15 gudrybių, kaip prailginti telefono baterijos veikimo laiką  (1)

Teoriškai visi telefonai, taip pat ir išmanieji, be įkrovimo gali ištverti šimtus valandų. Žinoma, su sąlyga, kad jie nebus naudojami. Praktiškai juos tenka krauti kasdien ar bent kas antrą dieną. Ką daryti, kad baterija neišsektų taip greit?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kada reikėtų įkrauti bateriją? Ar verta uždarinėti fone veikiančias programėles? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus rasite šiame 15 patarimų sąraše. Jie yra pritaikyti „iOS“ ir „Android“ įrenginiams, tačiau gali praversti ir kitokių įrenginių savininkams.

Ištrinkite programėles, kurių seniai nenaudojote

Fone veikiančios programėlės ar jų procesai (pvz., buvimo vietos sekimas, galimybė gauti „Push“ žinutes ir pan.) turi nemažai įtakos baterijos eikvojimui. Kiekvieną jų galima išjungti rankiniu būdu, tačiau kur kas paprastesnis sprendimas – tiesiog panaikinti seniai įdiegtas ir nenaudojamas programėles.

„Android“ atveju, eikite į „Nustatymai“ > „Programos“, pasirinkite nepageidaujamą programėlę ir spustelėkite „Pašalinti“.

Jei turite „iOS“ įrenginį, paspauskite ir palaikykite programėlės piktogramą, o tuomet spustelėkite X kairiame viršutiniame kampe (standartinių „Apple“ programų pašalinti neleidžiama).

Neleiskite mažiau reikalingoms programėlėms naudoti mobiliųjų duomenų fone.

Daugybė programėlių veikia fone, net jei yra išjungtos. Kartais tai yra logiška, pavyzdžiui, el. pašto ar socialinių tinklų atvejais – juk norite išsyk perskaityti gautą el. laišką, žinutę ar komentarą „Facebook“. Tačiau ar jums tikrai reikia, kad mobiliuosius duomenis (ir bateriją) visą parą eikvotų tokie dalykai, kaip žaidimai, užrašai ar muzikos grotuvas?

Naudojantys „Android“ įrenginį, turėtų eiti į „Nustatymai“ > „Duomenų naudojimas“, pasirinkti pageidaujamą programėlę ir išjungti galimybę jai jungtis prie mobiliojo interneto.

Jei naudojate „iPhone“, eikite į „Settings“ > „General“ > „Background App Refresh“ ir pasirinkite, kurioms programėlėms uždrausti foninį ryšį.

Neuždarinėkite programėlių be reikalo.

Ilgą laiką buvo siūloma uždarinėti visas programėles, esą tai padės taupyti bateriją. Ironiška, bet šis veiksmas gali net pabloginti situaciją.

Jei programėlės neišjungiate, o paliekate ją veikti fone ir įsijungiate ją po kurio laiko, jūsų telefonas „prikelia“ ją iš atminties. Tokiu būdu procesorius apkraunamas gerokai mažiau nei išjungiant programėlę ir vėl ją įjungiant. Taigi jei dažnai išjunginėsite ir įjunginėsite tas pačias programėles, be reikalo apkrausite įrenginį ir eikvosite bateriją. Juk kai važiuojate automobiliu neišjungiate variklio prie kiekvieno šviesoforo.

Teoriškai, priverstinai išjungdami programėlę, kurią naudojate tik kartą per savaitę, sutaupysite tik šiek tiek baterijos. O išjunginėdami tuziną kasdien naudojamų programėlių tik kenksite pats sau. Taigi nesirūpinkite tuo – palikite tai telefonui.

Išjunkite programėlių įspėjimus

Daugybė programėlių mėgsta siųsti pranešimus į ekraną (vadinamąsias „Push“ žinutes): vienos tai atlieka automatiškai, pavyzdžiui, jei jomis ilgai nesinaudojate; kitos praneša apie svarbius įvykius, akcijas ir pan. Jei tokie pranešimai jums neaktualūs, visada galite juos išjungti.

Naudojantiems „iOS“ įrenginį derėtų apsilankyti „Settings“ > „Notifications“ ir pasirinkti programėles, kurių žinučių gauti nepageidaujate. Taip pat galite nustatyti, kaip ir kur šios žinutės turėtų atsirasti.

„Android“ naudotojai turėtų eiti į „Nustatymai“ > „Garsas ir pranešimas“ > „Programų pranešimai“. Čia taip pat galėsite blokuoti pageidaujamų programėlių žinutes į ekraną arba nustatyti prioritetų filtrą, kad gautumėte tik svarbiausius pranešimus.

