Lietuvos Forrestas Gumpas: pramuštgalvis lietuvis pasiryžo nubėgti nuo vandenyno iki vandenyno  (0)

Daugiau nei 5 tūkstančiai kilometrų – tokį atstumą vienu ypu ketina sukarti bėgimo entuziastas iš Lietuvos Aidas Ardzijauskas. Ultramaratonininkas šįkart nusitaikė į Šiaurės Ameriką: garsiuoju „Route 66“ greitkeliu 43-ejų vyriškis bėgs nuo Ramiojo iki Atlanto vandenyno pakrantės. Norint pasiekti planetos rekordą, per parą jam teks įveikti vidutiniškai po 114 km. Arba beveik po 3 maratono distancijas...


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-06-09 Lietuvos Forrestas Gumpas: pramuštgalvis lietuvis pasiryžo nubėgti nuo vandenyno iki vandenyno  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mohavės dykuma, Uoliniai kalnai, bekraštės Vidurio Amerikos lygumos ir ilga kelionė vienuolikos valstijų keliais – savo kortas atvertęs Lietuvą ir Baltijos jūrą jau apibėgęs ugniagesys gelbėtojas A. Ardzijauskas sugebėjo nustebinti net prie ekstremalių idėjų pripratintus kolegas ir artimuosius. Vilniečiui gal ir nepavyks išgarsėti kaip kultinės Roberto Zemeckio kino juostos „Forrestas Gumpas“ pagrindiniam veikėjui, bet patyręs bėgikas nusiteikęs dar ambicingesniam žygiui. Jei aktoriaus Tomo Hankso personažas skersai šalį bėgo pusmetį, A. Ardzijauskas pasiryžęs panašų maršrutą įveikti per rekordines 45 dienas. „Esu matęs tą filmą – ten žmogus sprendė savo psichologines problemas, o mane veda visai kitos paskatos. Bet panašumas yra: jeigu bent vienas žmogus yra kažką padaręs, vadinasi, tinkamai pasiruošęs ir aš galiu tai“, – palygintas su F. Gumpu, nusijuokė ultramaratonininkas. Gyvenimo bėgimą A. Ardzijauskas pradės birželio 19 d. Los Andžele. Jeigu pavyks sutilpti į Guinnesso rekordų knygoje įrašytą laiką, Niujorko Centriniame parke lietuvis pasirodys rugpjūčio 3 d. Būtent apie tokį rezultatą svajoja bėgikas, jau kreipęsis į pasaulio rekordus fiksuojančią agentūrą. Nors sunkiai suvokiamą atstumą bėgs vienui vienas, A. Ardzijauskas atkartos bėgimo Los Andželas-Niujorkas maršrutą. Šios lenktynės nuo 1928 metų vyko devynis kartus, o 1980-aisiais amerikietis Frankas Giannino jaunesnysis pasiekė oficialų Guinnesso rekordą, JAV perbėgęs per 46 dienas, 8 valandas ir 36 minutes. Tąkart lenktynių dalyviai pajudėjo iš San Francisko ir sukorė 3100 mylių (beveik 5 tūkst. km). A. Ardzijauskas startuos piečiau ir nubėgs dar daugiau – 5150 kilometrų.

Rizikingas sumanymas


Tokį milžinišką kilometražą sostinės bėgimo klubo „Šviesos kariai“ narys anksčiau „surinkdavo“ per metus, o transamerikinio bėgimo metu turės tik pusantro mėnesio. Per parą jam teks įveikti vidutiniškai po 114 km arba nubėgti atstumą nuo Vilniaus iki Anykščių.

Tiesa, pasitaikys ir sunkesnių, ir lengvesnių atkarpų, pavyzdžiui, 10 dienų iš eilės A. Ardzijauskas ruošiasi bėgti po 160 km.

Sudėtingiausia bus pirma žygio dalis, kuomet dykumoje reikės kęsti kone 40 laipsnių karštį, vėliau kilti į 3000 m aukščio kalnus ir ten traukti iš krepšio šiltesnius rūbus. A. Ardzijauskas bėgs vaizdinguoju „Route 66“ greitkeliu, o priartėjus Čikagai pasuks link Rytų pakrantės.

Dienomis, kai termometro stulpelis užkopia aukščiausiai, ultramaratonininkas miegos, o į kelią leisis rytais, vakarais ir naktimis.

Kelionėje bėgiką lydės vienintelis bičiulis, vairuosiantis namelį ant ratų, kuriame A. Ardzijauskas ilsėsis po įveiktų atkarpų. Nuolatinės gydytojų priežiūros jis neturės – tik, pasak paties ugniagesio, pakankamai solidų medicininį krepšį.

