudaryti normalias darbo sąlygas ir pan. Beje, tiek darbuotojų, kurių niekam nereikia, tiek darbų, kurių niekas nenori dirbti yra pilna. Reikalas tas, kad reikia gerų darbuotojų, kuriem darbdavys nori mokėti gerą atlyginimą. Tačiau jų nėra arba jie jau kažkam kitam dirba. Tie kurie nedirba arba dar nieko nemoka arba betkokiu atveju neis dirbti, net jei jiem ir trys minimumai būtų mokami. Bėda ta, kad tie DAR nieko (arba nuo nedarbo JAU) nemokantys nesupranta, kad jie dar nieko nemoka ir kad vasaras reikia leisti ne braškes skinant ar skalbinius džiaunant, o kryptingai judėti link savo tikslo - normalaus gero dar, savo verslo ar dar kažkokios džiuginančios veiklos, kuri generuotų pakankamas pragyvenimui pajamas. Tai ir gaunasi, kad žmonės geba dirbti tik nekvalifikuotus darbus, tačiauj jų nenori dirbti. Imkim senukų betkokio skyriaus konsultantą (turėjau garbę tokiu būti), kiek laiko ir pinigų reikia investuoti, kad nieko nemokantis žmogus galėtų pasakyti, kur ką rasti, paduoti kąnors, pakonsultuoti paviršutiniškais klausimais? Dar turėjau garbės ir prekių atrinkėju būti sanitexe. Ilgiau užtrukau, kol pasirašėm darbo sutartį, nei kad išmokė, ką reikia daryti. Dalis darbuotojų per pietus važiuodavo (pabrėžiu - VAŽIUODAVO, reiškia kažkokiu būdu sugebėdavo turėti aušomobilį) į šalimais esančią parduotuvę alaus nusipirkt. Tai kaip galima tokius darbus dirbantiem žmonėm mokėti daug pinigų, jei beveik kiekvienas gebantis į darbą ateiti blaivas žmogus sugebėtų tą darbą dirbti? Per mažai efektyvūs darbuotojai. O pakankamai efektyvūs beveik visuomet jau kažkur dirba. Užkalnis visai gerą mintį buvo 'suskėlęs', kad darbdavys beveik niekada neras to darbuotojo, kurio jam reikia, nes tas darbuotojas paprastai skelbimų nevarto ir tuo pačiu jau kažkam kitam dirba.
- 2014-02-03 16:49
La lia lia ... Na taip nesukuria už 4000, kad gautų tūkstantį - tegul gauna 250 Lt. Bet kitas reikalavimas - to 250 Lt turi būti pakankamai, kad žmogus neskurstų. Viskas. Verslas neišgali mokėt tiek, kad darbuotojas neskurstų? Tegul keliasi kitur, kur darbo jėga pigesnė.
immortallt 2014-02-03 16:55
Jūsų keistas suvokimas apie paramą. Yra trys variantai, algas reguliuoja valstybė ir tiesiog atsiranda 30% nedarbas. Algos nereguliuojamos ir jas nustato rinka, esant konkurencijai ir didėjant investicijoms, su laiku algos kyla ir ekonomika klesti. Yra trečias variantas - grįžtam prie komunizmo ir planinės ekonomikos. Tas paramas kur čia ištraukėt, tai yra mokesčių sistemos išdava. Perkeliam mokesčius nuo darbo pajamų prie turto. Algos padidės stipriai, išlaidos darbuotojui bus tos pačios. Dar man nė vienas nė karto neatsakėt, ar esat bent kartą pvz kirpėjai ar kompą tvarkiusiam asmeniui sumokėje dvigubai daugiau nei paprašė? Kodėl verslininkas turėtų? Jis kas, šventasis? Simplicity, darai prielaidas, bet labai klįsti. to -, tegyvuoja 30% nedarbas nes runkeliai nesugeba daugiau užsidirbti! P.S. koks nepakartojamas dalykas yra profsąjungos, puikiai parodo situacija JAV su švietimu valstybinėse įstaigose, kur mokytojas gali smaukytis prieš klasę, bus pasodintas kalėjiman, bet atleisti bus beveik neįmanoma jo, nes tokias sąlygas profsąjungos išsikovojo.
perihellis 2014-02-03 16:58
reiktų atprast nuo klausimo "kiek gauni atlyginimo, kiek nori gauti" ir panašiai. Užsidirbti reikia, užsidirbti. Ir jei tų 250lt neužtenka, tai reikšia reikia didinti darbo efaktyvumą ir užsidirbti daugiau, kad užtektų.
Arthuras 2014-02-03 17:57
Nežinau, kuo tu dirbi, tačiau man įdomu, ką šnekėtum, jei užvežtų tavo srities/specialybės asmenų iš trečiųjų šalių, kurie dirbtų už minimumą. Kaip tu tada užsidirbtum, kol nepersikvalifikuotum?.. Reikia pagaliau suprasti, kad atlyginimas ne tiesiogiai priklauso nuo tavo kvalifikacijos ir gebėjimų, o dar ir nuo situacijos rinkoje. Jei rinkai tavęs šiuo metu nereikia, tai tu gali būt ir labai kvalifikuotas - vis tiek už minimumą dirbsi. Ir galų gale, tie, kurie gyvenat Vilniuje, nepamirškit, kad Vilnius - šiek tiek atskira respublika ir nereikėtų situacijos Vilniuje tapatinti su situacija Lietuvoje.
