Trigubas smūgis „rusiškam“ Krymui per vieną dieną

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

007 2015-01-01 21:35
Net nežinau ar verta kiekvieną teiginį aptarinėti atakirai, nes bendras vaizdas sutrumpintai visvien išlieka toks pats Kaip ir Ernestass, kad Rusija elgiasi visiškai normaliai, negalima jos kaltinti niekuo, nes taip ar panašiai elgiais kitos šalys ir, kad Ukraina pati prisiprašė. Manau tai absoliuti nesąmonė ir dar kvepianti rasizmu. Visų pirma, paties ruso identitetas yra per daug išaukštintas. Jeigu jau Ukrainoje gyvena rusas, o gal tiesiog laiko save rusu ir kalba rusiškai, o ta šalis turi istorinių saitų su pačia Rusija tai niekam nevalia siūlyti tokią tvarką, kokia nepatiktų tam rusui ar ukrainiečiui laikančiu save rusu. Kitaip gresia karinis konfliktas. Šiaip jau Rusija pasmerkė savo rusakalbius laikytis Ukrainos įstatymų tą dieną kada pripažino šios šalies suverenitetą. O tokios bėdos kokios atsirado tikrai nebuvo vertos karinio konflikto. Taigi toks prisidengimas yra daugiau gėdingas negu kilnus. Ir kas baisiausia, persmelktas imperalistinio mentaliteto. Atseit Rusija turi teisę savo regione tvarkytis savais metodais. Lygtais tos šalys, kurios nėra "vakarai" yra Rusijos įtakos zonoje ir iš dalies priklauso nuo jos dūdelės. Galų gale, kiekvienas labiau įsigilinęs į šią situaciją suvokia, kad viskas ne dėl rusakalbių, o paprasčiausiai strateginių ir geopolitinių tikslų. Tik fanatizmas arba Stokholmo simdromas kaišioja kojas ir verčia ilgai ir nuobodžiai ginčytis ir įrodinėti Rusijos kilnumą.
Arns 2015-01-01 22:08
007, darai klaidingas išvadas. Na nežinau, gal apie kai kuriuos ir teisingas, tačiau nei aš nei kiek skaičiau Ernestass, niekur tokių teiginių nesakėm, bet komentuoji lyg būtu taip. Reikalas toks, kad Ukrainoje kilo vidinis skilimas tarp ukrainiečių tautos ir Ukrainos gyventojų, būtent čia ir kilo neramumai, kurie iš vienos pusės stovint Rusijai už vietinius rusakalbius, kitoje naujosios santvarkos ukrainiečių šalininkams, pamažu peraugo į karinį konfliktą. Tai nėra pateisinama, bet kol kas nors rems už netaikų sprendimą pasisakančius ukrainiečius, tol panašu teroro politika tęsis (abipusė), ir niekas neišsispręs. Tegu ir nebūtu tų "išaldytų respublikų", kurios matosi iš toli, bet kol bus ne valstybingumo, o tautinimo politikos toleravimas... Taigi, jei nebūtu norinčių kariauti, niekam ir siūlomų ginklų nereiktu. Klaidinga apsimesti, jog čia Rusijos interesas - karinis konfliktas. Kariniai konfliktai naudingiausi tik vidaus jėgoms, išorinės turi geresnių ir greitesnių rezultatų duodančių svertų. Dar viena didelė loginė klaida "Rusija pasmerkė savo rusakalbius laikytis Ukrainos įstatymų tą dieną kada pripažino šios šalies suverenitetą". Kaip suverenitetas pripažintas, taip jo galima ir nebe pripažinti. Visa problema yra ta, kad pačios valstybės "pasiėmė" teritorijas su gyventojais, tačiau nesutinka pripažinti jog tai gali būti kitos tautos, kitos kultūros, kitos kalbos, kitų papročių ar pan., ir pradeda nacionalistinę politiką. Tai vienas paprasčiausių būdų, kaip konsoliduojamos jėgos ir kyla separatizmas. Ar Prancūzija aiškina Kanadai kaip su jos Kvebeku elgtis? Ne, nes visų pirma Kanada Kvebeką pripažįstą kaip savitą regioną, ir nebando per prievartą jį tapti kažkuo kitu. Kaip Šveicarija neišyra toleruodami tiek skirtingų regionų? Nes supranta, kad valstybę kuria piliečiai, o ne etniniai šveicarai, kuriuos bent imituoti visi kiti privalo...
