Kodėl 1 dolerio kupiūra nepasikeitė nuo 1929 metų?  (2)

Per keletą pastarųjų metų matėme nemažai 5, 10, 20 ir 50 dolerių vertės kupiūrų dizaino pasikeitimų. Netgi nebenaudojama 2 dolerių kupiūra buvo atnaujinta 1976m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmas „Džeksonas“ buvo ryškiai žalio atspalvio, tada „Grantas“ nusipelnė Amerikos vėliavos, o „Linkolnas“ gavo violetinį erelį. „Hamiltonui“ buvo pridėta raudonai nusidažiusi pirmoji konstitucijos eilutė ir tik pernai „Franklinui“ buvo suteiktas spalvas keičiantis, varpas. Tačiau vargšas „Džordžas Vašingtonas“ – 1 dolerio „veidas“, nebuvo pagražintas daugiau nei 50 metų ir dėl išlaidų įstatymo projekto, priimto praeitą savaitę Kongrese, artimiausiu metu ši kupiūra taip pat nebus keičiama.

Siekdami užkirsti kelią klastojimui, per pastaruosius 10 metų Federalinio rezervo bankas pertvarkė daugumos Amerikos banknotų dizainą, pridėdamas spalvų ir vandens ženklų. Tačiau Kongresas ir pats prezidentas iškėlė naujojo biudžeto sąlygas, kurios užtikrina, jog Iždo departamentas neskirs jokio finansavimo 1 dolerio kupiūros atnaujinimui. Todėl „Vašingtonui“ bus paliktas toks dizainas, kurį jis turi nuo 1963 metų, kai dar „Dievu mes pasitikime“ (angl. "In God We Trust") frazė buvo įtraukta į visus Federalinio rezervo dokumentus.

Realus 1 dolerio banknoto pertvarkymas buvo tik 1929 metais. Net išnykusį 2 dolerių banknotą JAV institucijos koregavo dažniau. Paskutinį kartą jis buvo taisytas 1976 metais.

Federalinis rezervas perprojektuoja valiutą, siekdamas užkirsti kelią klastojimui, o 1 dolerio kupiūros nėra dažnas šio nusikaltimo taikinys. Potencialūs pinigų padirbinėtojai žymiai dažniau susivilioja stambesniais banknotais, o smulkiųjų prekių automatų savininkai teigia, kad jų mašinų pritaikymo naujo dizaino kupiūroms išlaidos viršytų bet kokią naudą.

Nacionalinė prekių iš automatų asociacija (NAMA) apskaičiavo, kad 2008 metais 20 milijonų amerikiečių panaudoja vieną iš 7 milijonų šalies automatų kiekvieną darbo dieną.

„Tol, kol 1 dolerio banknotas egzistuoja, NAMA sieks išsaugoti esamą dizainą, tokį, kokį turime nuo 1929 metų. Jo perprojektavimas būtų labai brangus mūsų verslo srityje dirbančioms įmonėms. Mes pasiryžę dirbti su Federaliniu rezervu, siekdami pagerinti jau cirkuliuojančių doleriui kokybę“, – 2006 metais pranešime rašė pagrindinės smulkių prekių automatų pramonės lobistų grupės vyresnysis viceprezidentas Thomas McMahon.

NAMA atsisakė kalbėti apie priešinimąsi banknotų perdarymui praeityje. Tačiau dabartinis grupės vyresnysis viceprezidentas vyriausybės reikalams Erikas Dell, šiais metais pareiškė, kad jei Kongresas ar spausdinimo bei graviravimo biuras nuspręs pradėti perprojektavimą, jie su malonumu priims galimybę nustatyti bet kokio pasiūlymo poveikį pramonei ir paviešinti tyrimo informaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: