Kol veikia sankcijos ir nebrangsta nafta, Rusija – pasmerkta  (8)

JAV prezidentas Barackas Obama galėtų būti neprastas kreditų agentūros analitikas. Tokį pastebėjimą, išsakė „The Washington Post“ žurnalistas Mattas O‘Brienas. Skaitydamas metinį pranešimą, JAV prezidentas B. Obama pareiškė, kad Rusija jau moka už pademonstruotą agresiją: šalies ekonomika sunkiai serga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad agentūra „S&P“, kaip paaiškėjo netrukus, pritaria JAV prezidento vertinimui: ji visai neseniai pavojingai sumažino Rusijos reitingą iki vadinamojo „šiukšlių“ lygio.

„Jeigu Rusijos reitingas prilygintas vadinamajam „šiukšlių“ lygiui, tokį patį įvertinimą gauna ir Rusijos bendrovės, tad joms brangsta kreditai“, – paaiškina žurnalistas. Įmanomas ir pirmalaikis obligacijų atšaukimas, kuris dėl išaugusių procentų Rusijai gali kainuoti apie 20–30 mlrd. dolerių (17,63–26,45 mlrd. eurų).

Ši suma Rusijai paprasčiausiai nepakeliama, teigia žurnalistas. Nafta pinga, Rusijos bendrovės turi vis mažiau dolerių, kuriuos galėtų iškeisti į rublius, o pats rublis pastebimai silpsta. Nepaisant to, leisti rubliui dar labiau nuvertėti nevalia: tokiu atveju bendrovės nebepajėgs išsimokėti kreditų. Gali būti, kad Rusijos bankuose išseks valiutų atsargos, nes šalies žmonės noriai perka dolerius.

Rusija jau ėmėsi priemonių, tačiau rublio skatinimo priemonių poveikis – trumpalaikis. Esminiai rodikliai išlieka prasti, todėl bet kokie bandymai gelbėti rublį labai greitai išsikvepia. Atpigusi nafta vis tempia rublį žemyn, tvirtina M. O‘Brienas.

„Toliau bus tik blogiau“, – konstatuoja žurnalistas. Remiantis Rusijos centrinio banko pateikiamu vertinimu, jeigu barelis naftos kainuotų 60 dolerių (52,89 Eur), šalies BVP sumažėtų 4,5–4,7 proc. Nors šiuo metu barelis naftos kainuoja mažiau nei 50 dolerių (44,08 Eur),situaciją dar apsunkina per didelės palūkanos ir bandymai riboti šalies biudžeto išlaidas. Be to, „Europos Sąjunga dėl atakos prieš taikius žmones Ukrainos Mariupolio mieste, kuo įtariami prorusiški separatistai, svarstys galimybę Maskvai pritaikyti naujas sankcijas“, pabrėžia žurnalistas, įvardydamas tokį galimą sprendimą „pačiu galingiausiu neigiamu veiksniu – po pigios naftos“.

Rusijos valdžia iš visų jėgų stengiasi laikytis ir ieško teisingų sprendimų. Vienas Kremliaus valdininkas netgi pareiškė, kad rusai, norėdami išreikšti palaikymą šalies prezidentui V. Putinui, pasirengę „mažiau valgyti“. Gali būti, kad būtent dėl šios priežasties V. Putinas neleidžia įvykti tikriems demokratiniams rinkimams: juk tai tikrai ne pats geriausias šūkis, pabrėžia straipsnio autorius.

„Kol veikia sankcijos ir nebrangsta nafta, Rusija – pasmerkta“, – konstatuoja žurnalistas. Po vieną šias bėdas Rusija lengvai įveiktų, tačiau tik ne abi iš karto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai (8)