Rečiau tikrinkite el. paštą.

Šis patarimas aktualesnis „iOS“ operacinei sistemai. Jei kasdien gaunate daugybę el. laiškų ir kaskart telefonas apie tai praneša pyptelėdamas ar vibruodamas, jis ne tik blaško dėmesį, bet ir be reikalo eikvoja bateriją.

Jei el. paštas jums svarbus, bet nebūtina į gautus laiškus sureaguoti skubiai, nustatykite, kad programėlė jį tikrintų rečiau – pavyzdžiui, kas pusvalandį. O jei el. laiškai nėra tokie svarbūs (arba jų skaitymui laiko turite tik konkrečiu metu), galite apskritai išjungti foninį el. pašto tikrinimą ir pasirinkti, kad aplankai būtų atnaujinami tik įjungus programėlę.

Šiuos nustatymus „iOS“ rasite „Settings“ > „Mail, Contacts, Calendars“ > „Fetch New Data“. Išjunkite žinutes į ekraną ir meniu apačioje pasirinkite pageidaujamą dažnumą (primename, jei gaunate tik pavienius laiškus, verčiau palikti numatytuosius nustatymus).

Išjunkite vietos nustatymą

Kaip ir foninis duomenų naudojimas, vietos nustatymo paslaugos gali būti tylios baterijos siurbėlės. Tuo galite įsitikinti įsijungę navigacijos programėlę – ji kaipmat nustekens bateriją, mat telefonui tenka sunki užduotis: nuolat tikrinti žmogaus buvimo vietą ir atnaujinti ją žemėlapyje.

Net jei tokių programų nenaudojate, neišjungtu GPS gali naudotis kitos programėlės, pvz., „Facebook“ ar „Instagram“. Jei ilgesnis baterijos veikimas jums svarbiau nei parodyti draugams tikslią valgomų salotų buvimo vietą, tiesiog išjunkite telefone vietos nustatymą. Juk iškilus realiam poreikiui bet kada galėsite jį įjungti.

Kaip tai padaryti: „iOS“ atveju, eikite į „Settings“ > „Privacy“ > „Location Services“. Galite arba visiškai išjungti vietos nustatymą, arba parinkti, kurioms programėlėms leidžiama šia funkcija naudotis. „Android“ turėtojai tai ras „Nustatymai“ > „Vietovė“.

Pritemdykite ekraną

Jei ankstesni patarimai nepadėjo, metas imtis rimtų reikalų. Galbūt jūs grožitės savo 5,5 colio įstrižainės ekrano su milijonais taškų ryškumu, tačiau jis yra vienas pagrindinių baterijos „siurbikų“. Nustačius automatinį ekrano ryškumą, jis dažnai būna šviesesnis nei reikia ir sparčiau nei norėtųsi eikvoja bateriją.

Pabandykite išjungti automatinį ryškumo nustatymą ir pritemdykite ekraną – jūs didelio skirtumo nepajausite (akys turėtų gana greit prie to prisitaikyti), tačiau baterijos veikimas prailgės valanda ar net daugiau.

„iOS“ ekrano ryškumo nustatymus rasite „Settings“ > „Display & Brightness“; o „Android“ – „Nustatymai“ > „Ekranas“.

Išjunkite vibraciją.

Daugelis mano, kad vibracija naudoja mažiau elektros energijos nei garsiakalbis, todėl išjungia skambučio garsą ir įjungia vibraciją. Tačiau iš tiesų ji naudoja daugiau energijos nei garsiakalbis, taigi jei norite prailginti baterijos veikimą ir jei vibravimo funkcija jums nėra būtina, verčiau ją išjunkite.

Jei turite „iOS“ įrenginį, vibracijos nustatymus rasite „Settings“ > „Sounds“.

„Android“ atveju, tai atlikti galima „Nustatymai“ > „Garsas ir pranešimas“.

Sumažinkite automatinio užrakto laiką.

Kaip jau minėjome, vienas didžiausių baterijos rijikų yra ekranas. Būtų idealu, jei jis išsijungtų kai tik nusukate žvilgsnį.

Problema ta, kad dažnas iš mūsų palieka telefono ekraną įjungtą ilgiau nei reikėtų, net baigę naudotis telefonu. Sprendimas – sutrumpinti automatinio ekrano išsijungimo laiką.

