Už oro uostų saugumo sugriežtinimo ir vėl slypi al Qaeda  (5)

Kaip jau pranešėme, įsigaliojo saugumo nurodymas neleisti į lėktuvus neštis nepakrautų elektroninių prietaisų. Kokios gilesnės to priežastys ir kodėl tuo susirūpinta kaip tik dabar?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-07-09 Už oro uostų saugumo sugriežtinimo ir vėl slypi al Qaeda  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Auksiniai laikai, kai keleiviai galėjo neštis su savimi mezgimo virbalus ir šveicariškus peiliukus į saloną, jau seniai praeity, ir spartus saugumo patikros praėjimas bet kuriame didesniame oro uoste tėra tolimas prisiminimas. Liepos 6 prie uždraustų daiktų sąrašo pridurta nauja kategorija: nepakrauti nešiojami įrenginiai, pavyzdžiui, mobilieji telefonai ir nešiojamieji kompiuteriai. „Per saugumo patikrinimą pareigūnai gali paprašyti savininko įjungti ksi kuriuos prietaisus, tarp kurių ir mobilieji telefonai,” sakė Amerikos Transporto saugumo administracija (TSA) savo pareiškime. „Neįkrauti prietaisai nebus leidžiami lėktuve.” Kuo nusikalto nusėdusi baterija?

Kuo nusikalto nusėdusi baterija?

Tai yra pirmoji patvirtinta speciali priemonė nuo tada, kai Jehas Johnsonas, Amerikos valstybės saugumo sekretorius liepos 2 d. įspėjo, kad rengiamasi įdiegti griežtesnius patikrinimus kai kuriuose užsienio oro uostuose, turinčiuose tiesioginius reisus su JAV. Pranešimo išvakarėse Britanijos spauda pranešė apie daug lėtesnį judėjimą per saugumo postus, įsibėgėjant vasaros kelionių sezonui. Kai kurie keleiviai buvo tikrinami dukart ir itin kruopščiai apieškomi. Mančesterio oro uosto darbuotojai pradėjo imti mėginius nuo rankinio bagažo paviršių.

Sakoma, kad Amerikos žvalgybos pareigūnai mano, jog al-Qaeda'os pajėgos Jemene bendradarbiauja su Sirijos džihadistais, vadovaujami Ibrahimo Hassano al-Asiri'io arba naudodami jo sukurtą technikas, siekdami numušti orlaivį. Manoma, kad 32 metų Saudo Arabijos pilietis pagamino prietaisus, panaudotus al Qaeda'os atakose Arabijos pusiasalyje, tarp jų ir dvi 2009-aisiais. Per pirmą žuvo jo paties brolis, kuris, panašu, slėpė bombą tiesiojoje žarnoje, tačiau nebuvo numatyta auka. Antrojoje, kai nenukentėjo niekas, išskyrus lėktuvo keleivį sprogdintoją, manoma, buvo panaudotas prietaisas, slėptas apatiniuose drabužiuose. Manoma, kad p. Asiri taip pat susijęs su keletu 2010 m. bandymų paslėpti bombas kompiuterinių spausdintuvų dažų kasetėse.

Nors buvo paskelbta nedaug detalių apie tai, ko tiksliai baiminasi saugumo tarnybos, p. Asiri paminėjimas ir naujos saugumo priemonės rodo, kad teroristų grupės siekia pagaminti neaptinkamą prietaisą, kuris gali būti nešiojamas ar implantuojamas, ar pateikiamas kaip kompiuterio komponentas, ar kažkokia visų trijų kombinacija. Mobiliojo telefono ar nešiojamojo kompiuterio grožis tas, kad juose daug elektroninių detalių; parodymas, kad jie veikia normaliai, yra vienintelis būdas nuraminti baimes, kad jis buvo sukurtas kam kitam. Keliaujantieji ne pačiais trumpiausiais maršrutais, turėtų įsitikinti, kad jų nešiojamieji prietaisai įkrauti prieš registruojantis, ar, vengiant užlaikymų, nešiotis visus įkroviklius rankiniame bagaže.


H. J.
www.economist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)