Skeleton 2015-01-01 22:36
Negerbiamas Arnai, trumpai tariant tamsta nusišneki. Kokia dar "trintis", koks dar "vidinis skilimas" ir kaip "pamažu peraugo į karinį konfliktą"? Nereikia čia pasakų. Priminsiu faktines įvykių aplinkybes. Kol Ukrainą valdė Kremliaus statytinis Janukovičius, o prieš Janukovičių - kitas Kremliaus statytinis Kučma, tol Rytų Ukrainos surusėjusiems ukrainiečiams bei rusams nebuvo jokių problemų nei su ukrainiečių kalba, nei su fantastiniu ukrainietiškuoju "nacionalizmu". Tačiau vos tik nuvertus Kremliaus statytinius Kijeve ir NEPASIKEITUS KASDIENIAM GYVENIMUI RYTŲ UKRAINOJE staiga atsirado ir "trintis" ir "vidinis skilimas". Ypač po to kai Rytų Ukrainoje veiklą pradėjo KGB (oops FSB) "atsargos" pulkininkas Igoris "Strelkovas" Girkinas su savo galvažudžių buriu iš Rusijos (pats prisipažino interviu kaip organizavo pats "revoliuciją" Rytų Ukrainoje). Bet kokiam protaujančiam žmogui yra akivaizdu, kad karas Rytų Ukrainoje yra suorganizuotas iš Rusijos su tikslu arba nuversti dabartinę daugumos ukrainiečių palaikomą vyriausybę arba priversti vyriausybę pakeisti politiką į prorusišką. Neabejoju jeigu Porošenko staiga pakeistu kursą į prorusišką politiką, tai visos "trintys" ir "vidiniai skilimai" Rytų Ukrainoje išnyktų kaip dūmas. Gi pats Putinas numetė tokias užuominas per susitikimą Minske.
Simplicity 2015-01-01 23:20
Ne tik pats Lugandonijos „paradas“ yra organizuojamas iš Maskvos, bet ir pirmaisiais smuikiais ten griežia RF kariai (besimokydami arba atostogaudami). Yra krūva vaizdinės medžiagos apie separatistų šarvuotą techniką, jos kilmę, o taip pat ir paties Putino pasisakymų Krymo ir Lugandonijos tema. Visas pasaulis mato ir supranta kas vyksta Ukrainoje ir kas už to stovi. Nesupranta tik Arns ir dar keli t.lt dalyviai, kurie į dienos šviesą išlenda tik tada, kai čia pasirodo koks nors straipsnis apie Rusiją, Ukrainą ar medinį rublį.
Arns 2015-01-01 23:31
Neobjektyvusis Skeleton, gal nereik meluoti, ir sakyk, kad nė nebandė keisti likusios visuomenės sanklodos nuo tarybinių laikų? Tad nors įstatymu tik Janukovičius įtvirtino rusų kaip valstybinę kalbą, tačiau iki tol visiem buvo realiai dzin kokia sakykim kalba kalbi, ar sąlyginai vienodai už ką balsuoji. Po revoliucijos, akivaizdžiai buvo parodyta, kad visą valdžią perima, na net nežinau, negražu, bet telieka vartoti ukrų terminą, reiškiantį tautišką ukrainietį, uždraudžiama toleruoti rusų kalbą valstybinėse įstaigose, gubernatoriais iškart paskiriami aniems ištikimi žmonės. Numarinami Odesos riaušių tyrimas, kas šaudė Kijeve, nepradedamas tyrimas dėl regionų partijos narių persekiojimo Kijeve maidančikų ir t.t. Niekas iš naujosios valdžios nė nemėgina domėtis rytų regionų rūpesčiais (o būtent jų balsais išrinkta valdančiąją daugumą, o paskui tiesiog Rados daugumą). Todėl natūraliai atsirado trintis. Toje trintyje ir buvo vietinių paimti ginklai, kuriuos labai rėmė radikalūs atvykėliai ir iš Rusijos. Kas dedasi dabar, jau yra košė, kurios niekas nevaldo, ir tiesa sakant niekas ir nenori. Nuversti vyriausybę galima suorganizuoti ir stabilesniais būdais, jau nekalbant, kad jie ir efektyvesni. Iš vis, jei būtu Rusijos toks tikrasis interesas, nė nebūtusi priėmę į savo sudėtį Krymo, nes tai visuomet buvo jų placdamas, o ir su