Tai padaryti „iOS“ sistemoje galima nuėjus į „Settings“ > „General“ > „Auto-Lock“; o „Android“ įrenginyje – „Nustatymai“ > „Ekranas“ > „Užmigti“. Kuo trumpesnį laiką pasirinksite, tuo geriau baterijai. Tiesa, jei telefonu mėgstate daug skaityti, tai gali sukelti nepatogumų, taigi gerai apgalvokite, po kiek laiko nenaudojimo ekranas galės užtemti.

Išjunkite „Bluetooth“.

„Bluetooth“ ryšys leidžia perduoti duomenis nedideliu atstumu. Jis puikiai tinka persiųsti pavienius failus į kompiuterį ar kitą telefoną, juo patogu leisti muziką automobilyje ir t. t. Ir nors dabar „Bluetooth“ nesekina baterijos taip, kaip anksčiau, įtakos jis vis dar turi.

Jei „Bluetooth“ jums nėra būtinas arba jei jį naudojate retai (o gal apskritai nenaudojate) – išjunkite.„iOS“ naudotojams reikėtų ištraukti apatinį meniu ir spustelėti „Bluetooth“ piktogramą; „Android“ naudotojai jį ras „Nustatymai“ > „Bluetooth“.

Naudokite tamsų foną „Samsung“ arba „Motorola“ telefone.

Šis patarimas pravers tiems, kurie turi telefoną su AMLOED ekranu. Pakeitus šviesų foną tamsiu (ar apskritai juodu), galite sutaupyti papildomą valandą baterijos veikimo ar net daugiau.

AMOLED technologijos ekranai taškus, kurie turėtų rodyti juodą spalvą, tiesiog išjungia, taigi jei didelė fono dalis bus tamsiai juoda, telefonui šių taškų nereikės „maitinti“.

Didelė dalis „Samsung“ ir „Motorola“ išmaniųjų telefonų turi AMOLED ekranus, kitiems gamintojams tai labiau išimtis nei taisyklė.

Nesirūpinkite pilnu baterijos įkrovimu ar iškrovimu

Ko gero, girdėjote tradicinį patarimą, kaip reikia „teisingai“ įkrauti telefono bateriją: leiskite jai visiškai išsekti ir įkraukite 100 proc. Neva tokiu būdu jūs „mokote“ bateriją atsiminti savo pilną talpą.

Tai buvo tiesa… 2005 metais. Dabar absoliuti dauguma baterijų yra ličio jonų ir jų tokiu būdu „mokyti“ nebereikia. Taigi jei eidami iš namų bijote, kad telefonas iki vakaro neatlaikys, įjunkite jį įsikrauti, kad ir 10–20 minučių. Pažadame, jūsų baterija neužmirš, ką reiškia pilnas įkrovimas.

Atkreipkite dėmesį į signalo stiprumą

Jei telefono signalo indikatorius rodo visas padalas ir esate prisijungęs prie „Wi-Fi“ tinklo, įrenginys veiks, kaip ir turėtų – be reikalo neeikvodamas baterijos. Tačiau jei mobiliojo ryšio ar „Wi-Fi“ signalas silpnas, įrenginys siurbs bateriją vien ieškodamas, kur galėtų prisijungti.

Pastebėję, kad ryšys silpnas, pabandykite nusigauti arčiau jo šaltinio (pvz., „Wi-Fi“ stotelės). Jei negalite to padaryti ir nesimato prošvaisčių, kad situacija pagerės – tiesiog įjunkite „Lėktuvo režimą“. Leiskite telefonui pailsėti. Naktį miške vis tiek niekam neskambinsite.

Įjunkite energijos taupymo režimą

Naujausią „Android“ operacinės sistemos versiją turinčiuose įrenginiuose galima įjungti energijos taupymo režimą. Visada jo naudoti, žinoma, nepatariame – jis apriboja įrenginio galimybes. Tačiau pastebėjus, kad baterija baigia išsekti, arba jei žinote, kad ilgai negalėsite jos įkrauti, – aktyvuokite šią funkciją.

Ją rasite „Nustatymai“ > „Baterija“, spustelėję tris taškus ekrano dešinėje viršuje ir pasirinkę „Akumuliatoriaus tausojimo priemonė“.

„Lėktuvo režimas“

Paskutinė viltis – senas geras „Lėktuvo režimas“. Jis išjungs svarbias telefono funkcijas (mobilųjį ryšį, internetą ir kt.), tačiau tai sustabdys „kraujavimą“. Juk sukvailėjęs išmanusis geriau nei miręs…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(13)
(12)

Komentarai (1)