Paklaustas, kaip reagavo artimieji, sužinoję apie transamerikinę avantiūrą, A. Ardzijauskas neslėpė, jog aplinkiniai labiausiai jaudinasi dėl sveikatos. Tačiau pats bėgimo ekstremalas tvirtina ilgai rengęsis ir vaikščioti peilio ašmenimis neketinąs.

„Galvoju, kad savo organizmą pažįstu, ir nebėgsiu iki sąmonės netekimo. Šiam bėgimui aš ruošiuosi daug metų, bendrauju su sporto medikais, dažnai pas juos lankausi. Jie duoda man patarimų, pratimų, modeliuojame įvairias situacijas, ką daryti, jei nusilpsta kuri nors raumenų grupė ar panašiai“, – pasakojo vilnietis, su savimi pasiimsiantis aštuonias poras bėgimo batelių.

Tiesa, piktų pokštų gali iškrėsti ne tik iki kraštutinumo alinamas organizmas. Bėgant per dykumą Kalifornijoje ir Arizonoje automobilis naktį riedės A. Ardzijauskui pavymui, kad šviesomis ir variklio burzgimu nubaidytų nuo kelio gyvates ar driežus.

Vis dėlto bene rimčiausiu priešininku šiame beprotiškame maratone bėgikas laiko savo psichologiją. Ištisas savaites leisti pačiam su savimi – nelengva net ir užsigrūdinusiam keliautojui.

„Trasoje tai ir būna sunkiausia. Dėl to aš iš anksto pernelyg nesidomiu vietovėmis, kuriomis drieksis maršrutas, kad kiekvieną dieną atrasčiau kažką naujo. Kai bėgu, daug dairausi, atsiveriu aplinkai. Pradžiuginti gali mažiausios smulkmenos: grybai pakelėje, paukšteliai, sutiktas žmogus. Taip pat galvoju apie šeimą. Jei sunku, pasirenki, kam paskirti ateinantį kilometrą, ir kankini“, – aiškino A. Ardzijauskas.

Beje, kankintis jam teko dar prieš išvažiuojant į JAV. Asmeninei odisėjai reikalingus maždaug 40 tūkst. litų bėgimo mėgėjas rinko po kruopelę. A. Ardzijauskas viliasi ir JAV lietuvių palaikymo – jei ne finansinio, tai pagalbos sprendžiant buitines problemas.

Bėgimas per JAV – ne pabaiga


Svajone perbėgti Ameriką garsaus ilgų nuotolių bėgiko Piotro Silkino mokinys užsikrėtė prieš keliolika metų, kuomet viešėjo JAV ir sužinojo apie lenktynes Los Andželas-Niujorkas.

Iššūkiui A. Ardzijauskas ruošėsi palaipsniui, vis augindamas kilometražą. Nuo 1980 metų bėgiojantis ir 19 klasikinių maratonų įveikęs vyriškis tris kartus apsuko Balatono ežerą Vengrijoje (apie 250 km), užpernai apibėgo Lietuvą (per 1000 km), o praėjusiais metais – ir Baltijos jūrą (3300 km). Repetuodamas būsimą bėgimą per JAV, šiam tikslui jis tuomet skyrė būtent 45 dienas.

Trasoje iš Los Andželo į Niujorką A. Ardzijauskas norėtų išbandyti save ir varžydamasis su kitais bėgikais, bet nežinia, kada toks artimiausias maratonas bus surengtas. Todėl lietuvis pasiryžo bėgti vienas.

„Bėgimą organizuojantys prancūzai pranešė, kad lenktynės gali vykti ir po penkerių, ir po dešimties metų. Tada man gali būti jau per vėlu – jeigu nepadarysiu to iki 50 metų, paskui bus velniškai sunku dėl sveikatos“, – neslėpė A. Ardzijauskas.

Tačiau nubėgęs nuo Ramiojo iki Atlanto vandenyno ugniagesys neketina sustoti – jo galvoje jau sukasi daugybė naujų sumanymų.

A. Ardzijauskas svajoja pralenkti mokytoją ir pagerinti 1998 metais P. Silkino Australijoje pasiektą 1000 mylių Guinnesso rekordą (11 parų, 13 valandų, 55 minutės), be to, taikosi ir į 24 valandų bėgimo rekordus. Dabar jo geriausias pasiekimas paros bėgime – 219 km, o iki Lietuvos rekordo trūksta dar keliasdešimties kilometrų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Augustis
(34)
(2)
(32)

Komentarai (0)