juo, rusiškų regionų tiek ekonominis tiek žmogiškasis svertas būtu labai įtakojęs, kad per rinkimus jei ne vėl valdytu, tai bent jau turėtu tokį svertą, su kuriuo visus svarbiausius sprendimus galėtu užblokuoti. Tad čia vien pasakos vaikams, kad va problema viena, pašalinam ir viskas bus gerai. Iš tiesų ten daug problemų, o Rusijos norai tebuvo tik vienas paskutinių lašų, galų gale perpildžiusių visko taurę. Na jei tiki, kad Putinas viską valdo... Ką čia kalbėtis, jokių faktų ir šiaip analitinio mąstymo neįkrausi. O jei ragino Porošenką kiek apsiraminti su kariuomenės siuntimu, tai labai logiška, kad ir situacija gerėtu. Juk už karą vietiniam tikrai mieliau taika (ar čia pasakysi, kad be šito tikras ukrainietis gali ir apseiti?). Jei visos pusės ieškos taikių sprendimų, agresyvios karinės politikos šalininkai turės apsiraminti ar net pasitraukti. Jei ir toliau Ukrainos teritorinis vientisumas ir galimybė paskirti vadovus bus svarbiau už Ukrainos piliečius ir jų nuomonę bei lūkesčius, konfliktas liepsnos. Simplicity, čia man regis kaip tik kai kurie etatiniai Rusijos nekentėjai labiausiai mėtosi nepagrįstais kaltinimais, skiedžia aukščiausio lygio įžeidinėjimus. Tad kadangi esi tik šiek tiek nuosaikusis tos gvardijos dalyvis, panašu nesuprasti smulkaus skirtumo tarp organizuoja ir remia. Vienas geriausių istorinių pavyzdžių - Talibanas, kurį virkaudami palaikė kovoje su TSRS, bet kai jis atsigręžė prieš juos pačius, teko keisti plokštelę iš "padėkim" į "kariaukim". Bet jei suprasi, jog organizavimas nuo paramos skiriasi, viskas stos į savas vietas.
007 2015-01-01 23:44
Nereikia lyginti tokių šalių su Ukraina ir Rusija. Visų pirma, tos šalys turi daug ilgesnį valstybingumo laikotarpį, nei Ukraina. Piliečiai ir be Prancūzijos pagalbos galėtų už save stipriai pastovėti, o valdžią suvokia kaip jiems tarnaujančią, o ne atvirkščiai, todėl ir kiekvieno piliečio interesas yra daug svarbesnis.
Arns 2015-01-02 11:21
Na tikiuosi perskaitęs, ką tiek tau prirašiau suvoksi ir pripažinsi, kaip pripažinai jog Ukraina pati savyje turi bėdą, poreikį kažkaip valstybę reformuoti, jog išties atsirastu tas pamatas nuo kurio pradėtu statytis valstybė. Nes dabar tai nedarnus bendrabutis su krūva sumestų gyventojų, tarp kurių kyla daug nesusipratimų. Pasaulyje yra daug pavyzdžių, kaip valstybė susitaria su visomis savo etninėmis grupėmis kurti pasaulietinę valstybę, nes jei bus kuriama tautinė, tai arba bus kažkokios formos diktatūra arba valstybės skilimas neatlaikius kilusios įtampos.
Simplicity 2015-01-02 12:20
Kam jau kam, bet tau jau tikrai reiktų patylėt... Ką čiulbėjai kai visi čia „rėkė“, kad Kryme duodasi reguliariosios RF pajėgos be atpažinimo ženklų? O gi tai, kad „neįrodyta“, „nepatvirtinta“ ir t.t. Kur buvo tavo analitinis mąstymas tada? Kamputyje sėdėjo ir rūkė? Šiandien lygiai taip pat krūtine stoji už Rusiją ir lygiai taip pat sakai, kad Lugandonijoj reguliariųjų RF pajėgų nėra. Kol Vova pats per kokį interviu nepripažins, tol visi įrodymai niekiniai?
R2D2 2015-01-02 13:04
Gal jau metas baigti pasipikiravimus? Dar neatsibodo? Kiekvienas bandymas atsakyti raudoniesiems troliams - beviltiškas. Trolis - ir Afrikoje trolis. Ir ši diskusija - puikiausia ataskaita tam tikroms struktūroms kur buvo panaudoti 30 sidabrinių. Peace