Simplicity 2014-02-03 19:05
Ir vėl pamažu nuvažiuojama į lankas, pradedama rašyti apie išgėrinėjančius kolegas, prastą čilinių aptarnavimą, „uždirba/neuždirba“, nors pagrindinė išsakyta mintis yra, kad “. Tiek vienas, tiek kitas klausimas šiuo atveju yra toks pat „argumentas“. p.s. Nuo MMA ir kompensacijų priklausomi darbuotojai yra pati pažeidžiamiausia grupė, nes tokiems mėnuo be darbo reiškia nesumokėtas nuomas ar komunalinius mokesčius arba net išmetimą į gatvę. Iš tokių kai kurie darbdaviai atvirai tyčiojasi po pusę metų vėluodami išmokėti darbuotojams priklausančius atlyginimus.
perihellis 2014-02-03 19:07
Gyvenu ne vilniuje, dirbu tokį darbą, kurį pagal specialybę galėtų dirbti turbūt kas antras vietinis studentas, nereikia nė emigrantų. Kas svarbiausia tokiu pavadinimu darbus jie ir dirba už minimumą. Ne tame esmė. Dauguma žmonių dirba taip, kiek jiem moka. Vietoj to, kad dirbtų taip, kiek jie nori uždirbti. Blogai. Darbdaviai irgi moka tiek, kaip žmogus dirba (linksniai nesiderina, nesugalvoju, kaip teisingiau išsireikšt). Galima įmesti ir į darbdavių kiemą didžiulį akmenį. Retai kada išgirsi apie darbdavį, kuris skatina dirbti. Labiau neleidžia nedirbti. Tie patys senukai. Nesvarbu, ką darai, svarbu, kad kažką darytum. Tai ir būdavo, kad nesistengdavom labai dirbti, nes žinojom, kad reikia nuolat dirbti. Reikdavo ne darbus nudirbti, o tiesiog juos dirbti, nebūtinai iki galo. Dar pamenu buvo už gerai aptarnautą žmogų +50ct, už blogai -50lt. Pavėlavai 5min -50lt, atėjai valanda anksčiau +pora litų. Gal dabar pasikeitė, nemažai laiko praėjo. Reikalinga skatinimo, o ne baudimo sistema. Tai čia nežinau, kas pirmas turėtų žengti žingsnį. Jaučiu, kad darbdaviai. Tuo pačiu verslas nepasiųlo nieko tokio labai jau gero, kam norėtų lietuviai išleisti pinigus. Lietuvaičiai einamosiose sąskaitose (arba einamosiose kojnėse) turi nemažas sumas pinigų, tačiau jų neišleidžia, nes nėra ką pirkti. Aš irgi nesugalvoju šiai akimirkai, ką galėčiau sukurti, kad jiem parduočiau. Dėl nedapilto gėrimo dažniausiai ir būna vadovų kaltė. Sakyčiau blogai dirbamas darbas. Tegu tas gėrimas kainuoja keliais centais daugiau, tačiau tegu būna tiek, kiek turi būti. Čia kaip nusiperki picos pavadinimo gaminį už 20lt ir būni nelabai laimingas. Gali nusipirkti kažką panašiau į picą už 25lt. Susimoki lyg ir brangiau, tačiau esi laimingesnis. Atkrenta pora klaustukų. Pirmu atveju turiu du klaustukus - kaina ir kokybė. Antru turiu tik vieną - kaina. Jeigu pardavėjas taikosi į klientus, kuriam bile pigiai kainuoja, nesvarbu, ką jie už tai gauna tai žinoma kitas reikalas. Tai vistik gal šioj vietoj sutiksiu. Čia gerai atliekamas darbas. kaip sakant: "apie viską pagalvotą". ps. nenorintį išeiti darbuotoją sunku atleisti. Darbo kodeksas labiau palankus darbuotojui, nei darbdaviui. pps. krizė čia mum galvose buvo, o ne versle. Gal greičiau bankų krizė, o ne mūsų krizė. edit: tyčiojasi, nes jie leidžia iš jų tyčiotis. O ir tuo pačiu darbadys niekad nemokės daugiau, nei darbuotojas prašo. Kam jam mokėti daugiau, nei 1000, jei jis neprašo mokėti daugiau? Net jei jo kuriami produktai generuoja 5 ar 6 nulių zonos pelnus?
Anonymous 2014-02-03 19:25
Darbdavys moka tiek, kiek darbdaviai susitarę mokėti tame rajone. Ir iš vieno darbo į kitą neperbėgsi - vėlgi susitarimas bausti perbėgelius. O jei jau kurį pasiųsi tenai - gali krautis lagaminus... Tai faktai, o čia minima „laisva rinka“ yra mitas